“Risk grubunda bulunan sağlık ve sosyal hizmet emekçileri idari izinli sayılmalıdır”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Eskişehir Şube Sekreteri Bülent Yıldırım, “Engelli, kronik hastalığı olan, gebe ve emziren sağlık emekçileri izinli sayılmalıdır” dedi.

“Risk grubunda bulunan  sağlık ve sosyal hizmet emekçileri  idari izinli sayılmalıdır”
01 Haziran 2020 Pazartesi 13:22

Yıldırım, 1 Haziran itibari ile salgınla mücadele kapsamında alınmış bir dizi önlem ve mevzuat uygulamadan kaldırılmakta olduğunu belirterek, “Sağlık emekçilerine yönelik riskin  azalmadan sürdüğü dikkate alınarak planlama yapılmalıdır” dedi.

Yıldırım açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 29 Mayıs tarih ve 202018 sayılı Genelgeye ve 29 Mayıs tarihli ve 202018 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde, 202014 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin yürürlukten kalktığı, ancak "çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı, Milli lstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar idari izinli sayılacaklardır." denilmektedir. Bu kapsamda, salgın süresince sağlık emekçilerinin salgının her aşamasında daha fazla risk altında olmalarına rağmen diğer kamu kurumlarında olduğu gibi izinli sayılmamaları durumunun, 1 Haziran sonrasında da sürdürüleceği anlaşılmaktadır. Nitekim, birçok hastanede bu yönde çağrı ve bilgilendirmeler yapılmaya başlandığı Sendikamıza iletilmektedir. Bu ise, bu süre boyunca sağlık emekçilerinin sağlıklarını ve hayatlarını tehlikeye atmak demektir. Sağlık emekçilerinin izinlerindeki düzenlemelerin önemine ilişkin bazı hatırlatmalarda bulunmak isteriz

 Covid-19 salgını süresince sağlık emekçilerinden 60 yaş ve üzerinde olanların, bağışıklık sorunu olanların, kanser hastalarının, kronik solunum yolu hastalığı olanların, obezite ve diyabet hastalığı olanlarin, kalp damar hastalıkları olanların, organ nakli olan kronik hastaların izinli sayılmadığını belirterek bunun yaratacağı risklerin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştık. Geçtiğimiz süreçte sayılan gruplardaki sağlık emekçilerine idari izin verilmemesi halinde yaşanan  risklerinin ne kadar büyük olduğuna maalesef tanıklık ettik. Bu süre boyunca kronik rahatsızlıkları olan ve engelli olan ancak idari izin kullanamayan, aktif çalışan 3 sağlık emekçisinin yaşamlarını kaybetmelerine tanıklık ettik. Bu nedenle, daha önce de defalarca kez ifade ettiğimiz gibi, 1 Hazkan 2020 itibariyle uygulanacak olan süreçte risk gurubu sağlık emekçileri olan kronik hastalar, engelli olan sağlık emekçileri (İstihdama engelli kadrosu ile başlayıp başlamadığına bakılmaksızın), 60 yaş ve üzerinde olanlar, hamileler, süt izninde olan sağlık emekçileri herhangi ayrı bir değerlendirmeye ya da amirlerin inisiyatifine bırakmadan koşulsuz idari izinli sayılmalıdır. Bu grup içinde bulunan sağlık emekçileri risk altındadır ve izinli olmaları hem kendi sağlıkları hem de virüsle ilgili önlem kapsamında zorunludur. Bu nedenle sağlık emekçilerinin ve hizmet alanların korunması bakımından kritik bir önemde bulunan sağlık emekçilerinin idari izinleriyle ilgili yeni bir düzenlemenin ACİLEN yapılmasını talep ediyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.