Aydınlanma Buluşması'nda eğitim vurgusu: Köy Enstitüleri dünyaya örnek bir sistem

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği tarafından düzenlenen “Eskişehir Aydınlanma Buluşmaları” Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Aydınlanma Buluşması'nda eğitim vurgusu: Köy Enstitüleri dünyaya örnek bir sistem
06 Ekim 2018 Cumartesi 17:48

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da  katıldığı etkinlikte, pek çok konuşmacı, eğitmen ve konuğun yanı sıra Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç da yer aldı. Belediye başkanlarının yaptıkları konuşmada ortak çağrı CHP İktidarı ile Eğitimin düzeleceği yönündeydi.

Köy Enstitüleri dünyaya örnek bir sistemdi

Büyükerşen, günümüz eğitim sisteminin gelen her bakan ve yönetici ile kendi ideolojilerine değiştirildiğini, “Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim sistemimizin halini hepimiz görüyor ve biliyoruz. Aslında Milli Eğitim Sistemimiz Mustafa Kemal ve Silah Arkadaşları’nın kurduğu Cumhuriyetle beraber içinde Köy Enstitüleri de olan dünyaya örnek bir sistemdi. Milli olduğu için de hangi iktidar gelirse gelsin, hangi bakan gelirse gelsin onun ilkeleri değişmezdi.” sözleri ile dile getirdi.

Hamidiye Köy Enstitüsü bir müze haline getirilmeli

Milli Eğitimde sürdürülebilirliğin ortadan kalktığını belirterek sözlerine devam eden Büyükerşen şunları ekledi: “Hamidiye Okulu hala duruyor. Tarlaları ile, vakıf imkanları ile hala duruyor. Yaptığımız ziyaretlerde bir manzara hala gözlerimin önünden gitmiyor. O Köy Enstitüsü öğrencilerin çaldıkları enstrümanlar, kullandıkları notalar, kullandıkları kitaplar ve eşyalar hala duruyor. Eğer mülkiyet bugün o mülkiyeti elinde tutan gayeler gururlar tarafından izin verilirse Hamidiye Köy Enstitüsü bir müze haline getirilmeli ve o müze yeni yetişen öğrencilere ziyaret ettirilmelidir. “

Hizmetlerimizin hepsini köy enstitüleri mantığı ile yaptık

Ahmet Ataç konuşmasında 2009’dan itibaren yaptıkları faaliyetleri sıralayarak, “Bu hizmetlerin her biri yaşlıya gence herkese temas ediyor bu hizmetlerin hepsini de köy enstitüleri mantığı ile yaptık. “ dedi ve eğitim programlarını online bir şekilde de hem Eskişehirlilerin hem bütün Türkiye’nin faydalanabileceği şekilde hizmete sunduklarını belirtti.

Hep birlikte aydınlık Türkiye’yi kuralım

Kazım Kurt, Köy Enstitüleri’nin eğitimdeki önemini ve günümüz eğitim sistemindeki eksiklikleri vurgulayarak, “Belediyeler olarak devletin eğitimle ilgili eksik bıraktığı pek çok şeyi yapmaya çalışıyoruz. Buna eğitim örgütlerinin katkısını da sağlamaya çalışıyoruz. Ama bu işi Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğu zaman çözeriz. Bu noktada uzak durmayın bize kucak açın ve hep birlikte aydınlık Türkiye’yi kuralım. “ dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.