Çakırözer: “Berberoğlu’nun milletvekili olduğu görmezden gelindi”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin 414 gündür tutuklu İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun yaptığı başvuruya ret kararı vermesine tepki gösterdi.

Çakırözer: “Berberoğlu’nun milletvekili olduğu görmezden gelindi”
02 Ağustos 2018 Perşembe 15:48

CHP’li Çakırözer Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü ile derneğin 14’üncüsünü hazırladığı üç aylık Medya Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Konuşmasında düşündüğü, yazdığı için tutuklu olan milletvekilleri, gazeteci Enis Berberoğlu, Eren Erdem ve tüm gazetecilere özgürlük çağrısında bulunan CHP’li Çakırözer, “Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğüne vurulan kelepçe derhal açılmalı” dedi.

Balbay kararı ile açıkca çelişmektedir

ÇGD’nin basın raporunu kamuoyu ile paylaşırken açıklamalarda bulunan Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu için verdiği ‘kabuledilemezlik’ kararına tepki gösterdi. Anayasa Mahkemesi’nin Berberoğlu için verdiği kararın daha önce tutuklu Mustafa Balbay için verdiği karar ile tamamen çeliştiğini dile getiren Çakırözer, “Anayasa Mahkemesi daha önce tutuklu Balbay için ‘görevinin yerine getirilmesine engel olan tutukluluk halinin milletvekili olarak siyasi faaliyet ve temsil hakkını engellemesi nedeniyle seçilme hakkına bir müdahale teşkil ettiği açıktır’ kararını vermişti. Şimdi Berberoğlu için ise verdiği kararda tutuklama halinin siyasi faaliyette bulunma ve seçilme hakkını ihlal ettiği yönündeki iddiaları  ‘açıkca dayanaktan yoksun’ olarak nitelemekti. Ayrıca tutukluluk yargıcın takdirine dayalı bir husus olduğundan dayanaksız tanımlaması yapılamaz. Bu karar ile Berberoğlu’nun suçsuz olduğuna ilişkin sayısız kanıt görmezden gelinmiştir. Berberoğlu hakkında verilen bu karar Balbay kararı ile açıkca çelişmektedir ve AYM kendisini inkar etmektedir” dedi.

Berberoğlu’nun milletvekili olduğu görmezden gelinmiştir

Kararda Berberoğlu’nun Milletvekili olduğunun da görmezden gelindiğini belirten Çakırözer, “ AYM, Berberoğlu’nun yeniden seçilerek Milletvekili olduğunu ve Anayasanın 83/3 maddesine göre yeniden yasama dokunulmazlığı kazandığı gerçeğini görmezden gelmiştir. AYM, tıpkı KHK’lar da olduğu gibi bir kez daha tarafsızlığı, bağımsızlığı ve güvenirliği konusunda kuşku yaratmıştır” diye konuştu.

ÇGD: Okuyuculara yönelik saldırılar başladı

Gazeteciliğin özü itibariyle bir karşı duruş,  gerçeklerin bilgisinin paylaşıldığı bir meslek olduğunu vurgulayan ÇGD Başkanı Güleryüzlü ise, “ Nisan-Mayıs-Haziran aylarını kapsayan son raporumuz basının kimler tarafından kuşatıldığı gerçeğini tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır.  Geçmişte tek tek haberler sorunken şimdi yayın politikaları sorun haline gelmiştir. Okuyuculara yönelik saldırılar başlamıştır. Mahkemeler gazetecilere çifte standart uygulanmaktadır. Bizler bunu kabul etmiyoruz ve ‘Gazeteciliğe dönük saldırılara karşı artık hattı müdafa yoktur sathı müdafa vardır’ diyoruz” dedi.

315 gazeteci hapis istemiyle yargılanıyor

Konuşmasında, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellere değinen Çakırözer, Anayasa’da güvence altına alınmasına rağmen basının özgürlüğünün sadece sözde var olduğunu aktardı. Türkiye’de sadece gazetecilik yaptığı için hapiste olan insan sayısının dünyada en yüksek olan sayı olduğunu vurgulayan Çakırözer, “Hapsedilmese bile ceza alan, hakkında ceza ve tazminat davaları açılan gazeteci sayısı son derece yüksek. Tazminat, hukuk ve ceza davaları ifade ve medya özgürlüğünü kısıtlayan uygulamalar.  Bugün 144 gazeteci özgürlüğünden mahkum. 315 gazeteci binlerce yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Gazeteciler İdris Sayılgan, İsminaz Temel, Kemal Özer ve Sıddık Damar bu gazetecilerden sadece bir kaçı. İfade ve basın özgürlüğünün önündeki engeller artık ortadan kaldırılmalı ve gazeteciliğe vurulan kelepçe açılmalıdır” dedi.

Altan ve Ilıcak için de uygulanmalı

Anayasa Mahkemesi’nin suçsuz ilan ettiği gazetecileri alt mahkemelerin rahatlıkla ömür boyu hapse ve tazminat cezalarına mahkum ettiğini de hatırlatan Çakırözer, “Gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edildi. Fakat Mehmet Altan’la aynı gün AYM’ye başvuran, dosyası aynı nitelikte olan ve hatta aynı TV programından dolayı suçlanan Nazlı Ilıcak’ın dosyası 1 yıl dokuz aydır hâlâ AYM’nin önünde beklemekte. Aynı davalarda aynı deliller üzerinden yargılanan Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak için de aynı kararlar uygulanmalıdır” dedi.

Wikipedia 14 aydır yasaklı

Basın ve ifade özgürlüğü konusundaki kısıtlamalardan ve sansürden Wikipedia’nın da payına düşeni aldığını vurgulayan Çakırözer, “Wikipedia da 14 aydır yasaklı durumda. Bu durum ülkemizin ifade ve kamuoyunun bilgi alma hakkını doğrudan engellemekte. Nisan-Mayıs-Haziran 2018 döneminde, kamu yararı gözeten 2 haber, 77 Tweet, 22 Facebook paylaşımı, 5 Youtube videosuna sansür getirildi” diye konuştu.

Yıpranma payları 5 yıl olarak düzenlenmeli

Açıklamalarında gazetecilerin yaşadığı sorunlara ve işsizlik konusuna da vurgu yapan Çakırözer, gazetecilerin yıpranma payının 2008 yılında olduğu gibi yeniden 5 yıl olarak düzenlenmesini istedi. Çakırözer, konuya ilişkin Kanun teklifi verdiklerini ve konunun takipçisi olacaklarının bilgisini paylaştı. Çakırözer, “Gazetecilerin en önemli sorunlarından birisi de işsizlik. Resmi verilere göre 12 bin olan işsiz sayısı, kapatılan ve kapanmak zorunda olan gazetelerle birlikte giderek artmakta. Yazılı basının bir nebze de olsa sürdürebilirliğini sağlamak için artan mali baskılar karşısında kağıt fiyatları için dolar kuru sabitlemesi yapılmalıdır” dedi.

2 bin 100 TRT çalışanı sürgüne ve emekliliğe zorlanmakta

Deneyimli gazetecilerin işlerine son verilmek istenerek, birçok basın emekçisin de sürgün ve zorla emeklilik baskısı altında bırakıldığını da belirten Çakırözer,  TRT'nin yetiştirdiği deneyimli 2 bin 100 TRT emekçisinin ikna odaları kurularak emekliliğe zorlandığını, emekli olmak istemeyenlerin de sürgün tehdidi altında bırakıldığını belirtti.

Tarafsızlıklarını yitirdiler

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile TRT’nin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na, RTÜK’ün ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanmasını da eleştiren Çakırözer, “Basında sansürün kaldırılışının 110’uncu yıldönümünde yapılan bu uygulama ile yayınlarında tarafsız olması gereken iki kurum kamu hizmetinden uzaklaşarak, tamamen bağımlı kuruluşlar haline geldi. TRT ve RTÜK bütün sıfatlarından arındırılmış, sıradan devlet dairesine dönüştürüldü” şeklinde konuştu.  

Anadolu basını destek bekliyor

Konuşmasında Anadolu basını için de destek isteyen Çakırözer, “Basın İlan Kurumu’ndan reklam alan gazete sayısı 5 yıl öncesinde 1950’lerdeydi. Şimdi 2018 yılında ise bu sayı binli rakamlara düştü… 2018 yılının sonuna gelindiğinde iyice azalan bu rakamların daha da düşmesi bekleniyor! Çünkü yerel basın hükümetten yeterli desteği alamıyor! Dolarla birlikte a tan kağıt fiyatları, masraflar ortadayken Basın İlan Kurumu’ndan gelen reklam fiyatlarının da buna paralel azalması yerel basınımızı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor!  Tüm dünya da yerel yayıncılar korunmakta ve kollanmaktadır. Yerel televizyon kanallarımız Basın İlan Kurumu tarafından desteklenmelidir. Yerel yayıncılara da resmi ilan, reklam, tanıtımlar verilmeli ve kamu spotları için yayın bedelleri ödenmelidir. Bu düzenlemeler ile yerel yayıncıların kamu yayıncılığı görevinin önü açılmalıdır” dedi.

Bağımsız kuruluşlarca verilmeli

Çakırözer, son olarak, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı ve basının görevini serbestçe yapabilmesinin demokrasinin temel ve vazgeçilmez değerlerinden birisi olduğunu vurgulayarak, “Medyada çok seslilik sağlanmalı. Uluslararası standartlara göre meşru gazetecilik faaliyeti sayılan eylem, söylem ve haberler hiçbir gazetecinin yargılanması için gerekçe oluşturamaz. Gazetecilerin görevleriyle bağlantılı yapılan kovuşturmaların ve yargılamaların tutuksuz yargılanması esas olmalı. Sarı basın kartı meslek alanında faaliyet gösteren sendikaların da içerisinde yer aldığı bağımsız kuruluşlarca verilmeli” çağrısında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.