Meme kanseri farkındalık ayı

Acıbadem Hastanesi doktorlarından Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla Esgündem26’ın sorularına yanıt verdi.

Meme kanseri farkındalık ayı
28 Ekim 2019 Pazartesi 15:00

Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıdır. Bu nedenle bu ayda insanları meme kanseri konusunda bilgilendirmek için çeşitli toplantılar düzenlenmekte, yayınlar yapılmakta ve kadınlar mamografi çektirmeleri konusunda teşvik edilmektedir.

Meme kanseri hücrelerin şekil ve fonksiyonlarını değiştirerek kontrolsüz çoğalmasıyla gelişir.  Kadınlarda erkeklerden 100 kat daha fazla meme kanseri görülmektedir. Meme kanseri Türkiye’de olduğu gibi,gelişmiş ülkelerde de en sık görülen kanser türüdür.

Meme kanserinde risk faktörleri şöyledir;

- Kadın olmak

-Yaşın ilerlemesi

-Belirli kalıtsal genlere sahip olmak

-Ailede meme kanseri öyküsünün olması

-Kişinin bir memesinde kanser olması

-Yoğun meme dokusuna sahip olmak

-Memede fibroadenom

-Adet kanamasının erken başlaması

-Menapoza geç girmek

- Fazla kilolu olmak

-Hareketsiz bir yaşam sürmek

-Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak

-Doğum kontrol tedavisi için ilaç kullanmak

-Menopoz sonrası hormon tedavisi almak

Meme Kanserinin Belirtileri;

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesidir. Memede ya da meme ucunda ağrı, meme ucunda çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü kanser belirtisi olabilmektedir. Bu belirtilerden herhangi birisi olursa bir genel cerrahi doktoruna muayene olunmalıdır.

20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır.

40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmeli ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.

Ülkemizde her ilde var olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmektedir.

Tedavi;

Her hastada kenserin evresine göre tedavi farklıdır. Tedavi kararında hastalık evresinin yanında hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları da göz önüne alınmaktadır. Meme kanserinde cerrahi (operasyon), ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi, anti-hormonal tedavi, akıllı ilaçlar) uygulanmaktadır.

Korunma;

Tüm kanserlerde olduğu gibi sağlıklı beslenme(sebze ve meyveden zengin), hareketli bir yaşam, uygun kiloda olmak meme kanseri riskini azaltmaktadır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.