Babacan: Eskişehir'in sorunları biliyoruz, projelerimiz hazır

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Eskişehir İl Kongresine katıldı.  Babacan, Tasigo Otel'de düzenlenen partisinin 1.Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmasının büyük kısmını gençlere ayırdı.  Babacan ayrıca, Eskişehir’in sorunlarını bildiklerini ve bu sorunların çözümüne ilişkin projelerinin de hazır olduğuna vurgu yaptı.

Babacan: Eskişehir'in sorunları biliyoruz, projelerimiz hazır
29 Kasım 2020 Pazar 15:26

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Eskişehir İl Kongresine katıldı.  Kongreye ayrıca DEVA Partisi Genel Merkez yöneticilerinin yanı sıra Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP İl Başkanı Recep Taşel, İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile çok sayıda partili katıldı.  Babacan, Tasigo Otel'de düzenlenen partisinin 1.Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmasının büyük kısmını gençlere ayırdı.  Babacan ayrıca, Eskişehir’in sorunlarını bildiklerini ve bu sorunların çözümüne ilişkin projelerinin de hazır olduğuna vurgu yaptı.

“İfade özgürlüğü alanında vahim bir noktadayız”

Türkiye’nin ifade ve basın özgürlüğü bakımından vahim bir noktada olduğuna işaret eden Babacan, “Ülkemizde onlarca gazeteci cezaevinde. Tam 715 basın kartı iptal edilmiş durumda. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre, Türk iye basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin tarihi boyunca aldığı kararlara baktığımız zaman ifade özgürlüğü hakkında en çok ihlal kararı verilen ülke Türkiye. Mahkemenin kurulduğu günden bu yana, ülkemiz hakkında tam 356 defa ifade özgürlüğü ihlali kararı verildi. Bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor” diye konuştu.

“Ülkemizde işsizlik tarihi rekor seviyede”

İşsizlik rakamlarını değerlendiren Babacan, “Ülkemizde işsizlik almış başını gitmiş. Gençlerimiz işsizlikten yakınıyor. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26. İstihdam oranı ise yüzde 31’e geriledi. Yani her 100 gencimizden sadece 31’i çalışıyor şuanda. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı da artışta; yaklaşık yüzde 30 seviyesinde. Yani bu her üç gencimizden biri demek. İşsizlik, gelecek kaygısı can yakıyor, can alıyor” dedi.

“Esnaftan stopaj vergisini hiç almayın”

Pandemi döneminde küçük işletmelerin vergi, stopaj ve SGK prim ödemelerinin ertelenmesi gerektiğine vurgu yapan Babacan, “Eskişehirli esnafımız da özellikle şu dönemde iş yapamaz hale geldi. Kepenkler kapatılıyor. Yoğun bir öğrenci nüfusu olan bu kentin cıvıl cıvıl sokaklarından, öğrencilerin çekilmesiyle birlikte, ekonomik hayat sekteye uğradı. Ekonomi yönetiminde çuvalladıkları için pandemi döneminde de son derece başarısız bir sınav verdiler. Bu süreçte kredi borçlarını ödemesiz ve sıfır faizli yeniden yapılandırmak lazım. Anladık kasayı boşalttınız, hibe vermiyorsunuz. Esnafı hiç olmazsa “vergi vergi” diye sıkboğaz etmeyin. Dükkan kapalı, siftah yok, esnafın cebine para girmiyor. Kirasını bile ödemekte zorluk çekiyor. Kira stopajını hiç almayın. Zamanı gelince mal sahibinden alırsınız” ifadelerini kullandı.

“Bula bula birinci sınıf tarım arazisini mi buldunuz?”

Alpu Ovası’na kurulması planlanan kömürlü termik santrale ilişkin şu sözleri söyledi: “Eskişehir’in en verimli ovasında; 1.sınıf tarım arazilerinin üstünde kurulmasına çalışılan santralin öyküsünü de biliyorum sevgili dostlarım. Yaklaşık 575 futbol sahası büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. Ben buradan sormak istiyorum, bula bula birinci sınıf tarım arazisini mi buldunuz? Bunun kabul edilebilir tarafı yok arkadaşlar. Biz çevre dostu, yenilenebilir ve temiz enerjiye öncelik vereceğiz” dedi.

“Doğru bir planlamayla Eskişehir’in ulaşım sorununu hafifleteceğiz”

Eskişehir’in sorunlarını bildiklerini ve bu sorunlarla ilgili çözümlerinin hazır olduğunu belirten Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eskişehir’imizin trafik, altyapı ve otopark sorunu var. Şehir içi trafik probleminin farkındayız. Kuzey ve güney çevreyolları yapımına henüz başlanamadı. Alpu-Eskişehir karayolu bir türlü bitmek bilmedi. Doğru bir planlamayla şehrimizin ulaşım sorununu hafifleteceğiz. Eskişehir’in havalimanında tarifeli uçak seferleri yapılmıyor. Bu sorunun da giderilmesi gerekiyor. Acente desteğinin, uçuş desteğinin sağlanması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Liman bağlantısının olmaması yatırımların önünde bir engel”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nin liman ile bağlantısının olmamasının yatırımların önünde bir engel olduğunu söyleyen Babacan “Eskişehir, sanayimiz için oldukça elverişli bir kent. Organize sanayi bölgesi ve gelişim alanlarıyla son derece cazip bir sanayi merkezi. Eğitimli ve nitelikli işgücü, ulaşım ve lojistik açısından sahip olduğu stratejik konum nedeniyle, her türlü sanayi yatırımına da açık bir şehrimiz. Havacılık, dijital teknolojiler, yazılım, otomotiv gibi katma değeri yüksek üretimin olduğu bir şehrimiz. Ülkemizin tek uçak motor fabrikası ile, dizel lokomotif motoru üreten tek fabrikası burada. Fakat organize sanayinin limanlara doğru demiryolu bağlantılarının yapılmaması, yatırımların önünde bir engel olarak duruyor. Demiryolu iyileştirmeleri, bağlantı projeleri 10 yıllık planlarda bile yer almıyor. Eskişehir’e yapılacak yatırımları en iyi seviyeye taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

“Eskişehir, desteklemeyi hak ediyor”

Eskişehir topraklarının verimli, çiftçisinin de çalışkan olduğunu söyleyen Babacan, çiftçilerin yalnız bırakıldığını, devletten yeterli desteği alamadığını ifade etti. Ürün taban fiyatlarının girdi maliyetlerini karşılamadığını belirten Babacan, “Kullandıkları tohumun, gübrenin, ilacın, yemin fiyatı, mazotun fiyatı her gün artıyor. Çiftçinin beli bükülüyor. Biliyorsunuz, bu günlerde mecliste gelecek yılın bütçesi görüşülüyor. Bakıyoruz, gelecek yıl için tarımsal destek ödeneği 22 milyar TL. Bu yıl da zaten 22 milyar TL idi. Yani 2020’den 2021’e artış sıfır. Bir de Cumhurbaşkanlığı ödeneğine bakıyoruz; 2021 bütçesinde 2020’ye göre tam %28 artış var. Tarımsal girdi maliyetleri bu kadar artarken çiftçiye verilen destekte hiçbir artış yapmayan hükümet, Cumhurbaşkanlığı bütçesinde %28 artış yapıyor. Bakın, siz “itibardan tasarruf olmaz” diyerek, kendi harcamalarınızı her yıl enflasyonun çok üzerinde artırırken, çiftçimizin en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda gereken desteği vermeyeceğinizi ilan ediyorsunuz. Eskişehir halkı, bu üretkenliğin, bu çalışkanlığın karşılığında, katma değeri daha yüksek ve dış ticarette daha fazla talep edilen ürünleri üretmek için desteklenmeyi hak ediyor” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.