YSK MADDE MADDE ANLATTI

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), yarın yapılacak referandumda yurttaşların nasıl oy kullanacağını, yanlarında ne getirmeleri gerektiğini madde madde anlattı.

YSK MADDE MADDE ANLATTI
15 Nisan 2017 Cumartesi 14:09

İnternet sitesinden duyuru yapan YSK, kağıt gelmeyen seçmenlerin nerede oy kullanabileceklerini seçmen bilgi sisteminden öğrenilebileceğini kaydetti.
Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te saat 07.00-16.00 arasında gerçekleştirilecek.
Bunların dışında kalan illerde ise yurttaşlar saat 08.00-17.00 arasında oy kullanabilecek.
Sandığa giderken yurttaşların yanında ne olmalı?
Oy kullanmaya giderken kimlik numarası bulunan kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi fotoğraflı resmi belgelerden birinin bulunması gerekiyor.
YSK şunları kaydetti: “Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.”

Nasıl oy kullanılır?
YSK oy verme işlemini de şöyle anlattı:
* Sandık kurulu görevlisi, kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.
* Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.
* Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana ‘Tercih’ mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun. Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

Engelli yurttaşlara akrabaları ya da başka seçmen yardımcı olabilir

Görme engelli, felçli ya da oy kullanamayacak durumda olan bedensel engelli yurttaşlar, o seçim çevresinden olan bir akrabalarının ya da başka bir seçmenin yardımıyla oy kullanabilecek.
Bir seçmen, birden fazla kişinin oy kullanabilmesine yardımcı olamayacak.
Sandık kurulu başkanı ve üyelerinin, engelli seçmenlere yardımcı olmak için kabine girmeleri yasak.
Görme engelli seçmenler eğer isterlerse yanlarında getirdikleri ‘oy pusulası şablonu’yla da oy kullanabilecek.
 
 
  
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.