CHP’li Arslan: Pancar üreticimize reva görülen rakam, şeker sektörünün ölüm fermanıdır

Bakan Yumaklı'nın, 2023 yılı şeker pancarı alım fiyatını ton başına 1855 lira olarak açıklamasına tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan: Pancar üreticimize reva görülen rakam, şeker sektörünün ölüm fermanıdır…

CHP’li Arslan: Pancar üreticimize reva görülen rakam, şeker sektörünün ölüm fermanıdır
06 Ekim 2023 Cuma 10:26

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkşeker'in şeker pancarı için ton başına 1855 lira ödeme yapacağını açıkladı. Geçen yıl ise ton başına bin 400 lira ödeme yapılmıştı. Geçen yıla göre bu yıl artış oranı yüzde 32,5’te kaldı.

Açıklanan Alım fiyatına tepki gösteren CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, açıklanan rakamın sektörün ölüm fermanı olduğunu belirterek, “Enflasyonist koşullar altında, her türlü olumsuzluğa rağmen üretim yaparak şeker sektörünü ayakta tutmaya çabalayan cefakâr pancar üreticilerimiz, adetâ AKP iktidarının yanlış ekonomi politikalarının bedelini ödemeye mahkum kalmıştır” dedi.

Girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çeken Arslan,  “Girdi maliyetleri yüzde 100 oranında artarken, pancar alım fiyatında sadece yüzde 27 buçuk oranında artış yapılması, enflasyonun yükünü pancar üreticilerine yıkma anlamına gelmektedir. Üreticilerimizin 2500 TL civarındaki fiyat beklentilerini bilmesine rağmen, hükümet pancar üreticilerimize 1855 TL'yi reva görmüştür. Kota tamamlama priminin de dahil olduğu pancar alım fiyatı, pancar üreticilerimizin üretmekle üretmemek arasında çelişki yaşamasına yol açmaktadır. Hükümetin açıkladığı bu rakam, ülkemizdeki şeker sektörünün ölüm fermanı anlamına gelmektedir. Hükümet yetkililerinin şeker sektörünün ülkemiz açısından taşıdığı stratejik önemi düşünerek, pancar alım fiyatlarını gözden geçirmesi ve üreticilerimiz için adil bir rakamı yeniden belirlemesi gerekmektedir. Aksi takdirde bir yandan üreticilerimizin yaşam koşulları ağırlaşırken, diğer taraftan sektörün içine sürükleneceği kriz tüm vatandaşlarımızı derinden etkileyecektir” diye konuştu

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.