Çakırözer: “İstanbul Sözleşmesi unutulmamalı”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü kapsamında yaptığı açıklamasında Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığını belirterek, hükümete İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.

Çakırözer: “İstanbul Sözleşmesi unutulmamalı”
24 Kasım 2017 Cuma 14:41

Meclis’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2018 yılı bütçesi görüşmelerinde konuşan CHP’li Çakırözer, kadına yönelik şiddet tablosunu açıkladı. Kadına yönelik şiddet rakamlarının düzelmediğini, tam tersine daha vahim noktaya geldiğini belirten Çakırözer, “ Sivil toplum örgütlerinin 2015 yılı raporlarına yansıyan rakamlara göre AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddet yüzde bin 400 artmış durumda. Ortaya çıkan bu rakamlar hepimizin üzerine büyük sorumluluk yüklemekte. Bu noktada ilk imzacısı olduğumuz İstanbul Sözleşmesi’nin gereklerinin yapmamız gerekiyor” dedi.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDE UÇURUM AÇILDI

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporlarını hatırlatan Çakırözer, raporlara göre cinsiyet eşitsizliği uçurumu kapanacağı yerde daha da büyüdüğünü belirtti. Çakırözer, şöyle konuştu;

“Rapora göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 2016 yılında 130’uncu sıradayken, 2017 yılında 131’inci sıraya geriledi. Rakamlara göre cinsiyet eşitliği için 2016 yılında 83 yıl geçmesi gerekirken, 2017 yılındaki araştırmaya göre artık 83 değil 100 yıl geçmesi gerekiyor. Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması içinse 217 yıl beklemesi gerekiyor.”

KADIN İSTİHDAMI SADECE YÜZDE 27,5

Kadın istihdamının arttırılması konusunda da hükümetten beklenen rakamlara ulaşılamadığını söyleyen Çakırözer, “TÜİK verilerinde erkeklerde istihdam oranı yüzde 65 iken kadınlarda bu oranın yalnızca yüzde 27,5. Kadın istihdamının artırılması yönünde acil adımların atılması gerekiyor. Kadınların istihdama katkısının sağlayabilmek için kreş ve bakımevi yapımının öncelikli konulardan biri olması gerekiyor” dedi.

TOPLUMU KUTUPLAŞTIRIR

Çakırözer, Anayasa Mahkemesinin 2015’teki kararından sonra resmî nikâh zorunluluğu olmadan imamların nikâh kıymaya yetkili hale getirilmesini de eleştirerek, “Bu durum da hep imzalamakla övündüğümüz İstanbul Sözleşmesi’nin gerekleriyle çelişiyor. Müftülere resmi nikah izninin toplumu kutuplaştıracağını bir kez daha vurgulamak isterim. Bu yüzden hangi görüşten olursa olsun, her şeyden önce tüm kadınların buna karşı olması lazım. Biz erkekler de kadınlarla birlikte Atatürk’ün mirası laik Cumhuriyetimizi hep birlikte sahip çakacağız” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.