Çakırözer: “Gazete kağıdında vergi kaldırılsın, dolar kuru sabitlensin”

Ekonomik kriz ve artan döviz kurları nedeniyle basın sektöründe yaşanan kağıt sıkıntısı konusunda muhalefet harekete geçti. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer gazete kağıdında yüzde 8 olan katma değer vergisi ve diğer harçların indirilmesi çağrısında bulunurken, gazete kağıdı alımı için dolar kurunun sabitlenmesi için kanun teklifi verdi.

Çakırözer: “Gazete kağıdında vergi kaldırılsın, dolar kuru sabitlensin”
28 Ağustos 2018 Salı 11:55

CHP’nin gazeteci kökenli Milletvekili Utku Çakırözer, gazeteciliğin döviz kurundaki iniş çıkışlardan  en çok etkilenen kurumlar arasında yer aldığına dikkat çekerek, kağıtta yüzde 8 katma değer vergisi ve diğer harçların kaldırılması ve dolar kurunun gazete kağıdı ithalatı için sabitlenmesi için Meclis’te kanun teklifi verdi. Teklifi Meclis Başkanlığı’na sunan Çakırözer, Türkiye’de kağıt üretimi yapan fabrikaların kapatılmasına tepki göstererek, özelleştirme politikaları sonucunda Türkiye’nin kağıtta dışa bağımlı hale geldiğini belirtti.

GAZETELER ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Yazılı medya tirajlarını da hızla düştüğüne dikkat çeken Çakırözer, “Yerel gazete sayısı 5 yıl öncesinde 2 bindi. Şimdi 2018 yılında ise bu sayı yarıya düştü. Habertürk gazetesi yazılı basın faaliyetini durdurdu, bazı gazeteler eklerini kapattı, bazı gazeteler faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Daha birçok gazetenin yayın faaliyetini durdurabileceği konuşuluyor. Gazetecilikten başka yayın faaliyeti olmayan birçok gazete artan kağıt maliyetleri nedeniyle önünü göremiyor” dedi.

KUR ARTIŞI GAZETELERİN BELİNİ BÜKÜYOR

Türkiye’nin diğer birçok sektörde olduğu gibi kağıt üretiminde de dışa bağımlı hale geldiğine vurgu yapan Çakırözer, “Türkiye kendi kağıt üretimini yapabiliyorken özelleştirme politikalarının sonucunda yerli kağıt üreticisi SEKA’da özelleştirilmiş, bunun sonucunda Türkiye dışa bağımlı hale getirilmiştir. İthalatın en yüksek olduğu alanların başında gelen kağıt ithalatımız 2016 yılında 2 milyar 684 milyon dolar iken, 2017 yılında bu rakam 3 milyar dolara yaklaştı. 2018 yılının aynı aylarında 1 milyar 800 milyon doları aştı. İthalat böylesine artarken, bir de döviz kurları olağan dışı artınca gazetelerin maliyetleri daha da arttı.. Böylesi bir ortamda basın kuruluşları nasıl hayatlarını sürdürecek?” dedi.

DOLAR KURU SABİTLENMELİ

Bağımsız gazetecilik ve gerçek basın özgürlüğü için ekonomik özgürlüğün de şart olduğunu belirten Çakırözer, bu konuda Meclis Başkanlığına bir Kanun Teklifi verdi. Çakırözer, “Daha önce 13 Temmuz 2018 ve 2 Ağustos 2018 tarihlerinde yaptığımız çağrıyı bu kez resmiyete döktük. Diğer sektörlerde alınan önlemler gibi gazetecilik sektörü için de kağıt fiyatlarında kur sabitlemesi yapılmalıdır. Bunun için Merkez Bankası’na çağrıda bulunuyoruz. Kanun Teklifimizin yasalaşması için tüm siyasi partilerden de destek bekliyoruz. Gazetelerin yaşatılması, haber alma hakkımızın korunması anlamına gelir. Basın özgürlüğü ve bağımsız gazetecilik için ekonomik özgürlük tesis edilmelidir” dedi.

Meclis’e sunduğu kanun teklifinde gazete kağıdı alımında yüksek vergiler ödendiğine dikkat çeken Çakırözer, “Gazete çok temel bir ihtiyaçtır. O yüzden onun hammaddesi kağıdın temininde tüm vergiler indirilmelidir”  dedi.

İŞSİZLİK ARTAR UYARISI

Basın kuruluşlarının kapatılmasının sektördeki işsizliği daha da arttıracağı uyarısında bulunan Çakırözer, “Medya organlarının kapatılması yüksek olan işsizlik oranlarını daha da arttırmakta. İşsiz gazeteci sayısı her geçen gün daha da artmakta. Sektörde işsizlik oranı yüzde 30’lara vardı. Bugün 12 bin civarında meslektaşımız işsiz. Kağıt yokluğu nedeniyle medya kuruluşlarının kapatılmasıyla bu oran daha da artabilir” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.