Soğuk hava kuaförleri vuruyor

Soğuk havaların şiddetini artırmasıyla birlikte grip ve nezle vakaları da çoğalırken, günde onlarca müşteriyle ilgilenen berber ve kuaförler bu hastalıklara yakalanan meslek gruplarının başında bulunuyor. Doktorların ardından insanlarla en fazla yakın temas halinde olan makas ustaları, adeta bulaşıcı hastalıklarla savaşıyor. 

Soğuk hava kuaförleri vuruyor
22 Kasım 2016 Salı 11:45

Mevsim geçişlerinde ve soğuk kış günlerinde en büyük sorunların başında gelen grip, insanların hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Çeşitli enfeksiyonlar nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık, bulaşıcı hastalık olması nedeniyle kişilerin aile, sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Yaşam kalitesini de düşüren grip, özellikle insanlarla temas durumunda bulunulan meslek grubu çalışanlarını adeta esir alıyor.
Soğuk ve şiddetli ayazı ile tanınan Eskişehir’de, berber ve kuaförler kış aylarında adeta grip hastalığı ile savaşıyor. Tıp alanının ardından insanlarla en fazla yakın durumda olan makas ustaları, özellikle kış aylarında artan grip ve nezle vakalarıyla birlikte yılda en az 3 kez bu hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Tıraş veya bakım yaptırmaya gelen müşteriler, hava yoluyla bulaşan hastalıklarını ustalara bulaştırmakla kalmayıp, salona gelen diğer insanları da hasta edebiliyor.

“Gripten tam kurtulduğumuz anda tekrar aynı hastalığa gribal olarak yakalanabiliyoruz”
Konuyla ilgili konuşan Kuaför Abdil Kumru, salona gelen insanlar ile birebir temas halinde olduklarından özellikle kış aylarında ağır bulaşıcı hastalıklar geçirdiklerini belirtti. Kumru, “Havaların bu dönemlerinde özellikle müşterilerimizle gerek sakal tıraşlarında gerekse cilt bakımları yaparken bire bir temasa girdiğimiz için onlardan gelecek ya da bizden onlara geçecek en açık meslek biziz. Buna mümkün olduğunca ağızlık kullanarak dikkat etmeye çalışıyoruz ama yine de bundan meslek olarak kaçışımız yok. Kış aylarında salonumuzda bulunan çalışanlar olarak en az 2-3 gün bu hastalığın sıkıntısını yaşıyoruz ve dinlenmemiz için yatıyoruz. Kış boyunca ben de dahil 2 sefer hasta olup yatıyoruz. Rapor alıyorlar hastanelere gidiyorlar. Gripten tam kurtulduğumuz anda tekrar aynı hastalığa gribal olarak yakalanabiliyoruz. 3 günde iyileşeceksek bu daha fazla uzuyor ve 10 günü buluyor. İşimizin başında bulunamıyor olabiliyoruz. Tabi ki havaların bu durumu da işimize engel oluyor” ifadelerini kullandı.

Kuaför çalışanlarından Selçuk Topkaya, bulaşıcı hastalık risklerinden dolayı hasta olan müşterilerini isteklerine göre VİP salonunda tıraş ettiklerini ifade ederek, “Müşterilerle yakın temas kurmamızın riski var. Bakımlarımızda da kullan-at kullanıyoruz. Ürünlerimiz zaten tek kullanımlık. Kullandığımız aletleri de dezenfekte ediyoruz. Hasta olan müşterilerimizi de özel VİP salonumuza alıyoruz. Ağızlık takıyoruz. Böylece hem müşterilerimiz hem de biz sağlık açısından daha korunaklı oluyor” şeklinde konuştu.

“Hasta olanların iyileşene dek berber ve kuaföre gitmemesi gerekiyor”
Kuaför salonunda tıraş olan Ahmet Göçer ise, gribal hasta insanların iyileşinceye kadar beklemelerini söyleyerek, “Hasta olanların iyileşene dek berber ve kuaföre hem kendisi hem de çalışan için gitmemesi gerekiyor. Sağlık açısından zararlı yani” dedi.
 

Kaynak: İHA
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.