OMM, dünyaca ünlü müzelerle aynı listede yer aldı

OMM - Odunpazarı Modern Müze, sanat dünyasının en prestijli yayınlarından biri olan ARTnews tarafından ‘Son 100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’ arasında gösterildi.

OMM, dünyaca ünlü müzelerle aynı listede yer aldı
27 Ocak 2022 Perşembe 14:21

OMM - Odunpazarı Modern Müze, sanat dünyasının en prestijli yayınlarından biri olan ARTnews tarafından ‘Son 100 Yılın En İyi 25 Müze Binası’ arasında gösterildi. “Bir müzeyi muhteşem yapan nedir?” sorusuyla yola çıkan ARTnews’un listesinde, mekanlarda sergilenen eserler kadar, mimari tasarımının da değerli bir sanat eserine dönüştüğü ve hatta bulunduğu yerin kültürel yapısını değiştiren müze binaları yer alıyor. Aralarında Fransa’dan Centre Pompidou ve Louvre, İspanya’dan Guggenheim Bilbao, İtalya’dan MAXXI gibi dünyanın önde gelen müzelerinin bulunduğu listede yer alan OMM binası, dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’in (KKAA) imzasını taşıyor.

2019 yılında, Eskişehir’de kapılarını açan OMM, sadece bulunduğu kentte değil, Türkiye genelinde, kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefleyerek tasarladığı sergi ve etkinlik programlarının yanı sıra, mimari tasarımıyla da büyük ilgi uyandırdı. OMM açılışının ardından, hem sanat hem mimari alanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, Avrupa Müzecilik Ödülleri ve İngiltere’de düzenlenen Museum and Heritage Awards dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası pek çok ödüle layık görüldü. 

Bugüne kadar Türkiye’den ve yurt dışından binlerce ziyaretçi ağırlayan, eğitim programları ile farklı yaştan bireyleri müze ile buluşturan OMM’u açılışından bu yana (Ocak 2022 itibarıyla) 250 bini aşkın sanatsever ziyaret etti.

OMM’da geçtiğimiz ay ziyarete açılan, 31 sanatçıyı bir araya getiren karma sergi “Maziye Bakma Mevzu Derin”, 31 Mayıs 2022 tarihine kadar görülebilir. OMM’un tüm katlarına yayılan sergi, toplumsal normlara dayanan alışkanlıklara ve “öteki”yi tanımlama biçimlerine odaklanırken tabu, özgürlük ve ifade alanları gibi kavramları sosyal düzen ve bu düzenin ritüelleri üzerinden sorguluyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.