ESKİŞEHİR’İN MÜZİK DUAYENİ; ALİ RIZA SALTIK

Hüseyin Akçar'ın bu haftaki konuğu sanatçı Ali Rıza Saltık...

ESKİŞEHİR’İN MÜZİK DUAYENİ; ALİ RIZA SALTIK
09 Mart 2018 Cuma 11:42

Eskişehir’in musiki anlamında başarılı isimleri arasında yer alıyor;

Ali Rıza Saltık.

Mütevazı kişiliği ve güleryüzlü tavrı her zaman Eskişehirliler tarafından takdirle izlenmektedir.

Yaşamına sığdırdığı güzellikler, iş temposu ve musiki çalışmaları Ali Rıza Saltık’ı alıp Eskişehirlilerin gönlünde başka bir yere taşımış. Kime sorsak bu konuda aynı cevabı almamız mümkün.

Böylesine değerli bir müzik insanı ve bürokratı köşemde ağırlamaktan büyük bir onur duyuyorum. Kendisine bize zaman ayırdığı için teşekkürlerimi sunuyorum.

İşte karşınızda Eskişehir’in müzik duayeni; Ali Rıza Saltık

Ali Rıza Beycim, Eskişehirliler sizi yakından tanıyor, biliyor. Biz sizi kendi cümlelerinizle tanımak istiyoruz. Ali Rıza Saltık kimdir?

Ali Rıza Saltık Eskişehir’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra bu kez Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Musikiyle ilk tanışmam ailemden ve çevremden duyduğum türküleri çok dinleyerek ve okuyarak oldu. İlk, orta ve lise yıllarında okul konserlerinde ve müsamerelerinde de türküler söylerdim.

Sanat Müziği denilince akla gelen isimlerin başında geliyorsunuz. Sanat Müziği ile buluşmanızı bizlerle paylaşır mısınız? Sahne yaşamınızda kaçıncı yılınızdasınız?

Sanat müziği ile buluşmam ve planlı olarak çalışmalar yapmam 1978 yılında hocam Hüseyin Erbay yönetiminde çalışmalar yapan Eskişehir Halk Eğitim Merkezi Türk Sanat Müziği korosuyla oldu. Bu koroya uzun yıllar devam ettim. 1978 yılında ilimizde düzenlenen bir ses yarışmasında Eskişehir birincisi oldum.

1986 yılında Silifke’de düzenlenen ses yarışmasında Türkiye birincisi oldum.

Aynı yıl TRT Ankara Radyosunun açmış olduğu yeni sesler sınavını kazandım. Pek çok kez TRT’de korist ve solist olarak radyo ve televizyon programlarında yer aldım. 2007yılında Almanya’nın Frankfurt kentinde gurbetçilerimize konser verdim.

Neden müzik? Bir sürü sanat dalı arasında müziği seçmenizin bir anlamı, hikayesi vardır. Sizden dinleyelim?

Türk müziği nameleri insanın hem gönlüne hem de ruhuna öylesine işlenir ki bunu ancak yaşayarak, söyleyerek anlarsınız. Dinleyicilerimizde genellikle nazik, mülayim ve ince ruhlu insanlardır. Müzik seven insanlar, samimidir, ruhunu beslemeyi bilen insanlardır, kimseye şikayet etmeyendir.

Birden fazla konser verdiniz. Yaptığınız çalışmalarla ilgili biraz bilgi alabilir miyiz?

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Beyefendiler korosunda da korist ve solist olarak görev yapıyorum.22 Nisan 2018 günü Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde konserimizde benimde solom olacak, ayrıca yıl sonuna dek çeşitli mekanlarda ve özel gecelerde programlarım olacak.

Şehir içinde birden fazla konser verdiniz. Verdiğiniz konserler hep dilden dile konuşuldu. Bunu belki de iyi yapanlar arasındasınız? Bununla ilgili neler söylersiniz?

Programlarım konusunda son derece titiz ve seçici davranırım, günler öncesinden hazırlanırım saz arkadaşlarımla görüşürüm, repertuar konusunda çok çalışırım önemli olan dinleyiciye kaliteli müzik dinletmek, benim felsefemde bu. Çünkü, sanatçı da diğer insanlardan farklı olarak, duyarlılık ve duygu üstünlüğü, kendisine has bir algılama yeteneği vardır.

(Fotoğraf: 1 Kasım 2014’te Odunpazarı Belediyesi, Kent Konseyi, Kültür-Sanat Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Sanatçıya Vefa’ gecesinden…)

Kent Konseyi tarafından yakın zamanda bir tanıtım geceniz oldu. Sevenlerinizle çok güzel bir gece oldu. Bunun hakkında ne söylersiniz?

Odunpazarı Kent Konseyi’nin sanatçıya vefa konserinde beni konu alması benim için unutamayacağım gecelerden birisiydi. Salon tıklım tıklım şehrimizin en önde gelenlerinin ve dinleyicilerimizin huzurunda olmak o anları hiç unutamıyorum. Sanatçısını şehre yeniden hatırlatan kent konseyine ne kadar teşekkür etsem azdır.

Fotoğraf: 1 Kasım 2014’te Odunpazarı Belediyesi, Kent Konseyi, Kültür-Sanat Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Sanatçıya Vefa’ gecesinden…)

Müzik sektörünün şu anki durumu ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz? Eskişehir’de müziğin ve projelerin durumları ne durumda? Gerçekten hak ettiği değer müziğe veriliyor mu?

Müzik sektöründe şu anda bana göre bir ileri bir geri giden bir görüntü var, yeni üretimler yok, Eskişehir’de kendi sanatçısına yeteri kadar değer verilmiyor. Salonlara ve eğlence mekanlarına bakıldığında bu daha iyi anlaşılıyor.

Yoğunluğunuz arasında Esgündem26 ailesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sonuç itibariyle sanata ve sanatçıya sahip çıkan Esgündem26 ailesine de bu nazik ve duyarlı davranışları için şükranlarımı sunuyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.