CHP'li Çakırözer: Emekçilerimiz arasındaki taşeron ayrımı bitmeli

CHP kamu kurumlarında, KİT’lerde ve diğer kurumlarda aileleriyle birlikte milyonlarca insanı mağdur eden taşeron işçiliği bitirmek için TBMM’de kanun teklifi verdi. Teklifin TBMM genel kurulundaki görüşmelerinde konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Türkiye'nin utancı taşeron işçiliği bitirecek kanun teklifimizle yüzbinlerce taşeron emekçimiz adına ve onların sonuna kadar destekçisi CHP adına karşınızdayım! Devlet, evlatları arasında kadrolu, sözleşmeli, taşeron diye ayrım da yapmaz! İşte teklifimizi getirdik! Oy verip bu teklifi kabul ederseniz 450 bin taşeron işçimiz sürekli işçi kadrolarına geçirilecek! Aileleriyle milyonları bulan taşeronların talebi de bu. AKP’li, MHP'li milletvekili arkadaşlarımıza sesleniyorum, ‘lütfen her gün, hayatlarımızın her anına dokunan, bizler için alın teri döken taşeron kardeşlerimizi düşünerek oyunuzu verin. Bu kadro o emekçilerin hakkı mı değil mi? Elinizi vicdanınıza koyun, karar verin’” dedi.

CHP'li Çakırözer: Emekçilerimiz arasındaki taşeron ayrımı bitmeli
02 Kasım 2022 Çarşamba 11:27

Teklif AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilirken, Çakırözer, “Siz yapmasanız da umutsuzluğa yer yok, az kaldı. Millet bu emek düşmanlarını iktidardan kovduğundan CHP iktidarında ilk yapacağımız iş Türkiye'yi taşeron ayıbından kurtarmak olacak” dedi.

ÇÖZDÜK DEDİNİZ, BÜYÜK ADALETSİZLİK YARATTINIZ!

CHP’nin taşeron işçiliği bitirmek için Meclis’e sunduğu Kamu İhale Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi dün genel kurulda görüşüldü. Teklif üzerine konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, başta belediyeler olmak üzere, kamu kurumları, KİTler ile diğer kurumlardaki taşeron işçileri gündeme getirerek, “Türkiye’de haykırışlarını AKP iktidarının bir türlü duymak istemediği taşeron işçiler vardı yıllarca. Taa ki Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, taşerona kadro sözü verene kadar. AKP iktidarının aklı başına geldi. ‘Amasız, fakatsız kadroya alıyoruz’ dediniz ama doğruyu söylemediniz. Bu Meclis’te tartışıp, uzlaşmada gece yarısı kararnamesiyle ucube bir sistem kurdunuz. Sorunu çözdük dediniz ama çözülmedi. Daha büyük eşitsizlik, adaletsizlik yarattınız” diye konuştu.

BU UTANCIN SORUMLUSU AKP İKTİDARI!

AKP iktidarının eşleri ve çocuklarıyla birlikte yüzbinlerce aileyi mağdur ettiğini söyeleyen Çakırözer’in TBMM’de yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bugün Türkiye'de neredeyse her evden ‘Taşerona kadro. Sözleşmeliye kadro’ sesleri yükseliyorsa, sosyal medyada her an ‘emekçinin umudu kadro’ ‘taşeron köleliğine hayır’ çığlıkları yükseliyorsa bu utancın sorumlusu, bu emek düşmanı AKP iktidarıdır! Aslında iki satırlık düzenleme bu haksızlığı bitirmeye yeter. Derhâl Meclis’ten çıkarmak yerine, işi yıllardır yokuşa sürüyorsunuz. Kaç kış geçti, işte yine kara kış kapıda, yüzbinlerce taşeron işçi, aynı işi yaptıkları kadrolu arkadaşlarından çok daha az ücretlere, yoksulluğa mahkûm ediliyor.

HEPSİNİ TANIYORSUNUZ!

Kim bu taşeronlar biliyor musunuz? Aslında hepsini tanıyorsunuz. 81 ilimizde, yüzlerce ilçede, belediyelerimizde bizim için çalışan emekçiler onlar. Kapımızın önünden çöpümüzü toplayan, mahalle parkımızın bakımını yapan, gece geçte olsa kanalizasyonu açmaya gelen, yaşlılarımızın evde bakımını yapan, en zor günümüzde, cenazemizde yanı başımızda olan, karda, kışta yolumuzu açan emekçiler onlar. Her gün selamlaştığımız otobüs şoförleri, güvenlik görevlileri onlar.

ŞEHİR HASTANELERİYLE ÖVÜNÜRKEN,

TAŞERONLARI UNUTTUNUZ!

Sadece belediyeler mi? Hayır, diğer kamu kurumlarında da yüzbinlerce emekçi, kadro ve eşit işe eşit ücret bekliyor, onları da tanıyorsunuz. Her biri ölümle burun buruna. Ailesini, evlatlarını haftalarca görmeden çalışan sağlık emekçileri mesela, geçen yıl onları kahraman ilan ettik, alkışladık ama haklarını hâlâ vermiyoruz. Hastanede sizi karşılayan resepsiyonist, hastalarımızı acile taşıyan ambulans şoförlerimize, tetkiklerinizi gerçekleştiren radyoloji teknisyenleri, teknikerleri, laborantlar, kimyagerler, radyoloji görüntüleme ve sterilizasyon çalışanlarına; diş protez ihale çalışanları, fizik tedavi ve diyaliz seans usulü ihale çalışanları, yemekhane çalışanları... Şehir hastanelerinin devasa binalarıyla övünmeyi biliyorsunuz ama içindeki on binlerce taşeronun alın terinin karşılığını vermiyorsunuz.

KARAYOLLARINDA, PTT’DE BİNLER KADRO BEKLİYOR

Yine, Demiryollarında, Devlet Hava Meydanlarında, Karayollarında, PTT'de, şeker fabrikalarında ağır şartlarda çalışan binlerce emekçi kadro bekliyor. Doğa Koruma, Millî Parklar, TİGEM çalışanları; DSİ, polisevi, öğretmenevi çalışanları kadro bekliyor. Göç İdaresinde veri güncelleme personeli, TRT'de özel hukuka tabi personel hepsi taşeronda, hepsi kadro bekliyor, hepsi alın teri dökmekten gocunmuyor; çalışmaktan, bizlere, bu ülkeye hizmet etmekten mutluluk duyuyor. Hepsinin tek bir talebi var: Kadro yani eşit işe eşit ücret. Çok mu? Hayır, hiç değil. Geçmediğimiz yollardan, köprülerden, uçmadığımız hava limanlarından; bin odalı yazlık-kışlık saraylarımızdan, kamudaki araç savurganlığından; bakan yardımcılarına, saray danışmanlarına, eski vekillere dağıttığınız 5 tane, 6 tane ballı maaştan kısıp taşerona vermek çok mu zor? Hayır, hiç değil.

“DEVLET EVLATLARI ARASINDA AYRIM YAPMAZ!”

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sivas'ta Karayollarındaki taşeron işçilerimize söylediği gibi ‘Devlette taşeron olmaz, devlet işçi çalıştırır, kadrolu işçi çalıştırır’ Devlet, evlatları arasında kadrolu, sözleşmeli, taşeron diye ayrım da yapmaz! O zaman ‘Hodri meydan!’ diyoruz. İşte, bugün 3 Grup Başkan Vekilimizin imzasıyla bu teklifi önünüze getirdik; açık ve net. Oy verip bu teklifi kabul ederseniz 450 bin taşeron işçimiz sürekli işçi kadrolarına geçirilecek; aileleriyle milyonları bulan taşeronların talebi de bu. AK PARTİ'li, MHP'li milletvekili arkadaşlarımıza sesleniyorum: Lütfen, her gün, hayatlarımızın her anına dokunan, bizler için alın teri döken taşeron kardeşlerimizi düşünerek oyunuzu verin. Bu kadro o emekçilerin hakkı mı değil mi? Elinizi vicdanınıza koyun, karar verin. Az sonra göreceğiz; kimlerin eli kalkacak, kimlerin eli inecek.  Umuyorum ki, hepimiz, 600 milletvekili de taşeron işçilerden yana karar verelim. Bir duyalım, bunu güzel söylüyorsunuz MHP'ye, kaç bin kişiyi çıkardınız CHP'li belediyelerden? Buna cevap verin. Ama siz yapmasanız da umutsuzluğa yer yok, az kaldı. Millet bu emek düşmanlarını iktidardan kovduğundan Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında ilk y

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.