ÇAKIRÖZER’DEN BAŞBAKAN’A TRT SORUSU

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 24 Haziran seçimleri öncesinde Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) siyasi partilerin Cumhurbaşkanı adayları için ayırdığı süreleri Meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

ÇAKIRÖZER’DEN BAŞBAKAN’A TRT SORUSU
14 Mayıs 2018 Pazartesi 14:15

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından TRT’nin siyasi partilere ne kadar süre ayırdığını açıklandı. Seçimlerin 24 Haziran 2018'e çekildiğinin belli olduğu 17 Nisan ile 6 Mayıs tarihlerini kapsayan çalışmaya göre TRT; hükümet temsilcileri ile AKP ve MHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a 37 saat ayırırken, Cumhuriyet Halk Partisi’ne 3 saat 4 dakika 28 saniye, İYİ Parti’ye 9 dakika, Saadet Partisi ve HDP’ye hiç yer vermedi.

TRT’nin siyasi partiler için ayırdığı bu sürelere tepki gösteren Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Başbakan Binalı Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Çakırözer, “ TRT’nin siyasi partiler için ayırdığı bu sürelerin adaletli olduğunu düşünüyor musunuz? Kamu yayıncılığı açısından, tüm gelirlerini halkın vergisinden alan TRT'nin tüm yurttaşların haklarını koruyacak şekilde yayın yapması gerekmez mi?” dedi.

ADİL VE HAKKANİYETLİ OLMALI

TRT’nin halkın televizyonu olması gerektiğini vurgulayan Çakırözer, “ Kamu yayıncılığı açısından tüm gelirlerini halkın vergilerinden alan TRT’nin tüm yurttaşların hak ve taleplerini koruyacak şekilde yayın yapması gerekmektedir. TRT, bu süreler ile muhalif partilere, muhalif partilerin lider ve Cumhurbaşkanı adaylarına bir bakıma sansür uygulamaktadır. Bu asla kabul edilemez. Seçimlere az bir zaman kala adil ve hakkaniyetli bir süreç izlenmelidir”  değerlendirmelerinde bulundu.

TÜM GELİRLER HALKIN VERGİLERİNDEN

Çakırözer, Yıldırım’a “Tüm gelirleri yurttaşların vergilerinden gelen ve tarafsız olmakla yükümlü olan devlet televizyonu TRT’nin siyasi partiler için ayırdığı bu sürelere ilişkin ne düşünüyorsunuz? Kamu yayıncılığı açısından, tüm gelirlerini halkın vergisinden alan TRT'nin tüm yurttaşların haklarını koruyacak şekilde yayın yapması gerekmez mi? TRT siyasi partiler için ayrılan bu rakamlarla, seçim öncesinde hem kendi kuruluş kanununu, hem de seçim mevzuatını çiğnemekte midir?” diye sordu.

‘ORTAK YAYIN’ TALEBİNİZ OLACAK MI?

Çakırözer şu sorulara da yanıt istedi:

•          Hükümet TRT eliyle, muhalefete, muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayları ve liderlerine sansür mü uygulamaktadır?

•          Seçimlere 1 ay kadar bir süre kalmışken, siyasi partilerin adil ve eşit seçim propagandası yürütmesi açısından TRT’ye herhangi bir uyarınız ya da yaptırımınız olacak mıdır?

•          Siyasi partilerin Cumhurbaşkanları adaylarına ilişkin TRT’de ortak bir yayın yapılmasına öneriniz olacak mı?

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.