LAVANTA KOKACAK HAN?

Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte ilçede Lavanta Köy Projesi'ni hayata geçireceklerini söyledi.

LAVANTA KOKACAK HAN?
23 Temmuz 2019 Salı 13:48

“İnsanlar niçin buraya gelsin?” sorusunu sorarken, işin aslında Han’a gelmek için nedenleri çoktan bulmuştum. Mesela huzurlu sessizliğine göç edilebilinirdi bir ikindi vakti. Yahut öğlen sıcağından bunalmışken, samimi bir yeşillik serinliğine. Orman karşılamasa da, kıymetli serinliği olan yeşillikler…  Ama illaki tarih. Koltuk altınıza eski uygarlıkları anlatan bir kitapçık alarak, çoluk çocuk tarihe dokunmaya gidebilirsiniz. Fakat, Erdal Başkan Han’ın lavanta kokacağını anlatarak başlıyor sözlere.

Geçen sene yaptıklarını anlatıyor Erdal başkan öncelikle, “Geçtiğimiz dönem iyi işler yaptık” diyor. 2014 yılında borçlu bir belediye alırken, o borçları yapılandırdıklarını ve ödemelerini yaptıklarını anlatıyor. Arada para biriktirerek bazı sosyal donatılar ile belediye binasını da o para ile restore ettiklerinden söz ediyor. Büyükşehir Belediyesi ile hayata geçirdikleri Cumhuriyet Meydanından ve kanalizasyon çalışmalarının %99’ununbittiğinide belirtiyor.

Lavantalar ekildi

Geliyoruz, Erdal Başkan’ı en çok heyecanlandıran konuya; Lavantalar, Erdal Şanlı başlıyor anlatmaya,  “Bu dönemde daha gelir gelmez büyükşehir ile birlikte lavanta köy projesini hayata geçireceğiz. Lavantaları ektik. 70 dönüm arazimiz var. Buranın 21 bin metre karesini sanat köyü, taş evler, izleme kulesi gibi donatılar yapılacak.  55 bin metre karesine ise lavanta ekiminde kullandık. Lavanta gelir getirici bir bitki. Önümüzdeki yıllarda kadın kooperatifi de kurarak, belediye ve kadın kooperatifi ile birlikte kadınlarımızın ekonomik hayata katılımını sağlayacağız. Ayrıca, ekim yapılan alana yakın yerlere Arı kovanları koyarak,  balı üretmeyi hedefliyoruz. Lavanta yağı çıkarmak için bir merkez kurulacak. 20 bin adet lavanta fidesi diktik. Şimdi onun bakımlarını yapıyoruz”

Yaşlı bakım evleri

Her ilçede olduğu gibi Han’da genç nüfusunu şehir merkezine kaptırma konusundan bir hayli endişeli. Evlatları ilçeden ayrılan yaşlılar Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı’dan yaşlı bakım evi istiyorlar. Şanlı “Hedefimiz yaşlı nüfus olduğu için yaşlı bakım evleri yapmayı amaçlıyoruz. Düşüncemiz o insanların bakım ve konaklama ihtiyacını karşılayabilmek. Çünkü pek çoğunun çocuğu burada kalmıyor. Dolayısıyla yaşlılarımız yalnız yaşıyor.”

Ekonomik şikâyetler artık duyuluyor

Ülke ekonomisinde yaşanan olumsuzluklardan Han’daki vatandaşların da etkilendiğini belirten Şanlı, “Han kendi yağında kavrulan vatandaşlarımızın yaşadığı bir ilçe. Ekonominin birinci gündem maddesi olduğunu pek hatırlamam ancak bu aralar ekonomi ile ilgili şikayetleri vatandaşlarımızdan duyuyoruz” diyerek ekliyor. “Biz kendi yağımızda kavrulmak zorundayız.” Belediyecilikte de israf ve şatafata yer vermediklerini belirten Şanlı şöyle konuşuyor: Borcumuz çok fazla yok. Belediye bütçesine ev gibi yaklaşıyorum. İsraftan ve şatafattan kaçınıyorum. Acil ihtiyaçları ön plana koyuyoruz. Bütçemiz çok küçük. Bu nedenle halkın öncelikli ihtiyaçlarını tespit ederek hareket ediyoruz. Kendi yasal hakkım olan harcırahları almıyorum. Şoför kullanmıyorum. Her şeyden tasarruf ederek borçlanmadan kaçınıyoruz. Benim için önemli olan gelen parayı düzgün kullanıp israf etmemek. Bunu başardığınız takdirde borçlanmayı en aza indirebiliyorsunuz. Gönlümüz güzel şeyler yapmak ama bu işler parayla oluyor. Biz ayağımızı yorganımıza göre uzatmayı tercih ediyoruz. Mesele İller bankası genel bütçeden yaptığı para aktarımından %30 kesintiye gitti. Bu durum mutlaka biz belediyecileri etkileyecek. Yapacaklarımızı biraz ötelememize neden olacak. Mesela 11 tane köy mahalle oldu. Eskiden han belediyesi 60 kilometre alan hizmet ederken şimdi 340 kilometre alana hizmet ediyor.. Küçük bütçeli bir belediye olduğumuz için her kuruşun ciddi bir şekilde kıymeti var bizim için.

İnsanlar Han'a niçin gelmeli?

Sohbet ederken bir yandan da Han’ın tarihi mekanlarını geziyoruz. İnsanlar han’a neden gelmeli diye soruma Şanlı, “Dünyada 7 harika var ama sekizinci harikası bizim Midas şehri. Burası Frigler’in en önemli merkezi. Han’ın dört bir tarafı açık hava müzesi gibi insanlarımız bunları görmeye gelmeli. Yatırımcılardan şunu istiyorum. Buraya gelsinler biz belediye olarak onlara yardımcı oluruz. Ve konaklama açısından sıkıntılarımız olduğu için turizm açısından değerlendireceğimiz pek çok zenginliğimizi değerlendiremiyoruz. O yüzden restoran ve otel gibi yatırımcıların buraya gelmesini çok istiyoruz. Zaten Eskişehir’de turizmin ne boyuta geldiğini görüyoruz. Eskişehir artık bir turizm kenti. Merkezdeki turizmi doğa ve kültür turizmine dönüştürerek ilçelere yaymalıyız.” diyerek yanıt veriyor. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.