Çakırözer: “Eskişehir'de kaç bina yüksek riskli yapıdadır?”

CHP’li Çakırözer İstanbul Beyoğlu Sütlüce’de zemininde toprak kayması oluşarak çöken 4 katlı binayı Meclis gündemine taşıdı.

Çakırözer: “Eskişehir'de kaç bina yüksek riskli yapıdadır?”
27 Temmuz 2018 Cuma 15:21

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, zeminde toprak kayması sonucu çöken ve imar affından yararlanmak için başvuru yapıldığı iddia edilen Beyoğlu’ndaki 4 katlı binayı Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Çakırözer, Cumhuriyet döneminden bu yana 14 kez imar affı düzenlemesi yapıldığını belirterek, depreme gerek kalmadan yıkılan ve onlarca cana mal olan Hicret ve Zümrüt apartmanlarını örnek gösterdi. Çakırözer, imar aflarının can ve mal güvenliğini tehdit eden kaçak yapıları yasallaştırdığını söyledi.

DAHA BÜYÜK FACİALAR YAŞANABİLİR

Beyoğlu Sütlüce'de çöken 1994 yılında yapılmış ruhsatı ve iskanı bulunmayan binanın sahiplerinin İmar Barışı için başvuru yaptığını hatırlatan Çakırözer, “Ruhsat ve iskânı olmayan kaçak bir yapı olduğu belirtilen binanın, yanında bulunan inşaatın temel kazısı sırasında yaşanan toprak kayması nedeniyle yıkıldığı belirtilmekte. Binanın imar affından yararlanmak için imar barışı kapsamında başvuru yaptığı da iddialar arasında. Geçtiğimiz günlerde yapı ruhsatlarından mühendislerin imzalarının çıkarılmasına yönelik yapılan düzenleme ile mühendisler yapı sürecinden tamamen uzaklaştırıldı. Mühendislerin imza yetkisinin elinden alınması, yetki ve yetkinliklerinin kullanmasının da önüne geçti. Böylece bu tarz binalar meslek odalarının denetiminden kaçırıldı. İmar affı uygulaması konusunda mühendislerin yetki ve yetkinliklerinden yararlanılmamasının ileride daha büyük facialara davetiye çıkaracağı ortadadır” dedi.

KAÇAK YAPILAR YASAL HALE GETİRİLİYOR

Meslek odaları ve uzmanlar imar affının vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit ettiği konusunda ciddi uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Çakırözer, “Uzmanlar, birçok kaçak yapının depreme ve afete karşı dayanıklı olmadığını, affın çıktığı andan itibaren binalara kaçak kat ve ilaveler yapıldığına dikkat çekiyor. İmar affı kapsamında kamusal ve doğal değerleri hedef alan, kapsamlı, bilimsel araştırmaya dayalı plan kararına dayanmayan bu yapıların yasal hale getirildiği belirtiliyor. Kaçak yapılar yasallaştırılarak devlet eli ile plansız mekânsal gelişim teşvik ediliyor” dedi.

BAŞVURU NASIL SONUÇLANDIRILDI

Çakırözer Meclis’te Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

  • Bina için yapılan imar affı başvurusu nasıl sonuçlandırılmıştır? Bu ve benzeri binalar için imar affı başvurularında hangi denetimler yapılmaktadır? Denetim yapılıyorsa kimler aracılığı ile yapılmaktadır? Söz konusu denetimler için mühendislerin yetki ve yetkinliklerine başvurulmakta mıdır?
  • Türkiye genelinde ve Eskişehir’de iskânı ve ruhsatı olmayan kaç tane konut bulunmaktadır? Bu konutlarda kaç insan yaşamaktadır?

ESKİŞEHİR’DE KAÇ BİNA RİSKLİ VE YÜKSEK RİSKLİ YAPIDADIR

  • İmar affı kapsamında 31 Aralık 2017 tarihinden bu yana Türkiye genelinde ve Eskişehir’de iskânsız ve ruhsatsız kaç yapı için başvuru yapılmıştır, bunlardan kaçı olumlu kaçı olumsuz olarak değerlendirilmiştir? Olumlu olarak değerlendirilenler hangi kriterlere göre imar affından yararlandırılmıştır?
  • Türkiye genelinde ve Eskişehir’de iskânsız ve ruhsatsız kaç bina riskli ve yüksek riskli kapsamındadır? Bu binaların kaçı 31 Aralık 2017 tarihinden bu yana imar affından yararlandırılmıştır? Bu konuda nasıl bir denetim yapılmaktadır?
  •  İnsanların can ve mal güvenliğinin korunması için ne gibi önlemler alınmaktadır?
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.