Çakırözer: Hukuk ve demokrasiye darbe vurulmuştur

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer önceki gün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) değerlendirerek hükümete, “Yurttaş 2 bin TL asgari ücret, öğretmene atama, işsize iş, emekliye iki ikramiye istiyor. Yurttaş adalet istiyor. Bunların KHK’ları da hazır mı?” diye sordu.

Çakırözer: Hukuk ve demokrasiye darbe vurulmuştur
26 Aralık 2017 Salı 14:52

OHAL KHK’sı ile getirilen taşeron düzenlemesine tepki gösteren Çakırözer, “Meclis’te görüşülmeden çıkarılan taşeron düzenlemesi yaklaşık 2 yıldır kadro bekleyen taşeron emekçilerimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Bu düzenleme hem milletin hem de kadro bekleyen milyonlarca işçimizin aklıyla alay etmektir. Taşeron emekçileri KHK değil, koşulsuz, şartsız kadro istiyor” dedi.

696 sayılı KHK ile ‘darbe girişimi ve terör eylemlerinin bastırılması için hareket eden sivillere cezai sorumsuzluk’ getiren düzenlemeyi de değerlendiren Çakırözer, bu düzenlemenin Anayasaya ve kanunlara aykırı olduğunu belirtti. Aynı KHK ile tutuklulara tek tip kıyafet şartı getirildiğini de hatırlatan Çakırözer, “Tek tip elbise darbe dönemlerinin ürünüdür. Bu uygulama ile masumiyet karinesi tam anlamıyla yok edilecektir” ifadelerini kullandı.

HUKUK VE DEMOKRASİYE DARBE VURULMUŞTUR

CHP’li Çakırözer Pazar günü yayınlanan ve taşeron işçiden, sivillere cezai sorumsuzluktan, tek tip kıyafete toplumun pek çok kesimini ilgilendiren KHK’ları değerlendirerek, “Yeni KHK’lar ile hukuk ve demokrasi bir kez daha askıya alınmış, darbe vurulmuştur” dedi.

TAŞERON KHK DEĞİL, KOŞULSUZ, ŞARTSIZ KADRO İSTİYOR

OHAL KHK’sı ile getirilen taşeron düzenlemesine tepki gösteren Çakırözer, taşeron işçisinin KHK değil, koşulsuz, şartsız kadro istediğini belirtti.

Ülkede 1 milyona yakın kişiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesinin Meclis’te görüşülmeden işçilerden ve onların temsilcileri ile muhalefet partilerinden kaçırılarak KHK ile çıkarıldığını söyleyen Çakırözer, “ KHK ile getirilen taşeron düzenlemesi taşeron emekçilerimizin sorunlarına çözüm üretmek yerine pek çok sorunu beraberinde getirmiştir. Bu düzenleme yıllardır kadro bekleyen taşeron emekçilerimizi, onların ailelerini hayal kırıklığına uğratmış, beklentilerini boşa çıkarmıştır. Taşeron işçilerimizle ilgili düzenlemelerin yapılması gereken yer Meclis’tir. Taşeron emekçileri KHK değil, koşulsuz, şartsız, sendikalı, güvenceli kadro istemektedir” dedi.

HUKUK DEVLETİNE AYKIRI

696 sayılı KHK’daki ‘sivillere cezai sorumsuzluk’ getiren maddeyi de değerlendiren Çakırözer, “ Bu madde suçun işleyene göre hukuktan muaf tutulacağını belirtmektedir. Ve bu uygulamanın ucu çok açıktır. Hukuk devleti açısından çok tehlikeli gidişin göstergesidir. Hiçbir hukuk devletinde olmaması gereken bu uygulama ile iktidar kendi eliyle sivil silahlı çetelere altyapı hazırlamaktadır” dedi.

Aynı Kanun Hükmünde Kararnamede yer alan tek tip kıyafet uygulamasını da değerlendiren Çakırözer, bu uygulamanın masumiyet karinesine açıkça aykırı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Tek tip elbise darbe döneminin bir ürünüdür ve masumiyet karinesine açıkça aykırıdır. AKP Genel Başkanı Sayın Erdoğan’ın bu uygulamayı değerlendirirken hukukun bittiği nokta olarak görülen Guantanamo’yı örnek göstermesi ülkemiz açısından çok talihsiz bir açıklamadır.”

OHAL BİR AN ÖNCE BİTİRİLMELİ

Ülkenin 17 aydır OHAL KHK’ları ile yönetildiğini de hatırlatan Çakırözer, “Darbe ile mücadele kapsamında 3 aylığına ilan edilen OHAL neredeyse ikinci yılını dolduracak. Geçen bu süreçte AKP ülkeyi OHAL KHK’ları ile yöneterek Meclisi fiilen yok etmektedir. Ülkemizin imajını zedeleyen, hukuku, demokrasiyi askıya alan bu uygulamalardan artık vazgeçilmelidir. OHAL düzeninden olağan düzene bir an önce geçilmelidir” açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.