CHP’Lİ ÇAKIRÖZER: ESKİŞEHİR ÇİFTÇİSİNE ÖDEME YOK

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Tarım ve Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde söz alarak Bakan Bekir Pakdemirli’ye zehir santralleri ve siyanürlü maden aramalarına karşı Alpu Ovası ve Porsuk Barajı’na sahip çıkması çağrısında bulundu.

CHP’Lİ ÇAKIRÖZER: ESKİŞEHİR ÇİFTÇİSİNE ÖDEME YOK
14 Kasım 2019 Perşembe 13:06

Çakırözer, “ ‘Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına aldık’ diyorsunuz, Alpu Ovası’nın köstebek yuvasına denmesine ses çıkarmıyorsunuz. Aynı şekilde bir tarafta doğal hayatın, sulak alanların korunmasına verilen önemden bahsediyorsunuz ama diğer tarafta Porsuk Barajı'nı, Gediz Nehri'ni besleyen Murat Dağı'nda siyanürle altın ve gümüş madeni aranacak olmasına ses çıkarmıyorsunuz” dedi.

Çakırözer, Eskişehirli afetzedelere söz verilen için bütçeden pay ayrılmamasına da tepki gösterdi.  Eskişehirli afetzede çiftçi desteklerinin ödenmemesini de eleştiren Çakırözer, Eskişehir çiftçisinin taleplerini sıralayarak,  afetzede çiftçilerin mağduriyetlerini giderilmesi ve ödemelerin bir an önce yapılmasını istedi.

VERİMLİ OVALARIMIZA, TEMİZ SU KAYNAKLARIMIZA SAHİP ÇIKIN

Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan CHP’li Çakırözer Bakan Bekir Pakdemirli’ye kömürlü termik santral yapılması planlanan Alpu Ovası ve Murat Dağı’nda yapılacak siyanürlü maden aramasından etkilenecek Porsuk Çayı’na sahip çıkması çağrısında bulundu.

GÖZ YUMMAYIN

Bakan Pakdemirli’ye ‘tarımsal ovaları ve sulak alanlar’ koruma altına alındığına ilişkin açıklamalarını hatırlatan Çakıırözer, “Bir tarafta koruma altına aldık diyorsunuz, diğer tarafta verimli ovalarımızı yok edecek zehir santrallerine, sularımızı kirletecek,  doğal hayatın insan hayatının yok olmasına neden olacak siyanürlü altın aramasına ses çıkarmıyorsunuz. Topraklarımızın, temiz su kaynaklarımızın yok edilmesine göz yummayın” dedi. 

Pakdemirli’ye Alpu Ovası’na sahip çıkması çağırısında bulunan Çakırözer, “Sunumunuzda ‘Büyük tarımsal ovalarımızı koruma altına alıyoruz’ diyorsunuz. 265 büyük tarımsal ovanın koruma altında olduğundan bahsediliyor. Bunlardan biri, Alpu Ovası. Ancak Alpu Ovamıza bir termik santral yapılmak isteniyor. 7 kez ihalesi yapıldı, kimse başvurmadı. 31 Mart seçimleri öncesinde Sayın Cumhurbaşkanı Eskişehir'e geldiğinde bu ovanın sit alanı niteliği korunacak sözü verdi.  1 milyon Eskişehirli umutlandı ancak seçim bitti, bu açıklamanın ardından hiç kimseye en ufak bir bilgi verilmeden, hatta köylülerle dalga geçilircesine ‘Petrol arıyoruz’ denilerek ovada sondaj çalışmaları başladı. "Ovalarımızı koruma altına alıyoruz." dediğiniz Alpu Ovamız sondaj çalışmaları yüzünden köstebek yuvasına döndü. 2020 Yatırım Programı'nda da yine aynı ova üzerinde 60 bin metre sondaj yapımı programa alındı. Tarım Bakanı olarak sizden Alpu Ovası'na sahip çıkmanızı istiyoruz” dedi.

Çakırözer Bakan Pakdemirli’den Porsuk Çayı’nı besleyen Murat Dağı’nda yapılması planlanan siyanürlü altın aramasına ilişkin de tepki göstermesini isteyerek, “Sunumunuzda içme kullanma suyu havzalarının koruma planlarından bahsediyorsunuz. Doğal hayatın, sulak alanların korunmasına verilen önemden bahsediyorsunuz. Eskişehir'de bizim için içme ve kullanma suyu açısından çok önemli bir barajımız var Porsuk Barajı. Siz bir tarafta ‘Sularımız koruyoruz’ diyorsunuz ama diğer tarafta Porsuk Çayı’nı, Gediz Nehri'ni besleyen Murat Dağı'nda siyanürle altın ve gümüş madeni kurulması projesine ses çıkarmıyorsunuz” diye konuştu. 

SİYANÜR VAR DİYE CENAZELERE YAKLAŞTIRMADILAR

Çakırözer siyanürle altın aranmasına neden karşı çıktıklarını örneklerle açıklayarak, “Ne diyor bilirkişi raporu? "Siyanür zehirlenmesi kitlesel ölüme yol açabilir." diyor. Siyanürle intihar eden yurttaşlarımızın cenazeleri kaldırılırken aileler, din görevlileri özel kıyafetlerle cenazenin yanında yer aldı, cenazelerin yanına kimse yaklaştırılmadı.  O zaman, biz, göz göre göre Murat Dağı'nda siyanürle altın araması yapılmasına karşı çıkmalıyız” dedi.

ESKİŞEHİR ÇİFTÇİSİNE ÖDEME YOK

Çiftçi desteklemelerinin ödenmemesine de tepki gösteren Çakırözer, “Bütçenin yüzde 54,5'inin tarımsal desteklemeler için kullanılacağını söylüyorsunuz ancak biliyorsunuz, çiftçiye borçlusunuz. 13 yılda en az 150 milyar lira Türk çiftçisine borçlusunuz” dedi.

ÇİFTÇİYİ DERTLERİYLE BAŞ BAŞA BIRAKTINIZ

Eskişehirli afetzede çiftçilere yapılmayan ödemeleri de hatırlatan Çakırözer, “Artık dilimizde tüy bitti. Eskişehir'imize daha geçen yılın tohum destekleri hala ödenmedi, arkasından Haziran ayında çiftçimizi sel vurdu. Sarıcakaya, Nihalgazi, Mihalıcçık, Seyitgazi, Odunpazarı ilçelerimizin köylerinde 2 bin çiftçimiz afet yaşadı. Tarım İl Müdürlüğü yaklaşık 60 milyon lira afet yardımı istedi Cumhurbaşkanlığımızdan, Tarım Bakanlığından; şu ana kadar tek kuruş yok. Borçların ödenmesi için ertelenmesi lazım. Erteleme istedik, o yapılmadı; yapılandırma istedik, o da yapılmadı. Yüzlerce, binlerce üretici icralık. Artık mağdur çiftçinin sesine kulak verin, çiftçimizi dertleriyle baş başa bırakmayın” dedi. Çakırözer IPARD programlarından Eskişehir’inde yararlanması için bir an önce gereğinin yapılmasını istedi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER KALICI ÇÖZÜMLER İSTİYOR

Çakırözer Bakan Pakdemirli’den  mevsimlik orman işçilerinin çalışma sürelerinin uzatılması ve kadroya alınması talebinde de bulundu. Mevsmlik işçiler için kayıcı çözümler isteyen Çakırözer, “ Türkiye'de yaklaşık 47 araştırma enstitüsünde çalışan mevsimlik orman işçileri bulunmakta. Eskişehir'de yaklaşık 100'e yakın, Türkiye genelinde ise binin üzerinde mevsimlik işçinin görev sürelerinin dokuz ay yirmi dokuz güne çıkarılması talebi uzun süre yerine getirilmedi. Sadece bu yıl için sürenin uzatıldığını öğrendik. Ama bu işçiler artık kadroya alınmalı. İşçilerimiz için geçici çözümler değil, kalıcı çözümler üretilmeli” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.