Suudilere zam tepkisi

Umre vazifesini son 3 senede ikinci kez yerine getirmek isteyen vatandaşlara Suudi Hükümetinin zam engeli koyması, hem umreye gidecek vatandaşları hem de tur şirketlerini mağdur etti.

Suudilere zam tepkisi
26 Ekim 2016 Çarşamba 13:29


Suudi Arabistan Hükümeti 2013 yılından bugüne umre ziyareti yapmış ve tekrar kutsal toprakları ziyaret etmek isteyen insanlara ek maddi yükümlülükler getirdi. 1640 lirayı bulan zam Umre vazifesini yeniden yerine getirecek vatandaşların bu isteklerinden vazgeçmelerine sebep oluyor. 12 yıldır inanç turizmi alanında çalışan Bilal Ünal, uygulanan bu Suudi politikasının kendilerini mağdur durumda bıraktığını belirtti. Turizmin önüne böyle bir sekte vurulmasına anlam veremediğini söyleyen Ünal, “Öncelikle zammın kapsamını daha detaylı anlatmakta fayda var. Bu sene bildiğiniz gibi 1438 hicri yılına girdik. Bu gelen zam aslında ek bir ücret, 1435, 1436, 1437 hicri yıllarında Umreye veya Hacca gitmiş bir kişi, 1438 yılında yani bu sene tekrar gitmek istiyorsa 534 dolar yaklaşık 1640 lira ödemek zorunda kalıyor. Bu Suudi hükümetinin bir uygulaması ve bizim miladi takvime göre 2013 Ekim ayından sonra Umreye veya Hacca bir defa gidenler için geçerli olacak. Birkaç gün önce onaylandığı resmi olarak duyuruldu bu ek ücretin, yolcularımıza duyurduk 3 sene önce Umreye giden var mı diye gelen tepkilerde haliyle biraz sert oldu. Kasım ayında iki uçak yolcumuz vardı, ikinci uçağın yarısı iptal oldu. 50 kişi içinde bir kişi çıkıyor, tamam ben bu ücreti karşılar giderim diyen ama tabii yolcuların geneli bu ücrete karşı çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Çözüm yerine zam iddiası
Kutsal mekanların tüm Müslümanlara ait olduğunu söyleyen Ünal, “Mekke ve Medine sadece Suudi Arabistan’a ait değil tüm Müslümanlara ait bir mekân, kimse Müslümanların oraya gidişini zorlaştıramaz. Bugün Kapadokya turunda ya da Karadeniz turunda Kültür ve Turizm Bakanlığı bir standart uygulamıyor, şöyle gelebilirsiniz, şu fiyatı vermelisiniz demiyor ama Suudi Hükümeti yapıyor. Bu duruma ciddi tepkiler bekliyoruz biz hükümetimizden çünkü sadece Türkiye’yi değil tüm dünya ülkelerini kapsayan bir uygulama. Devletimizin araya girerek bu işin iptalini sağlamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.