ATEŞ VE ÖKSÜRÜK GÖRMÜYORUZ

Eskisehir.Net’te canlı yayınlanan Vakti Sıhhat programında Uzm. Dr. Murat Taraktaş'ın bu haftaki konuğu Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge oldu. Prof. Dr. Bilge, Kovid-19 ile ilgili son bilgileri paylaştı:

ATEŞ VE ÖKSÜRÜK GÖRMÜYORUZ
06 Ocak 2021 Çarşamba 13:19

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “Geldiğimiz noktada ateş, öksürük çok görmüyoruz semptom olarak… Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi de bu zaten” dedi. 

NE DÜŞÜNDÜYSEK TERSİ ÇIKTI BU VİRÜSTE

“2019 yılı sonunda Vuhan’da başladı ve sonrasında dünyaya yayıldı. Mart 2020’den itibaren de Türkiye’de görülmeye başlandı. O zamanda virüsü tanımıyorduk şimdi di biraz daha fazla tanımakla birlikte tam olarak kafamızda yer etmiş değil açıkçası. O zaman ateş, öksürük temel semptom diye düşünüyorduk. Yine mevsimsel etkinliğinin farklı olabileceğini düşünüyorduk. Onun dışında mutasyona uğramaz diye düşünüyorduk. Ama ne düşündüysek tersi çıktı bu virüste.”

AKCİĞERE TUTUNMADAN...

“Şu anda geldiğimiz noktada şu var ateş, öksürük çok görmüyoruz semptom olarak… Bizim en büyük sıkıntılarımızdan birisi de bu zaten. Şu anda hafif grip belirtisi gibi olabiliyor, baş ağrısı, sırt ağrısı, koku ve tat almada bozukluk, ishal bu tür şikâyetlerle hastalar gelebiliyorlar. Bu da tabi virüsün tanınmasını güçleştiriyor. Kişi kendisinin normal bir enfeksiyon geçirdiğini düşündüğü için geç vakitte bize gelebiliyorlar. Normalde hemen ilk başı ağrıdığı zaman gelse akciğere tutulmadan çok çabuk iyileşen vakalar oluyor.”

İLK TANI ALDIĞINDA YOĞUN BAKIMA ALDIĞIMIZ…

“Ama gelinen noktada şu var kişinin başı ağrıyor bugün giderim, yarın giderim başka bir şeydir diye düşünüp veya kişinin kronik bronşiti var nefes darlığı yaşayınca buna hastalığı buna atfediyor ama sonrasında bize geldiği zaman geç oluyor. En büyük sıkıntılarımızdan birisi bu. İlk semptom olduğu zaman gelmiyorlar. Bize çok ileri vakalarda geliyorlar. Hatta öyle ki ilk tanı aldığında yoğun bakıma aldığımız hastalarımız oluyor.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.