AK Partili Günay, Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalara dikkat çekti

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından organize edilen ‘’İşgal Altındaki Kırım’da İnsan Hakları ve Kırım Tatarları’’ etkinliğinde konuştu.

AK Partili Günay, Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalara dikkat çekti
13 Aralık 2021 Pazartesi 11:58

AK Parti Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı ile Kırım Tatar Teşkilatları Platformu tarafından organize edilen ‘’İşgal Altındaki Kırımda İnsan Hakları ve Kırım Tatarları’’ etkinliğinde konuştu.  Günay, Türkiye’nin Kırım konusundaki tutumunun net olduğunu belirterek, “Uluslararası hukukun ciddi bir ihlali olan Kırım’ın yaşa dışı ilhakını tanımıyoruz, tanımayacağız” dedi.

Türkiye’nin, Kırım politikası ve Kırımda Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalardan duyduğu endişeyi dile getiren Günay, “Kırım tatarlarının can güvenliklerinin temini, hak ve menfaatleri ile kültürel kimliklerinin korunması; Kırım konusunun ve Kırım Tatarlarının sorunlarının uluslararası toplumun gündeminde tutulması, ülkemizin Kırım politikasının esaslarını teşkil etmektedir. Yarımadadaki Tatarlara yönelik hukuk dışı uygulamalar bizim için endişe kaynağı olmaya devam etmektedir. Kırım Tatarlarının meşru temsil organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin yarımadada yasaklı olması ve Kırım Tatar liderliğinin anavatanlarına giriş yapmaktan men edilmiş olması kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatarları için uluslararası anlamda çaba gösterildiğini dile getiren Günay, “Öncelikle, Kırım Tatarlarının esenlik ve refahlarının temini ve hak ve çıkarlarının korunması için Ukrayna makamları ve Kırım Tatar liderliği ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Tatar vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi için büyük ölçüde çaba gösteriyoruz” açıklamasında bulundu. 

“Uluslararası topluma çağrıda bulunuyoruz”

Günay, Kırımdaki insan hakları ve Kırım Tatarları’nı uluslararası mecralarda gündeme getirmeye devam edeceğini ve Türkiye olarak diplomasi aracılığı ile ara bulucu görevini yerine  getireceğini  dile getirdi. Günay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Karadeniz Bölgesinin güvenliğine atfettiğimiz önem çerçevesinde son dönemde Rusya- Ukrayna sınırındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Yeni bir çatışma, ne taraflara ne de bölgemize fayda sağlamayacaktır. İlgili tüm taraflara güçlü şekilde itidal çağrısında bulunuyoruz. Donbasta, Minsk anlaşmaları temelinde siyasi çözümü destekliyoruz. Bu yöndeki çabalara da destek vermeye hazırız. Kırım tatarlarının hak ve çıkarlarının korunması için Ukrayna makamları ile yakın işbirliği içerisindeyiz. Aynı zamanda Kırım Tatarları soydaşlarımızın haklarının korunması, tutuklu soydaşlarımızın serbest bırakılması için Rusya ile en üst düzey girişimlerimizi devam esiyoruz.” 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bulent - 2 yıl önce
Şey, Kirim'in bundan haberi var mi?