CHP HEYETİ ŞEKER FABRİKALARI İÇİN ESKİŞEHİR’E GELDİ

CHP’li Veli Ağbaba, Şeker Fabrikalarının satışı konusunda şu ifadeleri kullandı: Birileri kurtuluş savaşında toplarla tüfeklerle Türkiye’yi işgal etmeye çalıştı… Onları püskürttük. Şimdi yeşil dolarla ülkeyi işgal etmeye çalışıyorlar. Bunları da püskürteceğiz…”

CHP HEYETİ ŞEKER FABRİKALARI İÇİN ESKİŞEHİR’E GELDİ
29 Mart 2018 Perşembe 14:54

Esgundem26.com/Türkiye’deki 14 şeker fabrikası için hükümetin özelleştirme kararı almasının ardından, fabrikaların bulunduğu çeşitli illere giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki milletvekilleri Eskişehir’e geldi.

PM VE VEKİLLER ESKİŞEHİR’DEYDİ

Heyette; CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Parti Meclis Üyeleri Gaye Usluer, Semra Dinçer, Pınar Uzun, Gamze Pamuk Ateşli, Gamze Taşçıer, Milletvekilleri Utku Çakırözer, Cemal Okan Yüksel, Ömer Fethi Güner, Kadim Durmaz, Burcu Köksal, Özkan Yalım, Mustafa Tuncer, Türabi Kayan, Ali Akyıldız, Şenal Sarıhan, Mahmut Tanal, Hüseyin Çakmak, Nurettin Demir, Fatma Kaplan Hürriyet, Orhan Sarıbal ile Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse yer aldı.

ŞEKER VATANDIR

CHP’li heyet, partililerle Doktorlar Caddesi’nde bir araya gelerek Şeker –İş Sendikası tarafından İstasyon Caddesi üzerinde başlattığı imza kampanyasının olduğu stantta, ‘Şeker Vatandır, Şeker Satılmaz’ sloganlarıyla yürüdü.

ŞEKER İTTİFAKI KURULDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, şeker fabrikalarının satışının kimsenin lehine olmadığını söyledi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı ‘şeker ittifakı’ kurulduğunu söyleyen Ağbaba, “Meclis’te birileri,  bir ittifak yapıyor. Gelecekleri için, 2019 için, koltukları için ittifak yapılıyor. İttifakın ismi, ‘cumhur ittifakı.’ O, ‘cumhur ittifakı’ değil, ‘korku ittifakı’, ‘korkut ittifakıdır.’ Gittiğimiz her yerde, başladığımız ilk Alpullu’dan son geldiğimiz Eskişehir’e kadar her yerde bir ittifak kuruldu. Bu ittifakta herkes var. Bu ittifakta sağcı var, solcu var… Siyasi görüş ayrılığı yok bu ittifakta. Bu ittifakın amacı şekeri kurtarmak.  Bu ittifakın adı ‘şeker ittifakı.’ Bu ittifakın adı ‘ekmek ittifakı… Bu ittifakın adı ‘vatan ittifakı.’ Biz parti olarak bundan sonra da, önümüzdeki süreçte de korkmadan vatan için, demokrasi için, özgürlükler için herkes ile kol kola vereceğiz. Bunu buradan ilan ediyoruz. Farklı siyasi görüşler olsa da Türkiye’nin geleceği için diğer siyasi partiler ile kol kola yürüyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

“ARAZİYE BAKIN, NEDEN SATILDIĞINI ANLARSINIZ”

Şeker fabrikalarının bulunduğu arazilerin kıymetli araziler olduğuna işaret eden Ağbaba, özelleştirmelerin ardında rant olduğunu iddia etti. “ Eskişehir şeker fabrikasını görünce şeker fabrikalarının niye özelleştirildiği anlayabilirsiniz” diyen Ağbaba, “Şeker vatandır,  vatan satılmaz. Bu sloganı Yozgat işçileri buldu. Tek sloganımız var o da bu. ‘Şeker vatandır, vatan satılmaz.’  Aslında Eskişehir şeker fabrikasını görünce şeker fabrikalarının niye özelleştirildiği anlayabilirsiniz. Arazisi paha biçilmez. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi rant.  2002’de, 280 bin ton şeker ihraç eden Türkiye, 2016’da 280 ton şeker ithal ediyor.  14 yıl önce Türkiye şeker ihraç ederken, 14 yıl sonra Türkiye şeker ithal eder duruma gelmiş. Afyonun yasaklanmasını kim istedi? Amerika, o zamanda birlikte mücadele ettik, tütünün özelleştirilmesini kim istedi? Şekerin özelleştirilmesini kim istiyor? Yine Amerika. Şeker fabrikalarının satışını kim savunuyorsa o milli değildir, yerli değildir.  Gayrı millidir, gayrı yerlidir. Çünkü şeker fabrikasını satan vatanı satmış demektir. Vatan Rize’nin çayıdır, Malatya’nın kaysısıdır, vatan şeker pancarıdır. Birileri kurtuluş savaşında toplarla tüfeklerle Türkiye’yi işgal etmeye çalıştılar. Onları püskürttük. Şimdi yeşil dolarla ülkeyi işgal etmeye çalışıyorlar. Bunları da püskürteceğiz” ifadelerini kullandı.

“ŞEKER FABRİKALARININ ZARAR ETTİĞİ YALANDIR”

‘Şeker fabrikaları zarar ediyor’ ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ağbaba, “Bir yalan uydurmuşlar. Diyorlar ki; ‘şeker fabrikası zarar ediyor.’ Bu Külliye’den gelen yalandır. Şeker fabrikalarının zarar ettiği yalan. Saray’ın 1200 odası var. Mimarlar Odası’nın hesabına göre Saray’ın sekiz odası şeker fabrikalarının zararını karşılamaya yetiyor. Son dört yılda affedilen vergi borcu 4 milyar dolar. 4 milyar dolar… Kimin vergi borcu? Milletin anasına küfreden var ya… Kimin? Yandaş iş adamlarının bu affedilen 4 milyar dolar.  Bu rakam şeker fabrikalarının zararını 142 yıl karşılamaya yetiyor. Bu şeker sadece bizleri birleştirmedi. Sadece burada bulunan siyasi partilerin ortak paydası değil. Değerli arkadaşlar; bu ülkenin kurtarıcısı Mustafa Atatürk, ülkeyi kurtardıktan sonra ilk iş şeker fabrikalarını kurmak olmuş. 1923’te demiş ki; “şeker fabrikalarını kuracağız” Yoksul Anadolu, savaştan çıkmış. 1926’da şeker fabrikalarını kurmuş. Başka kim kurmuş? İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Necmettin Erbakan, Bülent Ecevit kurmuş. Şeker fabrikalarının harcına kum koyan herkesi hürmetle saygıyla anıyoruz” dedi.

 

“ŞEKER FABRİKALARI SATILINCA NE OLACAK?”

Satılan şeker fabrikalarının olduğu arazilerin AVM ve rezidans olarak değerlendirileceğini savunan Ağbaba, “Şeker fabrikaları satılınca ne olacak? Diğer satılanlar ne olduysa o olacak. AVM olacak, rezidans olacak. Buradan hükümete çağrı yapıyoruz. Bu inadından vazgeç. Senin içindeki AKP milletvekillerini biliyoruz. AKP milletvekilleri bu satışa karşı. Sana oy verenler karşı. Gel bu sevdandan vazgeç. O rezidanslarda yine zengin yandaşlar yaşayacak.

Şeker fabrikalarının özelleştirilirse 2019’da onu tekrar almak bizim bumuzun borcu. Ey esnaf kardeşim gel sana yıllardır ekmek yediren şeker fabrikalarına sahip çık. Eğer o fabrikalar kapanırsa sende kepenk kapatacaksın. Eskişehir şeker fabrikalarına sahip çıkmak sizin namus borcunuz. İşgalse işgal. İşçilerin önünde siper olmaya hazır olduğumuzu belirteyim” diye konuştu. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.