CHP’li Çakırözer: Belediyelere ‘ne haliniz varsa görün’ diyemezsiniz

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’ndakoronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemler içeren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında söz alarak, koronavirüs salgını ile mücadelede ön cephede olan belediyelere yeterli destek verilmemesini eleştirdi.

CHP’li Çakırözer: Belediyelere ‘ne haliniz varsa görün’ diyemezsiniz
16 Nisan 2020 Perşembe 13:49

Çakırözer, salgın sürecinde iktidarın belediyelere yönelik ayrımcı tavrını da eleştirerek, “Böyle bir dönemde, merkezî yönetimiyle, yerel yönetimiyle tek hedefimiz 83 milyonun sağlıkla bu krizi atlatması olmalıdır. Artık belediyelerimizin kampanyalarını, aşevi hesaplarını engellenmekten vazgeçin. Bırakın, hayırsever yurttaşlar, şeffaflık içinde yardımlarını istedikleri yere yapsınlar” dedi.

BELEDİYELERE DESTEK İSTEDİ

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, AKP’nin Meclis’e getirdiği koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemleri içeren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında söz alarak, salgın döneminde yurttaşa hizmet götüren belediyelere yönelik desteklerin arttırılmasını istedi. Çakırözer, salgında belediyelerin halk ile en yakın temasta bulunan kurumlar olduğunu hatırlatarak, belediyelerin de bankalara olan borçlarının ertelenmesini istedi.

‘NE HALİNİZ VARSA GÖRÜN’ DİYEMEYİZ!

Teklifte yer alan madde ile belediyelerin kira, ilan ve reklam vergisi alamayacağını, emlak vergilerinin büyük çoğunluğunun ödenmeyeceğini belirten Çakırözer, “Salgın süreçte vatandaş bu ödemeleri yapamayacak evet. Buna bir itirazımız yok ama belediyelerimiz hizmet vermeye devam edecek. Otobüsler, tramvaylar çalışıyor. Çöpler alınmaya devam ediyor. Aşevleri her türlü baskıya rağmen fakir fukarayı doyuruyor. Yani gelirleri artmazken giderleri olağanüstü artıyor” dedi.

Belediyelere ‘ne haliniz varsa görün’ denilmemesi gerektiğini vurgulayan Çakırözer, “Onların özel merkez bankası yok. Hazinesi yok, para basacak hâlleri yok. O zaman mutlaka ama mutlaka desteğe ihtiyaçları var. Belediyelere ‘Ne hâliniz varsa görün’ diyemeyiz. Pakette getirdiğiniz maddeyle sağlanan imkânlar yetmez. Gelir vergisi, prim ödemeleri erteleniyor ama yetmez” dedi.

BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN, ENERJİ FATURALARI DÜŞÜRÜLSÜN

Çakırözer, salgın döneminde belediyeler için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

“Bu süreçte belediyelerimiz için işe kamu bankalarından başlayabiliriz. Aynı yurttaşın belediyelere olan borçlarını ertelediğimiz gibi belediyelerimizin kamu bankalarına olan borçları da mutlaka ertelenmelidir. DSİ baraj yapıyor, parasını belediyeden alıyor. O zaman gelin, belediye su ve kanalizasyon idarelerinin bütçelerinden yapılacak bu yılki geri ödemeleri gecikme faizi veya zammı işletmeksiniz erteleyelim. Belediyelerin, bağlı kuruluşların toplu taşımada ÖTV'siz yakıt alımını sağlayalım. Belediyelerin, İller Bankasında olan yüzde 2 payları niye ertelenmiyor, o da ertelenmeli. Raylı sistem araçları için gerekli enerjinin elektrik faturalarının düşürülmesini düşünmeliyiz, ertelenmesini düşünmeliyiz.”

BELEDİYELERMİZ HALKIMIZ İÇİN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEK

Belediyelerin ayakta durmasının, varlığını, hizmetlerini sürdürmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Çakırözer, bunun küçümsenmemesini ve mutlaka belediyelerin yanlarında olunmasını istedi. Çakırözer, iktidarın belediyelere yönelik ayrımcı tavrını da eleştirerek, “Burada, saray yönetiminin, Millet İttifakı tarafından kazanılan İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi büyükşehirlere yönelik ayrımcı politikalarının yanlışlığını da vurgulamak isterim. Bu dönemde, merkezî yönetimiyle, yerel yönetimiyle tek hedefimiz, 83 milyonun sağlıkla bu krizi atlatması olmalıdır. Bırakın, hayırsever yurttaşlar, şeffaflık içinde yardımlarını istedikleri yere yapsınlar. Belediyelerin faaliyetlerini engellemeye yönelik siyasi tavırların halkımızda bir karşılığı yoktur. Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz, halkın ihtiyacı için çalışmaya devam edeceklerdir” diye konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.