SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR; MURAT DANACI

Hüseyin Akçar'ın bu haftaki konuğu oyuncu Murat Danacı.

SANATA ADANMIŞ BİR ÖMÜR;  MURAT DANACI
06 Ocak 2018 Cumartesi 14:20

Eskişehir, sanat kenti. Bunu herkes kanıksadı. Bunun üzerine gitmek ya da bu başarıyı başka bir ilin yakalaması imkânsız gibi görünüyor. Bunun yanında Eskişehir sanatçı kenti. Sanatçıları ile ünlü bir şehir. Bunu söylemekten her zaman gurur duyduğum gibi yazmaktan da onur duyuyorum.

Tiyatro, sinema, edebiyat ve diğer sanat dallarında başarılı birden çok isim Eskişehirli.

Çalışkanlık ve başarı hırsı Eskişehirlinin kanında var bence.

İşte bu haftaki konuğum; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı ve bir o kadar da karizmatik oyuncusu Murat Danacı.

Murat Danacı, Şehir Tiyatroları’nın ilk oyuncularından. Yıllarını bu kuruma vermiş bir oyuncu. Bunun yanında televizyon ekranlarından izlediğimiz Beni Affet dizisinin de sevilen oyuncusu. Dizinin durumundan bahsetmeye gerek yok. Çünkü yedi yıldır ekranda ve başarılı bir şekilde sürüyor. İzleyiciler hayranlıkla Murat Danacı’yı ve diziyi takip ediyor. Sevmek ve sevilmek güzel olsa gerek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in aydınlık bakışı ile değişen Eskişehir’de sanatın yeri ayrı. Sanat dolu bir belediye başkanı o şehirde yaşayan insanlar için ayrıcalık. Bu ayrıcalığı fark eden bireyler olarak şehrimize daha fazla bağlanmalıyız. Bunu bilen bütün Eskişehirli sanatçılar, güzel işler çıkarıyor. Durmuyor ve kesinlikle yorulmuyor.

İşte karşınızda onlardan bir tanesi, yedi yirmi dört çalışan başarılı oyuncu Murat Danacı karşınızda...

Eskişehir’in ve Türkiye’nin sevilen oyuncusu Murat Danacı’yı tanımayan yok, biliyoruz. Ancak kendinizi sizin cümlelerinizle tanıyalım. Murat Danacı kimdir?

İnsanın kendini anlatması çok zor bir şey. Atölye çalışması yaptığımda ya da oyunculuk üzerine ders verdiğimde oyuncu adaylarından ilk istediğim şey kendini tanıtmasıdır. O kadar zor bir şeydir ki kendini anlatmak. Üç, beş cümle ile anlatmaya çalışırlar. Tam 41 yıl geçti doğduğum günden beri:) En düz ve klasik cümlelerle anlatayım.1976 yılında Akhisar Gölmarmara doğumluyum. İlk ve ortaöğrenimini tamamladıktan sonra liseyi Mudanya Lisesi’nde bitirdim.1996 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı tiyatro bölümüne girdim. 2000 yılında mezun oldum. Aynı yıl Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı Şehir Tiyatroları sınavına girdim ve halen aynı kurumda oyuncu olarak görev almaktayım. Ankara’da çekimleri yapılan ‘Beni Affet’ adlı televizyon dizisinde yedi yıldır oynamaktayım. Bir oğlum var. Adı Can. Eskişehir ve Ankara arasında yedi yıldır gidip gelmekteyim:)

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın sevilen ve bir o kadar da takip edilen oyuncuları arasında yer alıyorsunuz. Bu tiyatro ile nasıl tanıştınız? Mutlaka bir öyküsü vardır. Bunu sizden dinleyelim.

2000 yılında konservatuardan mezun olduktan sonra aynı yıl Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatrolarını kuruyordu ve sınavla oyuncu alacağını duyurmuştu. Başında da rahmetli hocamız Ergin ORBEY vardı. Hiç düşünmeden sınava girdim ve iyi ki bu ailenin bir üyesi oldum. Tam on yedi yıl geçti üstünden. Ne mutlu bana, böyle bir aileye sahibim.

Sizi, birden fazla oyunda Eskişehirliler; hatta tüm Türkiye izliyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın başarısı gün geçtikçe katlanıyor. Yakın zamanda prömiyer yapan Bir Şehnaz Oyun’da rol alıyorsunuz. Biraz oyundan ve prova sürecinden bahsedelim?

Benim Şehir Tiyatrolarındaki ilk oyunum. O yüzden benim için çok önemli bir yeri var.  Biz bu oyunu o zaman Şehir Tiyatrosunda olan 13 sanatçı arkadaşımızla oynamıştık. Aradan tam on yedi yıl geçti ve yine eski kadrodaki bazı arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık otuz – otuz beş kişilik bir kadro ve büyük bir orkestra ile oynuyoruz. İlk sene yaşadığımız coşkunun aynısını yaşadığımızı söyleyebilirim. Bu oyun aslında ustalara saygı oyunu oldu bir anlamda. Ergin Orbey ve Turgut Özakman’ın anısına. İster istemez kadroda eski olunca zaman geçiremediğiniz birçok arkadaşı görme fırsatınızda oluyor. Çok özlemiştim birçoğunu. Bir arada olunca neler yaşanıyor tahmin edin. O koca koca insanlar gitti yerine yirmili yaşlarda ki insanlar geldi. Hep birlikte çok keyifli prova dönemi geçirdik.

Murat Danacı aynı zamanda rejisör. Geçen sezon içerisinde Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda prömiyer yapan ‘Sınır’ adlı oyunun yönetmen koltuğundaydınız. Başarılı ve hala devam eden oyunla ilgili neler söylersiniz?

Sınır oyunun en büyük başarısı bence oyuncuların yüksek kabiliyetiydi. Emre Basalak gibi deneyimli ve yetenekli bir oyuncu ile Emre Demirci gibi azimli istekli bir oyuncu ile çalışırsanız yönetmene pek bir şey düşmez. Ben bir hayal kurdum ve onlar bu hayale inandılar ve benimle aynı yola çıktılar. Çok şanslıydım bence. Oyunu sahneye koyarken insan odaklı yola çıktık. Sıcak ve samimi olmasını istedik. Birbirlerini hiç görmemiş, hiç tanımamış iki insanın nasıl olur da düşman olabileceklerini sorduk sadece. Savaşın kötü bir şey olduğunu anlatmaya çalıştık.

Sizce oyun yönetmek mi oynamak mı güzel?

Böyle bir ayrım yapmak çok zor benim için. Yönetmek ve oynamak ikisi de çok zor ve çok keyifli…

Gelelim ‘Beni Affet’ dizisine. Bütün herkesin hayranlıkla izlediği bir dizi. Uzun zamandan beri devam eden dizide başarılı oyunculuğunuz dikkat çekiyor. Bu süreç nasıl başladı?

Bu süreç Emre Basalak sayesinde başladı. O dönem Emre yine aynı yapımcının yaptığı Deniz Yıldızı adlı bir dizide oynuyordu. Ve bir gün beni aradı yeni bir diziye başlayacaklarını ve cv göndermemi istedi. Birkaç gün sonra beni aradılar bir deneme çekimi yaptım ve Beni Affet macerama başladım. Tam yedi yıl geçti, uzun bir süre.

Hem tiyatronun hem de dizinin devam etmesi hayatınızda nasıl bir durum oluşturuyor?

Çalışmak iyidir. Mutlu hissedersiniz. Aynı zamanda diri tutar size. Birçok olumsuzluktan uzaklaştırır. Haftanın yedi günü aralıksız çalışıyorum ve hiç yorulmuyorum desem yeridir.

Yapmak istediğiniz bir oyun veya içerisinde yer almak istediğiniz bir proje var mı?

Yapmak istediğim bir oyun var tabiî ki. Ama aynı zamanda oyuncu olarak içinde olmak istediğim projelerde var. Bir oyuncunun doyumsuz olduğuna dair bir kanıt olsa gerek.:) Devam eden işlerim var ama burada söylemek doğru olmaz. Zamanla anlatabilirim:)

Bu kadar yoğun programda Esgündem26 ailesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey varsa onları da alabiliriz.

Öncelikle size çok teşekkür ederim bana böyle bir fırsat yarattığınız ve nazik sorularınız için. Aynı zamanda bana desteğini ve sevgisini gösteren takipçilerim eve Fan sayfası yöneticilerine teşekkür etmeyi bir borç bilirim. İyi ki yanımdalar.Her şey için teşekkürler…

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Oznur - 6 yıl önce
Ben çok seviyorum murat danacı yine dizi soluksuz izliyotum