Çakırözer: “Otizmli aileler 3 yıldır Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesini bekliyor”

Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde otizmli çocuklar ve aileleriyle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, hükümete otizmli çocuklara yönelik hazırlanan Otizm Ulusal Eylem Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Çakırözer: “Otizmli aileler 3 yıldır Otizm Eylem Planı’nın hayata geçirilmesini bekliyor”
02 Nisan 2018 Pazartesi 13:57

CHP’li Çakırözer 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde Eskişehir’de Otistik Çocuklar Farkındalık Derneği (OFDER) üyeleriyle bir araya geldi. OFDER Başkanı Telat Türeli ve otizmli çocukların ailelerinin talep ve beklentilerini dinleyen Çakırözer, 3 yıl önce kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanan Otizm Spektrum Bozuklukları (OSB) Ulusal Eylem Planı’nın bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Çakırözer, hükümet ve yerel yönetimlere Türkiye’nin değişik illerinde yapılan ve yapımı devam eden ‘Otizm Yaşam Merkezleri’nin Eskişehir’de de yapılması çağrısında bulunarak, otizm tanısı konulmuş bireyler ve ailelerinin ihtiyaçlarının bir an önce karşılanması gerektiğini belirtti.

OTİZM EYLEM PLANI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMELİ

Üç yıl önce Resmi Gazete’de yayımlanan Otizm Ulusal Eylem Planı’na ilişkin hükümet yetkililerince herhangi bir adım atılmadığını belirten Çakırözer, “Resmi Gazete’de yayımlanan Otizm Eylem Planı hakkında maalesef kayda değer bir gelişme görülmemesi sadece otizmli çocuk sahibi ailelerimizi değil, hepimizi üzmektedir. Ailelerimiz zaten çok zor koşullar altında destek almadan yavrularının daha iyi koşullarda hayatlarını sürdürebilmeleri adına olağanüstü mücadele verirken bir de hükümet tarafından görmezden gelinmesi vicdanlara sığmamaktadır. Hükümet artık otizmli birey sahibi ailelerimizin sesine kulak vermeli. Geleceğimiz olan çocuklarımız ve aileleri için son derece önemli olan Otizm Eylem Planı bir an önce hayata geçirilmeli, hem yavrularımızın hem de ailelerinin hayat standartlarını iyileştirmeliyiz. Plan kapsamında otizmli bireylerimizin tüm hizmetlerden eşit bir şekilde yararlanarak bağımsız bir şekilde toplumsal yaşamın her alanına katılımını sağlamalıyız” dedi.

AİLELERİN SESİNE KULAK VERİN

Otizmli çocuklar ve ailelerinin taleplerine dikkat çeken Çakırözer, “ Otistik çocukların haftada en az 40 saat eğitimle hayata tutunacak hale gelebilirler. Otizmli çocuklarımıza yönelik erken yaşta tıbbi tanımlamalar ve izleme programları geliştirilmelidir. Her ilde bulunan Rehberlik ve Araştırma Merkezleri kurumsal kapasite açısından güçlendirilmelidir. Otizimli bireylerimiz ve ailelerinin sosyal güvenlik, sosyal yardım ve sosyal hizmet ile toplumsal yaşama tam katılmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.

OTİZM YAŞAM MERKEZLERİ ESKİŞEHİR’DE DE AÇILSIN

Çakırözer, Türkiye’nin değişik illerinde yapılan ve yapımına devam edilen Otizm Yaşam Merkezleri’nin Eskişehirde de kurulması yönünde hem yerel yönetimlere hem de hükümete çağrıda bulunarak, “ Sadece Eskişehir'de 500-550 arası otistik çocuğumuzun olduğu biliniyor. Bu çocukların önemli bir bölümü ailelerinin durumu kabullenmek istemediği için evden dışarı çıkarılamıyor. Otizmli bireyler ve aileleri yalnız kalmaktadır. Bu Yaşam Merkezleri Eskişehir’imizde de bir an önce faaliyete geçirilmelidir” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.