BAŞARILI KOROLARIN BAŞARILI ŞEFİ; ‘GÖNÜL ONAR’

Hüseyin Akçar'ın bu haftaki konuğu koro şefi Gönül Onar...

BAŞARILI KOROLARIN BAŞARILI ŞEFİ; ‘GÖNÜL ONAR’
31 Mart 2018 Cumartesi 11:40

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin sanat, meslek eğitim kurslarını tek bir çatı altına topladığı kurumu ESMEK’i sizlerin huzurunuza getirmiştim. Hatta fabrika gibi çalıştığını ve ayrı bir eğitim yuvası olduğunu vurguladım. Bunu her fırsatta da vurgulamaya devam edeceğim.

‘Sanata Dair’ köşemin bu haftaki konuğu ESMEK’in başarılı koroları arasında yer alan Beyefendiler Korosu ve Kadınlar Korosu ve onun değerli şefi Gönül Onar

Şehrimizde ilklere imza atmış bir koro ve şeften bahsediyorum. Nisan ayında sergilenmek üzere çalışmalarını hızla sürdüren korolar ile ilgili olarak şefimizden bilgiler aldık.

Buyurun karşınızda; Gönül Onar ve ESMEK’İn başarılı koroları

Gönül Hocam, Eskişehirliler sizi yakından tanıyor, biliyor. Biz sizi kendi cümlelerinizle tanımak istiyoruz. Gönül Onar kimdir?
 

Eskişehir doğumluyum, müzik çalışmalarıma ilk Halk Eğitim Merkezi TSM korosunda başladım. Koronun TRT programlarında birçok kez solist olarak görevler aldım.O dönemlerde valiliğin görevlendirmesiyle Makedonya ve Belçika da konserler verdim. Eskişehir'i temsilen birçok ses yarışmalarına katıldım. Bunları belirtmeden geçemeyeceğim, çünkü benim için çok güzel deneyimler oldu. Ankara Radyosu Stüdyo 1 Ses Yarışması 1’incisi yine Bursa'da düzenlenen 4.Ulusal İpek Ses yarışmasında 1’incilik alarak ‘Ses Kraliçesi’ seçildim. TRT’nin Türkiye çapında bölgeler arası düzenlenmiş olduğu başka bir ses yarışmasında Antalya bölgesinden katılarak o bölgenin 1’incisi oldum ve Türkiye finalinde ise Türkiye 4’üncüsü oldum. Bu yarışmaların sağladığı katkı ise Eskişehir'i iyi bir şekilde temsil etmek ve TRT’nin düzenlemiş olduğu çeşitli radyo sanatçıları konserlerinde solist olarak görevler almak oldu. Hocalarımdan da bahsetmek isterim… İlk müziğe Halk Eğitim Merkezi’nde Hüseyin Erbay ile başladım, daha sonrasında Prof. Dr. Zeki Atkoşar ile devam ettim. Üniversite yıllarımda da sağladığı katkıları unutamam. Avni Anıl hocamla, birçok konserde bir araya gelme şansım oldu. Selahaddin İçli, Alaeddin Yavaşça, İnci Çayırlı hocalarımla TRT konserleri ve üniversite yıllarımda ise ders konularında birçok kez kapılarını çalmış ve bilgi birikimlerinden faydalanmışımdır. Reha Sağbaş, Selma Sağbaş gibi değerli üstatlarla da meşk etme şansını yakaladım. Aslında daha çok sayacak üzerimizde emeği olan hocalarımız var fakat bu röportaj bitmez diye düşünüyorum. Çok fazla çocuk, gençlik koroları çalıştırdım. İnegöl Musiki Derneği, Eskişehir HEM Çocuk Korosu, Sağlık Meslek Lisesi Gençlik Korosu, Afyon Belediyesi Çocuk Korosu kısacası bulunduğum yerlerde bir faaliyet yürütmeye çalıştım. Ve nihayetinde 2001 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Ses Bölümünü 1’incilik ile kazanarak en büyük hayalimi gerçekleştirmiş oldum.

 

Beyefendiler Korosu ve Kadınlar Koroları’nda başarılı işlere imza attınız. Bu koroların kuruluşundan bahseder misiniz?

Duyarlı olduğum konulardan birincisi kadınlara yönelik yapılan şiddet, ikincisi ise birçok imkandan mahrum olan ve de istismara uğrayan çocuklarımızdır. Beyefendiler korosu şöyle kuruldu; Kadınlarımıza şiddet konusunda dikkat çekmek için bir şeyler yapmak istedim ve bu fikir aklıma geldi. Eskişehir'in önde gelen isimleri başta belediye başkanlarımız, hocalarımız, sanatçılarımız, iş adamlarımız yoğun iş tempolarının arasında ‘kadınlarımız için şarkı söylerse nasıl olur?’ düşüncesiyle yola çıktık ve şuan 4’üncü yılımızı doldurduk. Değerli hocamız Yılmaz Büyükerşen'in inanılmaz destekleri ve katkıları ile Beyefendiler Korosu kuruldu. Yılmaz Hocamızın "Kadınlarımıza Şükran Konseri" adını koyduğu konserlerimiz, belediyemizin destekleri, sanatsever Eskişehir halkımızın takdiriyle ve yoğun ilgisiyle bu günlere gelmiş ve başarılı konserlere imza atmıştır.


Kadınlar koromuz ise; O dönemin Sosyal İşler Dairesi Başkanı Sayın Jale Nur Süllü hanımefendinin sadece kadınlardan oluşan bir koro kuralım düşüncesi ile 2013 yılı Şubat ayında kuruldu. Büyükşehir Belediyemizin katkıları ile birçok başarılı konserler verdik. Bu koromuzda da repertuvarı belirlerken halkımızın beğendiği Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, Türk Pop Müziğinden oluşan, sevilen eserlere yer veriyoruz. Bu koromuzda da Büyükşehir Belediyemizi Hanım efendilikleriyle ve büyük bir özveriyle temsil eden aralarında ev hanımı, avukat, doktor, öğretmen, esnaf, hemşire, öğretim görevlisi, eczacı, veteriner hekim gibi çeşitli meslek gruplarından oluşan hanımlarımız bulunmakta. Koromuzun bir özelliği de tiyatro, konser gibi sosyal etkinlikler, dönüşümlü kitap okuma kültürel etkinliğimiz, motivasyon ve aramızdaki bağı kuvvetlendirmek için ayda bir yemek ve belirlenen tarihlerde şehir dışı gezilerimizdir.

Şefliğini yaptığınız ‘Kadınlar Korosuna’ katılmak isteyenler nereye müracaat edebilirler?
 

Hüseyin Bey, Türk Müziği Kadınlar Topluluğumuza kurulduğundan bugüne 5 yıldır, ilan vererek koro üyesi almadık, yoğun talep üzerine önümüzdeki dönem yeni hanımefendilerimizle buluşmayı gönülden arzu ediyoruz. Belediyemizin duyurularını takip etsinler.

Şu sıralar ‘Beyefendiler Koromuz’ ile konser hazırlığı içerisindeyiz. 22 Nisan’da Atatürk Kültür Sanat Kongre Salonu’nda saat 20.00 de "Kadınlarımıza Şükran Konseri", "Bahardan Esintiler" temalı konserimize yoğun bir tempoyla hazırlanıyoruz.



Şehir içinde birden fazla konser verdiniz. Verdiğiniz konserler hep dilden dile konuşuldu. Bunu belki de iyi yapanlar arasındasınız? Bununla ilgili neler söylersiniz?
 

Hüseyin Bey güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum. Öncelikle şunu söylemek istiyorum, bizler çok şanslıyız. Sanata ve sanatçıya değer veren Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Yılmaz Büyükerşen hocamız ve desteğini esirgemeyen Büyükşehir Belediyemiz var. Bir de verilen hizmeti almayı, takdir etmeyi bilen çok değerli sanatsever halkımız var. Bunun yanı sıra sevgi dolu ‘Beyefendiler Korosu’ ve ‘Türk Müziği Kadınlar Topluluğu’ güzel enerjilerini şarkılarla beraber tüm rahatlıklarıyla, içtenlikleriyle, samimiyetleriyle izleyicilerimize iletmelerinden kaynaklanıyor. Hüseyin Bey, biz provalarımızda da çok eğleniyoruz, konserlerimizde de provalarımızda olduğu gibi davranıyoruz aslında, ilgi görmemizin sebebi halkımız içtenliği, doğallığı, sahneyle bütün olmayı seviyor bizde bunu yapıyoruz.



Müzik sektörünün şu anki durumu ile ilgili olarak neler söylemek istersiniz? Eskişehir’de müziğin ve projelerin durumları ne durumda? Gerçekten hak ettiği değer müziğe veriliyor mu?
 

Aslında müzik sektörü birçok dala ayrılıyor. Profesyonel müzik yapanlar, amatör müzik yapanlar, eğlence müziği yapanlar, akademik müzik yapanlar, derneklerde, halk eğitim merkezlerinde koro müziği yapanlar bir de belediyelerimizin, valiliğin amatör ve profesyonel gruplar ve sanatçılarla yürüttüğü müzik faaliyetleri ile beraber birçok örnek sunabiliriz. Şehrimizde çok güzel işler yapılıyor, öncelikle Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası artık başarısını Türkiye'ye ve dünyaya kanıtlamıştır, bunun üzerine konuşmak yanlış olur. Bir kaç yıldır faaliyet gösteren Tepebaşı Belediyesinin Çocuk Senfoni Orkestrasını takip ediyorum, diğer şehirlerimize örnek olabilecek çok başarılı bir proje olduğunu düşünüyorum. Diğer gruplardan kısaca bahsetmek gerekirse eğlence sektöründe çok başarılı sanatçılarımızın halkımıza hitap ettiğini düşünüyorum. Üniversitelerimizde yapılan Batı Müziği ve Türk Musikisi konserleri Eskişehir için gerçekten büyük bir şans. Genel olarak şunu söylemek istiyorum, Eskişehir diğer şehirlere baktığımızda müzik sektöründe ileri durumda. Fakat yaratıcı yeni projeler her alanda olduğu gibi müzik sektöründe de tabiî ki olmalı. Son olarak Klasik Türk Musikisi'nin Eskişehir'de biraz daha yaygınlaşmasını ve bu konuda eğitim almış profesyonel sanatçılar tarafından bu işin yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum.
 

Beyefendiler Korosu birden fazla başarılı sanatçının ve meslek sahibi kişilerden oluşuyor. Büyük bir yankı uyandırdı. Neler söylemek istersiniz?
 

Hüseyin Bey, Beyefendiler Korosu gibi bir koro şuan Türkiye 'de bir tane. Eskişehir için büyük bir değer, ben de kendimi bu anlamda şanslı buluyorum. Hocalarımız, sanatçılarımız, iş adamlarımız yoğun iş tempoları arasında çalışmalarımıza aksatmadan ve büyük bir keyifle geliyorlar. Bu koromuzun yankı uyandırmasının sebebi doğallıkları, birlikte olmaktan keyif almaları ve beraber şarkı söylemeyi sevmelerinden kaynaklanıyor. Bu koromuzun daha çok desteklenmesi ve diğer şehirlerimizde de tanıtılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu korolarımızın dışında 4 yıldır faaliyet göstermiş fakat yoğunluğum sebebi ile ara verdiğim Çocuk Koromuz da belediyemiz bünyesinde Sokak Festivalleri, 23 Nisan konserleri olmak üzere birçok konserde görev alarak, Fransızca, İngilizce, TSM, THM, Türk pop şarkılarla acapella gruplarıyla, danslarıyla, başarılı konserlere imza attılar.

Yoğunluğunuz arasında Esgündem26 ailesine zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Hüseyin Bey bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ayrıca beni kırmayarak yoğun temponuz arasında Beyefendiler Koromuza dahil olduğunuz için teşekkür ediyorum. Beyefendiler Korosu, Türk Müziği Kadınlar Topluluğu, Çocuklar Korosu sizleri seviyorum benimle olduğunuz için teşekkür ediyorum. Buradan Esgündem26’nın değerli okurlarına GÖNÜL’den sevgilerimi yolluyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nimet Beder - 6 yıl önce
Mükemmel konserler gurur duyuyorum.sevgilerimle.basarılar