7’DEN 70’E HALK DANSLARI ANADOLU’NUN KÖZLERİ

Mehmet Bektaş Tuncer ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Anadolu’nun Közleri Dans Topluluğunu, Çocuk Halk Dansları Topluluğunu ve daha nice konuya değindik.

7’DEN 70’E HALK DANSLARI ANADOLU’NUN KÖZLERİ
13 Ocak 2018 Cumartesi 15:10

Şehrimizin sanat şehri olduğunu her yazımda dile getiriyorum. Bir fabrika gibi çalışan Eskişehir, birçok konuda olduğu gibi sanat alanında da gıpta ile bakılan bir şehir oldu. Belediyelerimizin ve dışardan gelen özel kurumların şehir merkezinde gerçekleştirdiği sanat aktivitelerinin dışında üniversitelerimizin yapmış olduğu çalışmalar da şehrimiz için çok değerli bir hal alıyor.

Yılların birikimi ile şehrimize değer katan bir kurum ;

Anadolu Üniversitesi Halk Bilim Araştırmaları Merkezi

Dans, müzik, araştırma, derleme alanında hizmet veren Anadolu Üniversitesi’nin Halk Bilim Araştırmaları Merkezi çoğu üniversite ve kişi tarafından takip ediliyor.

Bugün sizlere bu birimde yer alan ve çok kıymetli bir projeden bahsedeceğim. Aynı zamanda hayata geçmiş bir proje…

Başlıkta söylediğim gibi 7’den 70’e Halk Dansları…

Grup içerisinde dansçı olarak yer almaktan gurur duyduğum ve göğsümü gere gere söylediğim bir yer Anadolu’nun Közleri Halk Dansları Topluluğu.

Herkesin mesleki statülerini bir yere bırakıp, eşofmanlarını giyerek çalışmaya geldiği, mütevazı bir topluluk. Emin olun ki ilerleyen günlerde adından sıklıkla söz ettirecek. Bu projenin mimarı Sayın Hocam Mehmet Bektaş Tuncer ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Anadolu’nun Közleri Dans Topluluğunu, Çocuk Halk Dansları Topluluğunu ve daha nice konuya değindik.

İş yapmaya, proje üretmeye yürekli bir topluluk.

Topluluğa herkese açık olması da ayrı bir güzellik. Kutluyorum.

Halk Danslarına gönül veren Değerli Hocam Sayın Mehmet Bektaş Tuncer ile bu merkezin müdürlüğünü yapan Sayın Hocam Prof. Dr. Deniz Taşçı’ya şahsım ve bütün sanat gönüllüleri adına teşekkürü bir borç biliyorum.

Karşınızda 7’den 70’e Halk Dansları

ANADOLU’NUN KÖZLERİ HALK DANSLARI TOPLULUĞU

Sayın Hocam biz sizi tanıyoruz. Ancak kendinizi nasıl anlatırsınız? Sizin cümlelerinizle sizi dinleyelim.

Merhabalar; ben 15 Mart 1968 Ankara doğumluyum. İlk orta ve lise öğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra Üniversite öğrenimi için Eskişehir’e geldim Anadolu Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümünü bitirdikten sonra Yüksek Lisansımı da yine Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladım. 1996 yılından beri Anadolu Üniversitesi Halk Bilim Araştırmaları Merkezinde Dans Uzmanı olarak görev yapıyorum.

Halk Dansları ile buluşmanız nasıl oldu? Mutlaka sizin için vazgeçilmez bir öyküsü vardır.

Halk Dansları ile buluşmam İlkokul yıllarında oldu. Hemen her çocuk gibi bu yıllarda ailem katılmam için destekledi. Daha sonra Lise yıllarında Hentbol ile birlikte yürüttüğüm dans hayatım Anadolu Üniversitesinde öğrenime başlamamla birlikte daha profesyonel bir hal aldı. Uzun yıllar dansçılık yaptıktan sonra 1996 yılı itibariyle bilgilerimi aktarmak üzere hocalık görevine başladım.

Bu zamana kadar yaptığınız dans çalışmaları ve gösterileriniz hakkında bilgi alalım .

Uzun yıllar klasik gösteriler yaptıktan sonra yanılmıyorsam 1999 yılında ilk denememizi yaptık. Bu denememizin adı “Yerelden Evrensele Anadolu” adını taşıyordu. Daha sonra 2008 yılında “Kerem ile Aslı Masal ve Dans” adlı denememizi yaptık bu iki denemenin en büyük özelliği yaklaşık 60 kişilik canlı bir orkestranın bize eşlik etmesiydi, bu orkestra batı sazları ve halk sazlarından oluşan bir orkestraydı. Adından da anlaşılacağı gibi “Kerem ile Aslı Masal ve Dans” adlı denememizde Kerem ile Aslı Hikâyesini dans ve müzik ile anlatmaya çalıştık. 2013 yılında ise “Tymbris’in Dansı” adlı dans tiyatrosu adlı denememizi yaptık, bu denemede tamamen Eskişehir ve bu bölgedeki yaşanmış olayları ve efsaneleri ile Eskişehir’i anlatmaya çalıştık

Gelelim Anadolu’nun Közleri projesine. İsim de orijinal. Nasıl oluştu bu proje? Hikayesini dinleyelim.

Biz merkez olarak 2004 yılında bu projeyi “Anadolu Közleri” olarak yapmıştık fakat devam edememiştik. 2015 yılında tekrar bu projeyi başlattık. Amacımız her yaştan insana halk danslarımızı öğretmek ve onlara dans etme imkanı sunmak. İş stresinde hayat stesinden bir nebze de olsa uzaklaştırmak.

Anadolu’nun Közleri neler yapıyor, nasıl çalışıyor? Bu gruba dışardan katılma şansımız var mı? Okurlarımıza bu konuda da bilgi verelim.

Anadolu’nun Közleri yöre ve repertuvar çalışmalarını Pazartesi ve Çarşamba günleri saat 18:30 ile 21:00 saatleri arasında Halk Bilim Araştırmaları Merkezi dans salonlarında yapıyor. Şu an yaklaşık 65 dansçı ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu gruba katılmak için tek şartımız katılımcıların halk danslarını sevmeleri başka bir şartımız yok. Hangi meslek grubunda olursa olsun, hangi yaşta olursa olsun isteyen herkes grubumuza katılabilir. Şu an grupta bulunan dansçılarımızın içinde Akademisyenler, Öğretmenler, Memurlar, İşçiler ve Yüksek Lisans Öğrencileri bulunmakta.

Yakın zamanda gösteri var mı?

Bu sene içerisinde planladığımız 6 adet gösterimiz var Bu gösterilerin tarihleri şöyle; 27-28 Şubat 2018, 27-28 Mart 2018 ve 9-10 Haziran 2018. Gösterilerimize Eskişehir halkını bekliyoruz.

Anadolu Közleri’nin ilerleyen zamandaki projeleri nelerdir?

Önümüzdeki yıl için bir dans tiyatrosu yapmayı düşünüyoruz. İnşallah gerekli şartlar sağlanır.

Aynı zamanda çocuklarla da halk dansları çalıştığınızı biliyorum. Ne kadar değerli. Bu konuda bizleri bilgilendirir misiniz?

Evet Çocuk ve Gençlik Halk Dansları topluluğumuz 20 yıldır çalışmalarına devam ediyor, dediğim gibi amacımız her yaştan kişilere halk danslarımızı öğretmek. Bu topluluğa 8-16 yaş aralığındaki bütün çocuklarımızı ve gençlerimizi bekliyoruz. Topluluk çalışmalarını Cumartesi günleri saat 09:30 ile 12:30 arasında Anadolu Üniversitesi Halk Bilim Araştırmaları merkezinde yapmaktadır.

Yoğun programınızda bizlere zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz bir şey varsa alabiliriz.

Öncelikle bizlere yer verdiğiniz için şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Yaşasın Halk Dansları ve Yaşasın Sanat diyorum.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.