MHP İL BAŞKANI KADİR BIYIK: BİZ BEYNİMİZİ, İDEOLOJİMİZİ KİMSEYE İPOTEK VERMEDİK

MHP İl Başkanı Kadir Bıyık, Soner Uçak’ın AK Parti ve MHP ittifakıyla ilgili sorularını yanıtladı. Bıyık, ‘taban ittifaktan rahatsız mı’, ‘yerel de bir ittifak olacak mı’ sorularına yanıt verdi.

MHP İL BAŞKANI KADİR BIYIK: BİZ BEYNİMİZİ, İDEOLOJİMİZİ KİMSEYE İPOTEK VERMEDİK
21 Şubat 2018 Çarşamba 15:25

Cumhur ittifakı artık iyiden iyiye ete kemiğe bürünüyor. Bu ittifakın yerel seçimlerde olup olmayacağı en çok merak edilen konu. Yerel de böyle bir ittifak olacak mı?

Her şeyden önce 15 Temmuz bu ülke için bir milattı. Ülke ve devlet sorunları bazı siyasi kazanımların önüne geçti. Bu durum AK Parti ile bir yakınlaşma, ortak bir siyasi akıl üretmeye yöneldik. Bu siyasi yakınlaşma bir kazanım elde etmekten ziyade memleketin ayakta kalmasıyla ilgili olan bir zaruretten kaynaklanıyor. Genel Başkanımız bu noktada ‘cumhur ittifakı’ için bir öneride bulundu. Ardından görüşmeler yapıldı. Şuanda 26 maddede uzlaşılmış durumda. Bu ittifakın yerel seçimlerde de vücut bulup bulmayacağı ile ilgili olarak henüz net bir durum yok. Bu noktada Genel Merkezin kararını bekliyoruz. Genel Merkezimize her ay şehirdeki çalışmalarımız ile ilgili bir rapor sunuyoruz. Şehir ile ilgili verilen kararlarda bu raporlar dikkate alınıyor. Yerel seçimlerde böyle bir ittifak olması ya da olmaması durumunda da biz iddiamızı ortaya koyacağız. Daha önce oy devşirmeler yaşandı. Biz böyle bakmıyoruz. Biz kazanamadıktan sonra kimin kazandığı çok önemli değil. Kendisini Milliyetçi Hareket Partili olarak gören herkesin kendi partisine oy vermesini gerektiğini anlattık.

Peki ittifak olur ise ne olacak?

Şayet ittifak olursa biz Genel Merkezimizden gelen talimatları uygulamakla mükellefiz. Bize çizilen yola göre hareket ederiz. Bizim özellikle kendi çalıştığımız, nokta atışı yaptığımıza inandığımız yerler var. Bu yerleri öyle ya da böyle alacağız. Ama dediğim gibi yerel ittifak ile ilgili net bir durum söz konusu değil.  ‘Şu ilçe de siz aday çıkartın’, ‘bu ilçede biz aday çıkaralım’ diye bir sistem olup olmayacağını bilmiyoruz. Ancak iyi çalışma yaptığımız yerlerde tabi ki biz talepte bulunuruz. Ama şuanda farazi konuşuyoruz.

Tabanda bu ittifaktan kaynaklı bir rahatsızlık var mı?

‘Cumhur İttifakından’  bir rahatsızlık yok. Hatta bir beklenti var diyebiliriz. Bir ittifak beklentisi var. Özellikle yerelde bu ittifaka çok sıcak bakılıyor. Biz belediye almak istiyoruz. Üretken belediyecilik politikamızı göstermek istiyor. Tabanda bunu istiyor. Taban yerel yönetimde bir söz hakkımız olsun istiyor.

Böyle bir ittifak olur ise adaylarınıza bu durumu anlatabilecek misiniz?

Şöyle bir durum var; Biz adaylarımızı ‘yarın, bir gün durumlar değişir bunları göz önünde bulundurarak sahaya inin’ dedik. Uzlaşılmayacak bir durum söz konusu olmaz diye düşünüyorum. Yukarı bir karar aldığı zaman taban bu konuda çalışır. Bizde küsme darılma olmaz.

MHP ile AK Parti arasında geçmişte yaşanan gerilim…

İnsanlar 15 Temmuz’u anladı. Bir darbe yaşanıyordu. Bu nedenle devletin ve hükümetin yanında olmamız gerekiyordu. “Biz AK Parti ile mi hareket edeceğiz” diyenlere durumu izah ettik. Yaygara koparanlar bir dönem bizim içimizde olmuş ama şuanda başka kulvarlara giren kişilerin kamuoyunu etkilemek için söylediği şeyler. Evet; önceden başka durumlar vardı. Biz onlara, onlar bizlere bir şeyler söyledi. Ama 15 Temmuz bir milattır. Bu uyumlu ortamın şuan sağlanması gerekiyordu. Savaşıyoruz, ekonomik kriz var. Bunlara baktığımız zaman ülkenin ve devletin güçlü olması gerekiyor. Bu nedenle siyasi partilerin önce devleti ayakta tutması gerekiyor. Genel Başkanımız da bunu söyledi; “Ülke elden gittikten sonra iktidar olsan ne olur.” Unutulmasın, biz hala Meclis’te muhalefet olan bir partiyiz.

Bu uzlaşı MHP’nin termik santral konusunda söylediği sözleri değiştirecek mi?

Biz beynimizi, ideolojimizi kimseye ipotek vermedik. Termik santral ilk gündeme geldiğinde bu işi yararlı görmediğimizi deklere ettik. Kimseye bakmadan ilk tavrı koyan biziz. İlk gün ne söylüyor isek, son günde aynısını söyleriz. Biz bu işe karşıyız mutabakat oldu, şimdi MHP termik santrali destekler diye bir şey yok. Bizim “evet” dediğimize AK Parti’nin “hayır” dediği de oluyor. Bunlar olacaktır. Israrla söylüyorum Meclis’te muhalefetiz. Biz AK Parti’nin her söylediğini onaylayacağız diye bir durum söz konusu değil. Termik santral de ilk durduğumuz yerde duruyoruz.

Erken seçim konuşuluyor mu MHP kulislerinde?

Şuan için böyle bir konu konuşulmuyor. Geçen hafta sonu yapılan toplantı da Genel Başkanımız hep 2019’u telaffuz etti. Biz erken seçim varmış gibi çalışıyoruz. Seçimlere iki yıl öncesinde çalışmaya başladık. Amacımız MHP’nin gücünü artırmak. CHP’nin belediyeleri var, AK Parti’nin iktidar gücü var. Onlar bir çalışırken, bizim üç çalışmamız gerekiyordu. Bizim şuanda sandık başkanlarımızın yüzde 95’i tamam. Biz yarın seçim var denildiğinde zorlanmayacağız. 8 ilçede adaylarımız hazır. Bir aday tanıtımı yapmayı amaçlıyorduk. Ancak şuan bizde süreci bekliyoruz.

Kadir Bıyık’ın siyasi hedefi ne?

Biz bir ideolojinin içinden geldik. Öncesinde de “il başkanı olalım” diye bir hedefimiz yoktu. Genel Başkanımız emretti  “il başkanımızsın” dedi ve il başkanı olduk. Yarın “bırak” denilirse bırakırız. Genel başkanımız ne derse biz o şekilde hareket ederiz. Biz makam hedeflemekten daha çok, bize verilen görevi en iyi şekilde yerine getirmek için hareket ederiz.

AK Parti kongresindeydiniz kısaca bir değerlendirmede bulunur musunuz?

Dündar Başkanın görevi hayırlı uğurlu olsun. AK Parti’de ikinci dönem seçilen tek başkan zannediyorum. Bu şehir için ve siyasi görüşü için mücadele eden iyi ve değerli bir başkanımız. Kendisiyle iyi de görüşürüm. Bu nedenle ben kendisine başarılar diliyorum. Biz davet edildiğimiz yerlere gideriz. Bize gelerek bir davette bulundular. Gitmemiz icap ederdi ki gittik. Coşkulu bir kongre yaptılar. Cumhurbaşkanımızın konuşmasını dinleyerek, kongreden ayrıldık. Milli birlik çerçevesinde siyasi bir birlik yapıyoruz. Cumhurbaşkanımızın, şehit bakanımız Gün Sazak’ı telaffuz etmesi bizim cenah tarafından oldukça güzel yankı buldu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.