Şubat sonunda uzlaşma görüşmeleri başlıyor

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ES TV’de gazeteci Deniz Çağlar Fırat’ın sorularını yanıtladı. Kurt, “Küçük Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi” hakkında bilgi verdi. 

Şubat sonunda uzlaşma görüşmeleri başlıyor
09 Şubat 2017 Perşembe 10:14

Kurt,  söz konusu alanla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki tartışmaların ışığında, bazı noktalarda da AK Partili meclis üyelerinin önerileri de dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapıldığını ifade etti.  “Küçük Sanayi Sitesi dönüştükten sonra nasıl olacak” sorusuna yanıt veren Kurt, “13 bin 792 metrekare ilkokul alanı, 10 bin 847 metrekare ortaokul alanı, 13 bin 175 metrekare lise alanı var. Toplamda 40 bin metrekaresini okul alanı olarak ayırdık. 17 bin 676 metrekare sağlık tesisi alanı ayırdık. 3 bin 379 metrekarelik cami alanı ayırıyoruz. 11 bin 200 metrekarelik bir alanı kültürel tesis alanı olarak ayırdık. Biz şuanda Büyükşehir Belediye Meclisi’ne önermiş olduğumuz 151 bin 111 metrekarelik bir alanı planladık, uygulanabilir hale getirdik. Kendi düşüncelerimiz doğrultusunda, Eskişehir’in gelişimine paralel bir biçimde dizayn ederek hemşerilerimizin beğenisine sunduk. Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde maketlerimiz var. Orada arkadaşlarımız hem maketi görüyorlar, kendi hayallerine göre değerlendirmelerini yapıyorlar. Bu ayın sonuna doğru da, bu artık herkesin içine sinmeye başladıktan sonra oturup, uzlaşma görüşmelerini başlatacağız” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 80’İNİN FİKRİ DEĞİŞTİ
Proje ile ilgili geri dönüşler hakkında konuşan Kurt, “Tanıtım programından sonra yüzde 80 oranında genel bir kabul gördüğünü ben hissediyorum. Çünkü orada oturup konuştuklarım oldu. Sonra konuşmalara devam ettiklerimiz oldu. Bir kısmı dava açmak üzere avukata vekaletini vermiş, projeyi gördükten sonra vazgeçmiş. Gelip bunları bana söyleyenler oldu. Ben karşılıklı anlayış ile bu işi çok kısa süre içerisinde bitireceğiz kanaatim biraz daha arttı. Çünkü bu yüzde 20’lik bölüm şuanda kuşkulu. Onlar da istiyor, Sanayi Çarşı’nın dönüşmesini. Ama kendilerinin de korunmasını, kendilerinin de haklarının zarar görmemesini istiyor , doğal olarak. Bazıları için burası geçmiş. Çocukluğunda çırak girmiş ve şuanda gelmiş 70 yaşına. Artık işini bırakacak. ‘Benden sonra olsun’ diyor. Bizim herkesi memnun eden bir uzlaşma sağlamamız lazım. Yoksa insanlara; ‘kardeşim, yasa bunu gerektiriyor. Ben seni dinlemem. Canım böyle isterse, gelirim orayı kamulaştırırım. İmar Kanunundan dolayı şu kadar hakkım var. Ben bunu alırım’ derseniz, bu olmaz. Bu da bizim istemediğimiz bir yöntemdir” diye konuştu.
RANT ODUNPAZARI HALKININ OLACAK
Kurt, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bir dönüşüm yapıyoruz. Burada 64 hektarlık bir alanın niteliğini değiştiriyoruz. Biz o arsalar üzerine bir bina inşa ediyoruz. Burada bir rant doğuyor. O zaman bu doğan rantın adaletli bir biçimde mülk sahibine aktarılması gerekiyor. Genelde dönüşümlerde, bana anlatılanlar da şöyle bir paylaşım olur dediler; ‘ 33 belediyeye, 33 müteahhite, 34 mülk sahibine kalır. Biz de dedik ki; ‘Niye 33 belediyeye kalsın? Belediye aldığı zaman ne yapacak? Belediyede oradan konut alacak. Karapınar 1’inci etap da bizden önceki dönemde yapılan konutlardan 33 tanesi Odunpazarı Belediyesi’ne kalmış. Üç yıldır uğraşıyoruz, satamıyoruz. Sanayi Çarşısı’nda da böyle bir uygulama gerçekleştirecek olursak, bize herhalde yüzlerce konut kalır. Ama biz onu yine satamayız. Çünkü belediyenin satışları, vatandaşı satışı gibi bir alışveriş değil. Biz dedik ki, ‘Belediyeye sadece, bir belediye hizmet binası çıkaralım, gerisini vatandaşa dağıtalım.” Dolayısıyla bizim dönüşümüzde vatandaş biraz daha fazla alacak.”
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.