ODUNPAZARI MODERN MÜZE EMEKÇİLERİNİN HİKAYELERİ KİTAPLAŞTIRILDI

OMM’u Yapan İnsanlar” Kitap Projesi, Eskişehir’de 2019 yılının Eylül ayında kapılarını açan OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin kurucusu Erol Tabanca müzenin inşaatında çalışan ve müzeye emek veren insanların gerçek hikayesini bir araya getiriyor.

ODUNPAZARI MODERN MÜZE EMEKÇİLERİNİN HİKAYELERİ KİTAPLAŞTIRILDI
21 Ekim 2020 Çarşamba 13:53

OMM Editoryal Direktör’ü Büşra Erkara ve İstanbul’da yaşayan gazeteci Paul Benjamin Osterlund’un röportaj sorularından oluşan bu eser, müzenin kuruluşundaki aynı samimi duygulardan yola çıkarak hazırlandı ve ilhamını OMM inşaatında formen olarak görevli olan Mehmet Akif Güler’in henüz “doğmamış” modern müzeyi yoldan geçen meraklı bir çifte sevgi ve heyecanla anlatmasından aldı. “OMM’u Yapan İnsanlar”, tıpkı Mehmet Akif Bey gibi heyecanla müzeyi sahiplenen üç yüzü aşkın emekçiden bir grubun hikayesini  okuyucular ile buluşturuyor.  

Kitapta yer alan Ziya Kanbur, Ramazan Korkmaz, Eşref Koçak ve diğer 18 emekçinin yüzlerindeki çizgiler kadar gerçekçi monokrom portreleri, OMM’a emek verenlerin hikayelerini, zanaatlarına olan bağlılıklarını anlatıyor. OMM emekçilerine kalıcı bir armağan sunmayı hedefleyen bu proje aynı zamanda sanatın ve mimarinin omurgasını oluşturan emekçilerin ve onların oluşturdukları, artık birer “özel mülkiyet”e dönüşmüş yapılara inşaat tamamlandıktan sonra bir daha giremeyişlerinin yarattığı haksızlığa dikkat çekiyor. Bu duruşu desteklemek üzere emekçilerin aileleri ile birlikte müzeye dilediklerinde girebilmeleri için inşaatta çalışmış ve emeği geçmiş herkese yaşam boyu ücretsiz müze giriş olanağı sağlayan müze kart, OMM’un hediyesi olarak paylaşıldı.Moda fotoğrafçısı olan Emilio Hope, portre ve editoryal çekimlerindeki kendine has tarzıyla öne çıkıyor. William Eggleston, Paolo Roversi ve Peter Lindbergh’den etkilenen sanatçının  estetik algısında realizm ve ölçülü kompozisyonlar yer alıyor. Emilio Hope’un işleri aralarında Grazia, Vanity Fair Italy, Vogue Mexico, Stella Magazine, Red, Financial Times, Sunday Times Style, iD, ES, Art Forum ve NyLon dünyanın önde gelen dergi ve gazetelerinde yer aldı.Emilio Hope OMM’u Yapan İnsanlar kitap projesi hakkında "Projemizin amacı oldukça netti: Müzeyi yaratan işçilerin yüzü ve sesi olmak. Estetik anlamda tatmin edici, güzel bir kitap yaratmanın ötesinde, toplumsal bağlamda değeri olan bir proje hedefledik. OMM toplumdan birinin, o toplumdaki herkesi bir araya getirmesi düşüncesiyle inşa ettiği bir müze. Bu müzeyi elleriyle yapan işçileri kitaba taşımak OMM'un felsefesiyle birebir örtüşüyor." yorumunda bulundu. Türkçesi sadece 1000 adet basılan ve İngilizce baskısı da bulunan  “OMM’u Yapan İnsanlar” Eskişehir’de OMM Dükkan şubelerinden ve İstanbul Akaretler’de yer alan Minoa kitabevinden satın alınabilir.

OMM’u Yapan İnsanlar, OMM Editoryal Direktör’ü Büşra Erkara ve İstanbul’da yaşayan gazeteci Paul Benjamin Osterlund’un hazırladığı röportaj sorularından ve Emilio Hope’un çektiği fotoğraflardan oluşuyor. Studio PUL’un tasarımını üstlendiği kitapta Batuhan Keskiner’in mimari fotoğrafları da yer alıyor.

Odunpazarı Modern Müze

Dünyaca tanınan Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’ın (KKAA) imzasını taşıyan ve etkileyici tasarıma sahip 4,500 m²’lik müze alanıyla OMM, eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları, atölye çalışmaları ve dinamik sergi programıyla kültürel gelişimin artırılmasını ve gençlerin sanatsal birikiminin güçlenmesini hedefliyor. Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından Eskişehir’de kurulan ve 8 Eylül 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan OMM’da koleksiyon sergilerinin yanı sıra, farklı disiplinlerden çağdaş sanatın uluslararası isimleri evrensel bir bakışla süreli sergi programında yerini alıyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.