3 günden uzun sürüyorsa dikkat!

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Köse, çocukların öksürüğü üç günden fazla sürüyorsa, öksürük giderek artıyorsa, ateş, nefes darlığı ve morarma olursa mutlaka bir doktora götürülmesi gerektiğini söyledi.

3 günden uzun sürüyorsa dikkat!
08 Kasım 2016 Salı 14:04


Çocuklardaki öksürükler hakkında konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Halil Köse, öksürmenin solunum yollarını korumaya yönelik faydalı bir tepki olduğunu söyledi. Köse, öksürük refleksini durdurmak yerine öksürüğe neden olan durumların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekerek, “Öksürük, ailelerin çocuklarında en çok şikâyet ettikleri rahatsızlıklardan biri. Gözümüze yabancı bir cisim geldiğinde nasıl ki göz kapağımızı refleks olarak aniden kapatıyorsak, öksürük de solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere karşı ani bir tepki olarak gerçekleşiyor. Nezle, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi basit etkenlerden grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ciddi solunum yolları hastalıkları öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistikfibrozis, kitle, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açıyor” dedi.
“Öksürüğün zamanı ve durumu mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır”
Kişinin öksürükle birlikte kusması varsa, gece öksürükleri artıyorsa reflünün öksürük nedeni olabileceğini belirten Dr. Halil Köse, şunları söyledi:
“Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler gece gözlenir. Öksürük öğürme refleksini uyararak kusmaya neden olabilir. Kusma devam etmedikçe bu korkulacak bir durum değil. Her öksürük bizi farklı bir sağlık sorununa götürüyor. Örneğin havlama tarzında öksürük krupta, iç çeker gibi öksürük boğmacada, göğüste ötmeyle birlikte öksürük ise astımda görülüyor. Ani başlayan ve morarmanın eşlik ettiği öksürük, yabancı cisim aspirasyonunda ortaya çıkıyor. Rahatsızlık tespit edilirken, öksürüğün zamanı, şekli, nasıl başladığı, hangi şikayetlerin eşlik ettiği gibi durumlar mutlaka göz önünde bulundurulmalı.”
“Öksürük 2 haftayı geçerse dikkat”
Köse, inatçı öksürüklere karşı da uyarılarda bulunarak, “Öksürük 2-3 haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, hastanın ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa, öksürük nedeninin alerjik olma olasılığı çok yüksek. Yine kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabiliyor. Sonuç olarak çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, öksürük giderek artıyorsa, öksürüğe ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka bir doktora götürüp muayene ettirmeli” diye konuştu.
Genel durumu ve aktivitesi iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocukların evde izlenebileceğini ifade eden Dr. Halil Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu olan ılık su tercih edilmeli. Bol su ve sıvı alımı boğazını yumuşatarakçocuğunuzu rahatlatır. Eğer burun tıkanıklığı varsa, deniz suyu veya fizyolojik serumlar ile açabilirsiniz. Hava kuruluğunda da öksürük olabileceğinden, alerjik dışı öksürük nedenlerinde ve basit üst solunum yolu enfeksiyonlarında uygun nemi sağlamak için su buharından faydalanabilirsiniz. Rastgele öksürük şurubu ve antibiyotik kullanmak yerine doktor kontrolünde bazı öksürük yumuşatıcı ilaçlar da tercih edilebilir.”
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.