‘YERYÜZÜ DUALARI’ RESİM SERGİSİ AÇILDI

Entelektüel kimliği ile ülkemizin en farklı ve en üretken sanatçılarından Ekrem Kahraman’ın ‘Yeryüzü Duaları’ isimli resim sergisi, Mart Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

‘YERYÜZÜ DUALARI’ RESİM SERGİSİ AÇILDI
19 Kasım 2017 Pazar 09:19

Mart Sanat Galerisi yine önemli bir sergiye ev sahipliği yaparak, Türkiye’nin önemli sanatçılarından Ekrem Kahraman’ı Eskişehir’de ağırlıyor. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) tarafından 2016’da yılın sanatçısı seçilen Türk resminin usta ismi Ekrem Kahraman’ın ‘Yeryüzü Duaları’ isimli resim sergisi, Mart Sanat Galerisi’nde Eskişehirlilerin beğenisine sunuldu. Usta sanatçının geleneksel ile çağdaş yaklaşımlarını harmanladığı 20’ye yakın soyut eserinin yer aldığı sergi, 9 Aralık’a kadar izlenebilecek.

‘Yeryüzü Duaları’ ile başka bir boyuta

1980’li yıllarda Çukurova’nın uçsuz bucaksız pamuk tarlalarının resmedildiği bir döngüden seneler içinde boşlukları artan bir soyut anlatıma devinen bir sanat hayatının izlerini görebileceğiniz bu sergide çok boyutlu eserlerle başka dünyaların kapılarının açıldığını hissedeceksiniz.

“Duadan başka çözümünün kalmadığı bir dünyadayız”

Sergiyi izlemeye gelenlerin tanışma fırsatını yakaladığı Kahraman, “Neden Yeryüzü Duaları” sorusuna; “İnsanlık belli bir tarihsel süreçten geçiyor. Tarihsel süreç içerisinde çok kritik dönemdir bu. Herkesin duadan başka çözümünün kalmadığı bir dünyadayız. İlk insandan günümüze sürekli dua ediliyor. Dua etmenin bir temenni olduğunu çok iyi biliyorum. Ben de bir sanatçı olarak ‘inşallah insanoğlu iyiye doğru gider’ temennisinde bulunuyorum” diye yanıt verdi.  

“Sanat toplum için değil sanat için olmalıdır”

Kahraman, “Sanat, sanat için midir? Sanat toplum için midir?” tartışmaları için ise “Yanlış anlaşılmaya açık olsa da, sanatın halk için ya da toplum için değil, sanat için olması gerektiğini düşünüyorum. Neden böyle düşünüyorum? Kaşık olmadığı sürece çorba içemezsiniz. Onun içinde önce sanatın sanat olması gerekir” dedi.

“Dünyada sanatın yanlış yapma cesareti var düzelme cesareti yok”

Türkiye’de resme yönelik bakış açısını da değerlendiren Kahraman, “Her alanda olduğu gibi problemli. Ama esas olarak doğru yolda. Problemli olduğu halde nasıl doğru yolda? Asıl olan burada samimi olmak. Yanlış anlaşılmayı aşmaya yönelik davranış içerisinde olmak. Ama yanlış yapmayı da göze almak. Dolayısıyla yanlış yapmayı göze aldığında hatanı görüp doğruyu bulabilirsin. Şuanda Türkiye’de böyle bir bakış açısı var. Yanlış yapma cesareti var, düzelme cesareti de var doğal olarak. Ama dünyada sanatın yanlış yapma cesareti var düzelme cesareti yok” ifadelerini kullandı.


 

EKREM KAHRAMAN KİMDİR?

1948 yılında Tarsus'da doğdu. 1971 yılında İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'nden mezun oldu. Çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. 1989 yılında öğretmenlikten ayrılarak sanat alanında ilerlemeyi tercih etti. Plastik Sanatlar alanında teorik yazılar yazdı. Yazıları birçok sanat dergisinde, gazetelerde yayımlandı. 2007 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte "Sanatçının Atölyesi"  dergisini yayımladı. Yayımlanmış beş şiir kitabının yanında; "Aşk Olsun Hayat" isimli bir Toplu Şiirler ve bir Seçme Şiirler kitabı ile sanat ve sanatçılar üzerine deneme yazılarının yer aldığı Ateşin Peşinde ve Sesli Düşünmek isimli iki kitabı bulunuyor. Yurtiçi ve yurtdışında 80'in üzerinde kişisel sergi açan sanatçı, çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı, ulusal ve uluslararası fuarlarda yer aldı, İçerisinde 17. DYO Resim Yarışması ödülü de olmak üzere 16 ödül kazandı. Sanatı hakkında birçok kitap, katalog ve broşür yayımlandı. Sanatıyla ilgili iki belgesel film çekildi. Çok sayıda ulusal ve uluslararası koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçı, çalışmalarını İstanbul'da sürdürmektedir.

MART SANAT GALERİSİ NEREDE?

Hoşnudiye Mahallesi, 751 Sokak, No: 2/27 (Sembol Suits-Esgaz yanı)

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.