AK Parti'nin başına Kılıçdaroğlu geçerse

Soner Uçak yazdı...

AK Parti'nin başına Kılıçdaroğlu geçerse
26 Mayıs 2023 Cuma 15:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iktidara taşıyanlar, tek yüzüklü Erdoğan ile beraberinde yüzlerce araç konvoy ile gezen Erdoğan arasındaki farkı görüyor.

Bu grubun Erdoğan ile kurduğu bağ dolayısıyla zayıflıyor.

Fakat, yine de en çok oyu aldığı kesim; alt gelir grubu, mütedeyyin ve muhafazakar kesim olarak göze çarpıyor.

Ancak 14 Mayıs’ta eriyen oylar bu bağın ne denli zayıfladığını gösteriyor.

Özelde Erdoğan, genelde AK Parti yönetici kadrosu yaşam tarzı olarak bu gruplar ile buluştukları alanı bir hayli daralttı.

Alt gelir grubunun üstündeki eskimiş elbiselere karşın kare desenli fit takım elbiseler

 Hiç binmediği yahut binemeyeceği lüks arabalara karşın, lüks araç konvoyları ki TOGG moda olmadan önce ille de Alman arabası diyen tayfa…

Düğün dernek ile askere gönderdikleri oğullarına karşın, bir şekilde askere göndermedikleri oğulları

Bulup buluşturup çeyiz dizdikleri kızlarına karşın, kraliyet düğünlerini aratmayacak şatafatlar

Okusun diye maaşının yarısını gönderdiği evlatlarına karşın, yurt dışında özel okullarda okuttukları evlatları..

Liste uzar.

Ez cümle fakir bir aileden çıkıp okuyan, maaşı ile evlatlarını okutan, aynı evlatlarını  askere gönderen, evinin mutfağından seslenirken o mutfakta ejder meyvesi olmadığına çok rahat ikna olabileceğimiz Kılıçdaroğlu, AK Parti’yi destekleyenlere çok daha fazla hitap ediyor.

O halde; ya örgütsel bir zafiyet söz konusu. Yani; Kılıçdaroğlu’nun çok rahat hitap edebileceği kitleye yerelde örgütler hitap edemiyor.

Ya da hergün televizyonlara çıkan, meclis çatısı altında var olan, istenildiği zaman tutuklanacak biri olan Kılıçdaroğlu’nun  Kandili yok edecek kadar güçlü bir hükümetin yanı başında olmasına rağmen teröristler ile iş birliği yaptığına inandırılan ya da inanan bir kitle var karşımızda.

Tezimi yeniliyorum, yaşam tarzı, konuşma, üslup, mütevazı kişiliği, sabrı ve saygısı ile AK Parti’ye ve Erdoğan’a oy veren kesime Kılıçdaroğlu çok daha fazla hitap ederken, AK Parti ve Erdoğan daha fazla beyaz Türklere hitap eder hale geldi.

AK Parti’nin AK’ı artık adalet ve kalkınma yerine kendi yarattığı beyaz insanlar topluluğunu  ifade ederken, bu beyaz kesimin AK Parti’yi iktidara taşıyan mahalle ile ilişkisi sadece söylemde kalıyor.

Bu söylemsel düzey AK Parti ve Erdoğan’ın oylarının erimesinin önüne geçemedi.

Bu yüzden Kılıçdaroğlu’nun çok rahat ikna edeceği bu tabana ulaşması engellemek için korku duvarı örüldü.

O duvar ilk tur için başarı sağladı. İkinci turda bu duvarın ne kadar etki edeceğini bilmiyoruz.  Ancak bu korku duvarının anlamsızlaşması halinde Erdoğan’ın hitap ettiği kesimin Kılıçdaroğlu’na oy vermek konusunda çok daha istekli olacağını söylemek mümkün zannediyorum.  

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.