AK PARTİ MECLİS’TE KILIÇLARI ÇEKTİ

AK PARTİ MECLİS’TE KILIÇLARI ÇEKTİ
13 Aralık 2017 Çarşamba 21:39

ESKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda 4 gündem maddesi görüşüldü. Bunlardan üçü önceki Genel Kurul’da AK Partili üyelerin ESKİ performans ve yatırım programı ile bütçesinden çıkardığı ve Büyükerşen’in veto ettiği Aşağı Ilıca Barajı’ndaki suyun şehre getirilmesiyle ilgili ödeneklerdi.

AK Parti “kısmen veto olmaz” dedi :  AK Parti Grup Sözcüsü Ahmet Yapıcı, yatırım programı, performans programı ve bütçe kararlarının 4’üncü maddesinin   veto edilmesi nedeniyle Büyükerşen’e hitaben, “Sizin kısmen bir maddeyi veto etmeniz uygun değildir. O nedenle veto gerekçelerinizin komisyonca görüşülmesi mümkün değildir” dedi.

CHP, mahkeme kararını hatırlattı: Buna karşılık CHP’li Meclis Üyesi Aydın Ünlüce, kısmen vetonun mümkün olduğunu, bununla ilgili de Eskişehir 1’inci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir karar olduğunu ve bunun içtahat olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Meclis’e yarım saat ara verildi: Her iki grupta kendi görüşünde ısrarcı olunca Genel Kurul’a, veto gerekçelerinin komisyonca görüşülmesi için yarım saat ara verildi.

Komisyon, vetoları hukuksuz buldu: Aranın ardından tekrar toplanan Genel Kurul’da komisyonun hazırladığı üç raporda vetoların hukuksuz olduğu, görüşülmesinin hukuken doğru olmadığı belirtilerek komisyon raporları AK Partililerin oy çokluğuyla kabul edildi. 

CHP’lilerin iz bedeli teklifi ret edildi: CHP grubu ek bir öneri maddesi verdi. Söz konusu öneride Aşağı Ilıca Barajı için gerekli olan 25 milyon liralık ödenek yerine ‘bin lira’  iz bedeli konulması teklif edildi. Ancak bu öneride yine AK Partili meclis üyeleri tarafından ret edildi.

AK Parti tadilen hazırladığı yönetmeliği sundu: 4’üncü maddede, ‘ESKİ’nin taşınır, taşınmaz kaynak ve haklarının değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları hakkında’ yönetmelik taslağı hazırlanmasıyla ilgili taslağın görüşülmesine geçildi. AK Parti Grup Sözcüsü Mustafa Birsen söz alarak, ESKİ yönetim kurulu tarafından hazırlanıp, incelenerek Genel Kurul’a getirilen yönetmeliğe karşılık kendilerinin tadilen bir yönetmelik hazırladıklarını belirterek bu yönetmeliği Büyükerşen’e verdi.

Büyükerşen, “yönetmelik hazırlama yetkisi ESKİ’nin” dedi: Ancak Büyükerşen, yönetmelik hazırlama yetkisinin ESKİ’de olduğunu belirterek, Genel Kurul’un yapması gerekenin ESKİ tarafından hazırlanan yönetmeliği kabul edip, etmemek olduğunu söyledi.

Genel Kurul’a 15 dakika ara verildi: Ancak AK Parti grubu ESKİ tarafından hazırlanan yönetmelikle, kendileri tarafından hazırlanan yönetmeliğin ayrı ayrı oylanması gerektiğini ifade etti. CHP grubu ise, ESKİ yönetim kurulunda ön incelemesi yapılmayan bir yönetmeliğin Genel Kurul’da görüşülmesinin ve uygulanmasının mümkün olmayacağı şeklinde görüş bildirdi. Bu tartışmaların ardından Genel Kurul’a 15 dakika ara verildi. 

Gündem maddesi geri çekildi: Bu tartışmaların ardından her iki grupta önceki görüşlerindeki ısrarını sürdürünce Başkan Büyükerşen, “Bu gündem maddesini zaten Genel Kurul’a resen getirilmişti. Bu durumda ben gündem maddesini geri çekiyorum. Plan ve Bütçe Komisyonu konuyu tekrar görüşerek, tek bir yönetmelik hazırlasın. Sonra bunu görüşelim. Böylece hukuki bir tartışmanın önüne geçmiş oluruz” önerisini getirdi. AK Parti grubunun da bu öneriyi kabul etmesi üzerine ilgili madde komisyonda görüşülmek üzere geri çekildi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.