ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SONA ERDİ

Engelli bireylerin de festival filmlerini izleyebilmeleri için tam erişim formatında hazırlanan ve kültürel hayata eşit katılım hakkını savunan Engelsiz Filmler Festivali sona erdi. Festivale katılanlar birbirinden güzel filmleri izleme fırsatı bulurken, gerçekleştirilen söyleşilerde festivale konuk olan filmlerin yönetmenleri katılımcıların sorularını yanıtladılar.

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SONA ERDİ
14 Ekim 2019 Pazartesi 15:03


Bu yıl 7’incisi düzenlenen Türk ve Dünya sinemasının en iyi örneklerinden olan filmleri görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun olarak sunulan Engelsiz Filmler Festivali, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bir kez daha Eskişehirliler ile buluştu. Festivalde bu yıl biri otizm dostu gösterim olmak üzere toplamda 8 film, 23 kısa film ve 2 sanal gerçeklik deneyimiyle, toplam 33 film sinemaseverlerle buluştu. Festival kapsamında işitme engelli çocuklarla bir canlandırma atölyesi de düzenlendi. Festivaldeki tüm filmler görme engelliler için sesli betimlenmiş, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazı ile tercüme edilmiş şekilde izleyici ile buluştu. 
Sinema filmlerinin yanı sıra gerçekleştirilen söyleşilerde de birbirinden önemli kişiler Eskişehirliler ile bir araya geldi.  Görme engelliler için çalışan rehber köpeklerin hikayelerini anlatan, rehber köpekler seçkisinin ardından rehber köpek eğitmeni Serhan Kaleli, “Saf” filminin ardından yönetmeni Ali Vatansever, “Anons” filminin yapımcısı Sinan Yusufoğlu, “Güvercin” filminin yönetmeni Banu Sıvacı gösterimlerin ardından seyircilerin sorularını yanıtladılar.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde Deniz Öcal eşliğinde işitme engelli 9-12 yaş arası 10 çocukla birlikte canlandırma atölyesini gerçekleştirdi. Canlandırma sanatıyla tanıştıkları atölyede çocuklar ilk olarak kendilerine verilen malzemelerle hayallerindeki karakterleri ve öykülerini yarattılar. Yarattıkları karakterleri tek tek fotoğraflayıp, stop motion tekniği ile bir araya getirdiler. Çocukların hazırladığı kısa filmler, otizm dostu gösterimden önce izleyiciyle buluştu. 
Festival kapsamında seyircinin oylarına sunulan Engelsiz Yarışma Filmleri, Saf, Güvercin, Anons, Sibel ve Yuva, oylama sonuçlarına göre ödüllerini 19 Ekim 2019 günü Ankara Goethe Enstitüsünde yapılacak törende alacaklar. 


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.