Çakırözer Silivri’de tutuklu gazeteci, yazar ve hak savunucularını ziyaret etti

Tutuklu gazeteci, yazar, akademisyen ve hak savunucularını Silivri Cezaevi’nde ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Türkiye bu demokrasi ayıplarını hak etmiyor. Gazetecilerin yeri gazeteleridir. Öğrencilerin, akademisyenlerin yeri üniversiteleri. Türkiye artık bu demokrasi ayıptan kurtulmalıdır. Hak ihlalleri artık bitmelidir” dedi.

Çakırözer Silivri’de tutuklu gazeteci, yazar ve hak savunucularını ziyaret etti
11 Nisan 2018 Çarşamba 12:38

Anayasa Mahkemesi’nin tutuklu gazeteciler için verdiği kararları hatırlatan Çakırözer, “Anayasa Mahkemesi gazeteciler için ‘Haksız yere yatıyorlar, özgürlükleri ihlal ediliyor’ dedi. Arkasından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de aynısını söyledi. ‘İfade özgürlüğü ihlal edildi’ dedi. Mehmet Altan’ı, Ali Bulaç’ı, Ahmet Altan’ı Nazlı Ilıcak’ı, Şahin Alpay’ı sevmeyebilirsiniz. Yazdıklarından hoşlanmayabilirsiniz. Ama bu insanları sadece yazdıkları için ömür boyu hapse mahkum edemezsiniz” dedi.

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir milletvekili ve Cumhuriyet eski Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, Silivri Cezaevi’nde tutuklu Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ile diğer tutuklu gazetecileri ziyaret etti.

ATALAY TUTUKLANACAĞINI BİLE BİLE YURTDIŞINDAN GELDİ

Akın Atalay’ın 528 gündür haksız, hukuksuz yere cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken Çakırözer, “Hakkında isnat edilen suçtan bugüne kadar bu kadar uzun tutuklu kalan tek bir kişi yok. Yazarların, muhabirlerin aylarca özgürlüklerini çaldınız! Şimdi de bir avukatın Akın Atalay’ın özgürlüğünü çalıyorsunuz. Akın Atalay hakkındaki yakalama kararını bile bile yurtdışından geldi. Şimdi kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklu. Bu davalar artık bitmeli. Gazeteciler, yazarlar özgür kalmalı” dedi.

Mehmet Altan’ın yazdığı iki yazı, yaptığı bir yorum nedeniyle bir buçuk yıldır özgürlüğünden mahrum bırakıldığını hatırlatan Çakırözer, “Anayasa Mahkemesi gazeteciler için karar verdi. ‘Haksız yere yatıyorlar, özgürlükleri ihlal ediliyor’ dedi. Arkasından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de aynısını söyledi. ‘İfade özgürlüğü ihlal edildi’ dedi. Mehmet Altan’ı, Ali Bulaç’ı, Ahmet Altan’ı Nazlı Ilıcak’ı, Şahin Alpay’ı sevmeyebilirsiniz. Yazdıklarından hoşlanmayabilirsiniz. Ama bu insanları sadece yazdıkları için ömür boyu hapse mahkum edemezsiniz” dedi.

UZUN TUTUKLULUĞU KİMSEYE ANLATAMAZSINIZ

Çakırözer tutuklu Ali Bulaç’ın da birçok hastalığının olduğuna vurgu yaparak, “Yüksek şeker, yüksek tansiyon, prostat, guatr… 4 damarı bypasslı. Sadece yazı yazdığı için bu insanları ömür boyu hapse atmak vicdanlara sığmaz. Bu kadar uzun tutukluluğu ne üyesi olduğumuz Avrupa Konseyi’ne, ne dünyaya ne de kendi insanımıza anlatamayız” diye konuştu.

BİR AN ÖNCE TAHLİYE EDİLMELİLER

Çakırözer, sivil toplum örgütü kurucusu Osman Kavala ve 78’liler Vakfı Sözcüsü Celalettin Can’ı da ziyaret etti.

Bu tutuklulukların da bir an önce sona ermesi gerektiğini belirten Çakırözer, “Osman Kavala yıllardır Türkiye AB’ye girsin diye çaba gösteriyor. Celalettin Can Kürt sorunu çözülsün diye çaba gösteriyor. Onun terör örgütü üyesi olmayacağını sadece bizler değil onu çözüm sürecinde ‘akil adam’ olarak belirleyerek yardım alan AKP hükümeti de çok iyi biliyor. Bu insanların yeri zindanlar değil.  Bu isimlerin bir an önce tahliye edilmesi demokratik itibarımız, ülkemizin yararı açısından acil gereklidir” dedi.

YERLERİ SİLİVRİ, BAKIRKÖY DEĞİL, ÜNİVERSİTELER

Çakırözer ziyaretleri sonrasında Afrin protestosu sonrasında tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine de dikkat çekerek,  “Cezaevlerinde rekor sayıda öğrenci var. Bu öğrencilerin yeri Bakırköy, Silivri değil. Bu öğrencilerin yeri üniversite kampüsleri, okullar. Şiddete başvurmadığı sürece üniversitelerde her fikir özgürce konuşulmalı. Tartışılmalıdır. Önceliklerimiz özgür düşüne ortamını, bilimi korumak olmalıdır” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.