ŞEHRİN AKILLI GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI

TMMOB tarafından düzenlenen iki gün sürecek olan ‘Şehrin Akıllı Geleceği Eskişehir Kent Sempozyumu’ Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde başladı.

ŞEHRİN AKILLI GELECEĞİ MASAYA YATIRILDI
04 Mayıs 2017 Perşembe 13:29

TMMOB tarafından düzenlenen  sempozyuma Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkan Vekili Erdoğan Aydoğmuş, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Erkul, TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz  ve TMMOB’a bağlı  odaların yöneticileri ve çok sayıda konuk katıldı.
Sempozyumu açılış konuşmasını TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat yaptı. Aykanat “Eskişehir Kent Sempozyumu’nun amacı,  günümüzde birçok planlama yaklaşımının temel özelliklerini bünyesinde barındıran Akıllı Kent yaklaşımını bir kentsel gelişme vizyonu olarak Eskişehir için ele almak ve konuyu; teknoloji, insan ve kurumsal değerler üzerinden tartışmaktır. İki gün boyunca sürecek olan sempozyumumuzda 7 oturumda 26 bildiri sunulacak, 2 ‘nci gün yani yarınki son oturumumuzda da çok değerli panelistlerimizin katılacağı ‘Kent, Emek, Demokrasi ve Hukuk’ konulu bir panelimiz olacaktır” şeklinde konuştu.
 ‘Hukuki düzenlemeyi elde etmeden başarı sağlamak mümkün değil’
Sempozyumda konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Akıllı Kentleşme hakkında sempozyum ihtiyacı  belediyeleri de doğrudan ilgilendiren bir konu, biz yararlanmaya çalışacağız, öğreneceklerimiz elbette var. Ama kentleşme denince bunu sadece bir planlama olmadığını, hukuki bir alt yapıya sahip olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Avrupa’daki gelişmiş kentler ile kendi kentlerimizi kıyasladığımızda büyük eksikliklerimiz ortaya çıkıyor. Hukuki düzenlemeyi elde etmeden başarı sağlamak mümkün değil.
 ‘Akıllı Kentler Anlamında İlk  Çalışmalar Tepebaşı’nda’
Tepebaşı Belediyesi Başkan Yardımcısı Erdoğan Aydoğmuş, Tepebaşı Belediyesi’nin akıllı kentler anlamında yaptığı çalışmalara değindi.Aydoğmuş, belediyenin 137 bin hektar alana sahip 344 bin nüfusa sahip bir belediye olduğunu aktararak,akıllı kentler anlamında ilkleri hayata geçiren belediye olduklarını söyledi. Belediye hizmet binasının 2013 yılında akıllı, etkin bina haline getirildiğini, güneş enerjisi santrali kurulan ilk kamu binaları arasında yer aldığını ifade etti.
 Eskişehir adeta bir Avrupa Kenti
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz,  değişik kentlerde düzenlediğimiz sempozyumlarda kentlerimizin  çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmediğini göstermiştir.  Kentlerde; sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar yaşandığını, diğer yandan kentlerin  deprem, sel, heyelan ve yangın gibi doğal afetlere de hazırlıklı olmadığını ifade eden Koramaz,bunun asıl neden  toplumsal çıkarları göz ardı eden  ve insan yaşamını hiçe sayan yerel yönetim politikalarıdır. Üretim odaklı politikalar terk edildikçe , serbestleşme ve özelleştirmeler yerel yönetimlere yansımıştır.Kentlerin, giderek artan biçimde bütünlüğünü yitirerek birbirinden bağımsız ve ilişkisiz parçacıklara bölündüğüne,tüm bu sorunlara ve olumsuzluklara karşın, kentsel hizmetlerin kamusal hizmet kapsamında ele alındığı; barınma, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerinin insan hakkı olarak görüldüğü; kamu yararı öncelikli enerji, çevre ve gıda politikalarının benimsendiği bir anlayış ile sağlıklı kentler yaratmak mümkündür. Bunun yolu ise demokratik katılımın sağlandığı yerel yönetimlerden geçer. Kentlerimizin ve toplumun ihtiyacı olan temel yaklaşım, ‘toplumcu demokratik ve halkçı bir yerel yönetim’ anlayışıdır” şeklinde konuştu.
Eskişehir’de bir çaba olduğuna dikkat çeken Koramaz,programı incelediğinde adeta bir Avrupa ülkesinin bir kenti kenti gibi sıfır enerjili binalar, karbon ayak izi, akıllı kent uygulamaları gibi geleceğin kentleri öngörüsü içeren paradigmaların tartışmaya açıldığını gördüğünü ve bu kent halkı adına heyecanlandığını söyledi. Koramaz, “zaman umutsuzluk zamanı değildir. zaman daha inançlı, daha kararlı daha direngen olma zamanıdır. Bu ülkenin aydınlık yüzlü insanlarına düşen görev, ülkemizin felakete sürüklenmesinin önüne geçerek bu demokratik duyarlılıkların daha da gelişmesi ve giderek ülkemizin geleceğini belirleyecek düzeye gelmesi için çalışmaktır” şeklinde konuştu.


 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.