Eskişehir'de işin erbapları yetiştirilecek

Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü ve İl Göç İdaresi Müdürlüğü ortaklığında, gençlerin nitelikli eleman olarak istihdama kazandırılması amacıyla hazırlanan ‘İşin Erbapları Projesi’ hayata geçiriliyor.

Eskişehir'de işin erbapları yetiştirilecek
22 Mart 2023 Çarşamba 17:13

Eskişehir Sanayi Odası’nda düzenlenen protokol töreninde konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, gençlerin hem eğitimleri hem de gelecek hedefleri açısından farkındalık yaratılmasının çok önemli olduğunu belirterek, sanayiciler olarak yaşadıkları nitelikli işgücü bulamama sorununu bu proje ile daha hızlı şekilde çözebileceklerini ifade etti. İşin Erbapları Projesi ile Türkiye’ye örnek olacaklarını aktaran Kesikbaş, şunları söyledi: “Eskişehir sanayisinin ihtiyacı olan sektörlerde, uygun insan profilinin yetiştirilmesi bizler için çok değerli bir kaynak olacak.  Geleceğimizin güvencesi ve teminatı olan gençlerimizdir. Hep şikayet ediyoruz, ancak elimizi taşın altına koyarken de çok cömert davrandığımızı da düşünmüyorum.  Gençlerimizin mesleki eğitime kavuşması, topluma, meslek hayatına kazandırılması açısından elimizi taşın altına fazlasıyla koymamız gerekiyor. Önümüzdeki yıllar içerisinde gençler bu ülkenin hem yönetiminde hem üretiminde söz sahibi olacaklar. En büyük hayalimiz de iyi insanlar yetiştirmek. Sadece meslek edinmesi önemli değil, aynı zamanda iyi bireyler yetiştirmeliyiz. Bu konu sadece devletimizin görevi değil biz bireylerinde en temel sorumluluk alanı içerisindedir.  Bütün sanayicilerimizi bu projeye destek vermeye davet ediyorum. Bir yandan koçluk yaparken, bir yandan da gelecek vizyonu açısından gençlerimize tecrübelerimizi aktarmak en büyük hedefimizdir.”

“Makine değil, işgücü üretilecek”

Projenin paydaşları arasında yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okulları ve öğretmenleri ile yoğun çalışmalar gerçekleştirileceğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, “İşini iyi bilen, işin ustası sanayicilerimizin yönlendirmeleriyle bu sefer makine değil işgücü üretilecek. Eskişehirli sanayicilerimizi, makineleri üretirken ithalat ihracat yaparken bir yandan da geleceğin Türkiye'sini yönetecek olan insan kaynağına dokunmaları onlara erbaplık etmeleri ve onlara ahlaklı mesleğinde yetkin Türkiye'deki bütün üretime katkı sağlayacak, özgüvenli bireyler yetiştireceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“Herkes elini taşın altına koymalı”

Mesleki ve Teknik Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü Mehmet Faideci, projenin işini iyi bilen insanların mesleki eğitime katkısını temel aldığını söyledi.  Projenin en temel hedefinin sanayiye nitelikli iş gücü yetiştirerek, istihdama kazandırmak olduğunu belirten Faideci, projenin detayları ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Mesleki eğitim olmadan özel sektör, özel sektör olmadan da mesleki eğitim olmaz. Bu projeyi hazırlarken sanayimizin dinamiklerini, alışkanlıklarını, hızını ve motivasyonunu okullarımıza katarak, istihdamın artırılmasını hedefledik. İşin erbapları sadece yol göstermekle kalmayacak bir insan yetiştirme modelini de bu projeyle ortaya koyacak. Proje kapsamında sınai mülkiyet çalışmaları, Ar-Ge merkezi, sektörel mükemmeliyet merkezlerinin kurulması başta olmak üzere öğrencimizin nitelikli yetişmesi temel hedef olarak alınmıştır. Türkiye’nin dış ticaretine baktığımız zaman kilogram ihracat değeri 1,5 dolar civarında. Bunun daha nitelikli hale gelmesi elbette ki ileri teknoloji ürünlerinin de üretilmesine bağlı. Biz ara elemanlarımızı ne kadar nitelikli yetiştirebilirsek ortaya çıkaracağımız ürünler de çok daha iyi olacaktır.  Bundan on sene önceki işçi yeterlikleriyle bugünkü yeterlilikler çok farklı yere gelmiş durumda. Eski yeterliliklerle bizim ileri teknoloji ürünleri çıkarmamız artık mümkün değildir. Okullarda bizim bu teknolojiyi her an yakalamamız mümkün değil. Sektör çok hızlı ve dinamik. O yüzden öğrencilerimizin sektör ile yakın temas içerisinde olmalarını çok önemsiyoruz.” 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.