TÜRKİYE'DE 100 BİN KİŞİYE 5 RADYOLOG DÜŞÜYOR

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Türkiye’de bulunan Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) cihazlarının İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (OECD) ülkelerine kıyasla ortalamanın altında olduğunu dile getirdi.

TÜRKİYE'DE 100 BİN KİŞİYE 5 RADYOLOG DÜŞÜYOR
03 Haziran 2017 Cumartesi 14:11


Türk Radyoloji Derneği tarafından düzenlenen “3. Genel Radyografi Sempozyumu”, Eskişehir’de bulunan Tasigo otelde gerçekleştirildi. Çok önemli konuların görüşülerek tartışıldığı sempozyumda radyasyonun yaşamımızdaki yeri ,çocukların radyasyondan korunmasının önemi, güneş ışınları ve solaryumun radyoaktif etkileri, hırpalanmış çocukta radyolojinin rolü gibi konulara yer verildi.

"Cihaz sayımıza baktığımızda OECD ortalamasının altında yer alıyoruz"

Radyolojinin önemi hakkında bilgilendirmede bulunan Türk Radyoloji Derneği Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Radyoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Kaya, yapılan tetkiklere göre cihaz sayının çok az olmasına dikkat çekti. Kaya, “Radyolojinin farklı bir bakış açıcı var. Hekimliğin asıl görevi ‘Önce zarar verme’ ilkesidir. Buna en çok dikkat etmesi gereken bir branş radyoloji. Burada önümüzde radyasyon problemleri kitleye verilen dozun dikkatli olmazsak bir kimyasal savaşta ya da ortaya çıkabilecek dozları farkında olmadan verme riskini taşıyor. Bunu en iyi şekilde kontrol etmesi gereken bizleriz. Onun için buna hassasiyet gösterilmesi her zaman önemli. Yapılan tetkiklerin miktarının sayıca çok olması bizim en başlıca sorunumuz. Bunu yabancı ülkelerle kıyasladığımızda bu iyice tespit edilebiliyor. Özellikle cihaz sayımıza baktığımızda OECD ortalamasının altında yer alıyoruz. Radyoloji, tomografi ve MR bir zamanlar çok yaygın bir duyulan bir şeydi. ‘Bizde çok MR cihazı var, İngiltere’den çok İstanbul’da var’ diye. Bugün sorun o değil. Bizim ortalama cihaz sayımız OECD ülkelerinin altında. Fakat yapılan tetkiklere baktığımızda MR tetkikleri sayımız OECD ülkelerinde birinci sırada. Dünyada OECD ülkeleri içerisinde en çok MR çektiren tetkiki yapılan ülke hala biziz. Tomografiye baktığımızda OECD’de 7 veya 8’inci sıradayız. Bu da çok önemli üst sıralarda sayılabilir” dedi.

"Ülkemizde yüz bin kişiye 5 radyolog düşüyor"

Radyolojide doktor sayısının da gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük olduğunu dile getiren Türk Radyoloji Derneği Başkanı Kaya şunları aktardı:
“Radyoloji doktorunun sayısına baktığımızda ise birim toplum başına düşen yani 100 bin kişiye düzen radyolog biz de 5 civarında. Orta ve ileri düzey gelişmiş ülkelerde ise bu 10’un üzerinde bu rakam. Sonuç olarak yapılan tetkikin bu kadar yoğun olması ve radyolog sayısının bu kadar az olması ikisi bir değerlendirildiğinde yapılan tetkik başına radyoloğun ayıracağı zamanın bize ne kadar az olduğunu bize gösteriyor. Bizim meslektaşlarımız adeta bir yoğun iş yükü altında ezilmekteler. Bu onlara aynı zamanda tıbbi yanılgıya da sevk edecek ciddi bir iş yükü külfeti getiriyor. Bunun için çok ciddi şeyler yapılması lazım. Halkımız işlemlerinin yapılmasından memnun, yapılan sonuçların raporlandırılmasından memnun ama bu süre için yeterli zaman ayıramadığımızdan biz dernek olarak endişe ediyoruz. Meslektaşlarımız da burada kendilerini riske ediyorlar. Biz derneğimiz olarak bu tetkik yoğunluğu kapsamında özel bir çalışma yapıp bu işi masaya yatırmayı planladık. Çok kısa bir süre içerisinde uzmanlarımızın katıldığı bir toplantı yapacağız. Röntgenin bulunduğu dönemden bugüne hiç sayısı azalmadan hatta artarak devam eden radyografi konusunu hep atlıyoruz. Bu hep arka planda kalıyor. Radyografi etkinliğimi Eskişehir’de yapmamızın nedeni meslektaşlarımıza ve tıp çalışanlarına bu konuyu daha iyi öğretebilmek. Çünkü basit, ucuz, güvenilir ve en çok yapılan yöntemlerden birisi bu röntgenler. Bunların eğitimini gerektiği kadar sağlayabilmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Belki bu sayede tomografi ve MR’ın gerekliliğini azaltarak bu sorunlara da bir çözüm bulma şansımız olacaktır.”
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.