1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

DOÇ. Dr. Hasan ÜSTÜN yazdı...

1-31 EKİM MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI
10 Ekim 2020 Cumartesi 11:48

Meme kanseri çoğunlukla kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde de görülebilir. Kanser memedeki normal hücrelerin belirli değişimlerden sonra kontrolsüz ve aşırı çoğalmasıyla meyda gelir.  Meme kanseri hem gelişmiş ülkelerde hem de ülkemizde kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanserlerden birisidir.
Meme kanserinde risk risk faktörleri:
     
Erken adet (mens) görmeye başlamak (12 yaşından önce)
Menapoza geç girmek (55 yaşından sonra)
Hiç doğum yapmamış olmak
Doğum kontrol ilacı kullanmak
Menopoz sonrası hormon tedavisi kullanmak
Ailede meme kanseri öyküsü 
Yoğun meme dokusuna sahip olmak
Memede fibroadenom olması
Göğüs bölgesine radyoterapi almış olmak

Meme Kanserinin Belirtileri:
    Meme kanserinin en sık görülen belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesidir. Aşağıdaki durumlarda meme kanserinden şüphelenilmelidir.
Memede ağrı,
Meme derisinde kaşıntı ve deri döküntüsü
Meme ucunda çekilme
Memede şekil değişikliği,
Memede portakal kabuğu görünümü
Meme ucunda akıntı
Koltuk altında kitle


Tanı ve Tarama:
Meme kanserinde erken tanı tedavinin başarılı olmasını ve hastanın hayatta kalma şansını arttırmaktadır. 
20-40 yaş arası: Kişi ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı ve meme kanseri belirtilerinden birisini gördüğünde vakit geçirmeden doktora başvurmalıdır.
40-69 yaş arası: Kişi ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı, doktora meme muayenesi için gitmeli ve mamografi çektirmelidir.

Tedavi
Tedavi kararında hastalığın evresi, tümörün büyüklüğü, koltuk altı lenf nodu tutulumu, tümörde ER, PR, cerbB2, Ki-67 gibi değerler, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi bir çok faktör gözönüne alınır. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi, hormontedavisi, akıllı ilaçlar) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır. Son aylarda meme kanserinde yeni akıllı ilaçların kullanıma girmesiyle tedavi sonuçlarında olumlu gelişmeler olacaktır. Meme kanserinde kemik metastazı sık rastlanan bir durumdur. Bu durmda ışın tedavisi ve kemiğe yönelik ilaçlar ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. İleri evre meme kanserinde çok sayıda tedavi seçenekleri vardır ve bu tedavilerle hastalığın tamamen kaybolma şansı bulunmaktadır. 

Ülkemizde her ilde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.