ÜLKE YIKILIRKEN HİÇBİR ŞEY YAPMADIK

Odunpazarı Kent Konseyi, gazeteci yazar Levent Gültekin’i Eskişehirliler ile buluşturdu.  

ÜLKE YIKILIRKEN HİÇBİR ŞEY YAPMADIK
28 Aralık 2016 Çarşamba 12:24

Odunpazarı Kent Konseyi’nin düzenlediği ‘Türkiye’yi neler bekliyor’ konulu panel, Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Panele konuşmacı olarak gazeteci yazar Levent Gültekin katıldı.  Panale Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ile çok sayıda  vatandaş katıldı. 
Farklı farklı mahallerde sürü halinde yaşıyoruz
İdeoloji, mezhep ve etnik köken üzerinden yapılan kavganın Türkiye’ye çok şeyler kaybettirdiğine dikkat çeken Gültekin, “Tayyip Erdoğan aslında bize bir şey gösterdi. Burası bir ülke değilmiş. Buranın kurumları yokmuş. Toplumda değilmiş. Farklı farklı mahallerde sürü halinde yaşıyoruz. Birbirimizle diyalog kurmadan, değerleri olmayan. Türkiye’de gerçekten bize insan gibi bir yaşam sunacak bir iktidar ne yazık ki oluşmadı. İdeoloji, inanç ve mezhep kavgası üzerinden hayatı bize zehir ettiler. Biz de bunlara ne yazık ki prim verdik. Kimisi Atatürkçülük üzerinden, kimisi dindarlık üzerinden, bir başkası solculuk üzerinden. Eğitim yok, değerler yok, değer öğretme yok. Ortaya berbat bir toplum çıkmış. İşte o berbat topluluğun birinci önceliği ya inanç, ya mezhep, ya etnik köken ya da başka bir şey. Biz hiçbir zaman sahici konularımızı sahici meselelerimizi tartışamamışız. Hala tartıştığımız konular ne cami, şehitlik, Kur’an, medrese, Atatürk büstü, Anıtkabir’deki çocuk parkı, cemevi. 2016’dayız hala bunları tartışıyoruz. Hep beraber tartışıyoruz. Bunu sadece iktidar tartışmıyor” dedi.
“Neden kimlik kavgası veriyoruz anlamıyorum
Gültekin: “Siyaset hepimizi çürüttü. Kimlikle üzerinden bize bir hayat dayattılar. Her iktidar kadrolaşma yaparken liyakatten daha çok kendine yakın olanları tercih etti. Bir dönem iyi Atatürkçüysen el üstünde tutuluyordun. Şimdi çamurdan ol ama dindar ol. Hala bizi berbat bir hayata mahkum ediyorlar. İnancın, mezhebin, etnik kökenin insanın hayatında zerre kadar etkisi yok. Biz neden kimlik kavgası veriyoruz anlamıyorum” ifadelerini kullandı.  
“Kınamaktan başka hiçbir şey yok”
Türkiye’de siyasetin tıkandığına vurgu yapan Gültekin, “CHP niye 30 yıldır, yüzde 20’nin üzerine çıkmıyor. Niye diye sormayacak mısın kendine? Sadece halka mı kızacaksın? Kızalım. Sonu yok ki. Niye oy alamıyorum diye kendisine bakması lazım. Eskişehir’de halk yerel seçimlerde neden CHP’ye veriyor da, genel seçimlerde neden CHP’ye vermiyor. Demek ki bir şey var. Bu partide bir terslik var. Oturup konuşmak, düzeltmek lazım. Bir politika üretmek gerekiyor. Olan biteni ne yazık ki muhalefet izledi. Muhalefet Tayyip Erdoğan kurmuş olduğu siyasi paradigmaya teslim oldu. CHP sözde diyor ama bir eylem yok. Kınamaktan başka hiçbir şey yok. Başka bir yol bulmak gerekiyor. Ağrıma gidiyor, gururuma dokunuyor. Bir adamın 80 milyonu tek başına bu kadar çevirip çevirmesi ağrıma gidiyor.
Bize hem dürüst hem kabiliyetli birisi lazım. Herkes kendi muhalefetine baskı yapmalı. Toplumla bağ geliştirmenin yollarını bulmalıyız. Türkiye’de şuanda çok büyük bir deprem oluyor” diye konuştu.
“Laikllik bu ülkenin vazgeçilmez değeri”
Laiklik vurgusu yapan Gültekin, “Laiklik bu ülke için çok kıymetli. Olmazsa olmaz. Laiklik sadece bir yönetim meselesi değil, bizi bir arada tutan çimentodur. Laikllik bu ülkenin vazgeçilmez değeri. Değişmez. Şuan dindarla içerisinde çok büyük bir kısım var ki laikliğin kıymetini anlamış. Ama söyleyemiyorlar. Neden söyleyemiyorlar? Sizin tepkinizden korkuyorlar. Hepimizin ruhunda bir katılaşma var. Bunu aşmamız lazım. Birbirimizin doktoru olması lazım” ifadelerini kullandı.
 “Ülke yıkılırken hiçbir şey yapmadık”
Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz birbirimizle kavga ederken, ülke gidiyor. Ülkede olacak olan oldu. Yıkıldı. Şuanda Türkiye yok.  Kendimizi kandırmayalım. Şuanda dağınık bir insanın yaşadığı, birbirinden kopuk, duygu birliği olmayan kurumları olmayan, medyası, yargısı, değerleri olmayan bir topluluk olarak bir arada duruyoruz. Şimdi bundan sonra bir yol, bir formül bulup yaşanabilir bir ülke yapacak mıyız? Türkiye’nin bölünme tehlikesi yok. Bütün olma sorunu var. Önümüzde parça parça bir ülke var. Onu bütün yapma sorunu var. Hepimiz bu ülkenin evladıyız. Herkes en az benim kadar bu ülkeyi seviyor. Bir solcu bu ülkeyi ne kadar çok seviyorsa eminim bir sağcı da o kadar çok seviyordur. Yapamıyoruz, üretemiyoruz, ülke yıkılırken hiçbir şey yapmadık.”
Panel sonrası Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru, Gültekin’e çiçek ve plaket takdim etti.
 
 
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.