KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDU

Büyükşehir Belediyesi, İnönü Savaşları sırasında İsmet İnönü’nün Odunpazarı’nda konakladığı Mestanoğlu Halil Konağı’nı restore ederek, Kurttuluş Müzesi olarak hizmete açtı.

KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞDU
28 Ekim 2016 Cuma 17:30

Geçirdiği yangın nedeniyle  büyük tahribap gören konak, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle küllerinden adeta yeniden doğdu. Büyükşehir Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan bir gün önce kentte önemli bir müzeyi hediye etti. Müze düzenlenen törenle hizmete girdi.
ÇOCUK BÖLÜMÜ
İki katlı müzenin zemin çocuklar için bir bölüm ayrılmış. Dokumatik kiosklarla genç kuşaklara kurtuluş mücadelesi ve Lozan Baruş Konferansı süreçleri anlatılıyor. Ayrıca, yüklenen çeşitli oyunlarla çocukların eğlenceli vakit geçirmeleri amaçlanmış.


ÖZÇEKİM ODASI
Giriş katında yine ziyaretçiler için ‘özçekim’ odası bulunuyor. Bu eğlenceli bölümde ziyaretçiler kiosktaki Atatürk ve Milli Mücadele görsellerinin karşısına geçerek fon fotoğrafı ile kendi fotoğraflarını çekip,  anında e-posta adreslerine gönderebiliyor.

FOTOĞRAF ARŞİVİ
Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin orijinal bezemeli duvarları ile dikkati çeken odasında ise ziyaretçiler, dokunmatik fotoğraf havuzunu kullanarak Kurtuluş Savaşı’nın görsellerine ulaşabilmektedir.
KARİKATÜRLER
Müzenin üst katında “Karikatürlerle Milli Mücadele” , “Gazetelerle Milli Mücadele”,  “Strateji Odası” ve “Gösterim Odası” olmak üzere dört oda bulunmakta.  Karikatürlerin bulunduğu odada, 1919-1923 yılları arasında Türkiye’de yayınlanan mizah dergilerinin Kurtuluş Savaşı’na bakışı örneklenmiş. Kimi zaman sizi gülümsetecek olan bu karikatürler işgalci devletlerin yanı sıra İstanbul Hükümeti’ni ve Milli Mücadele’ye karşıt tavır alan kişi ve kurumları da eleştirmekte.
GAZETE ARŞİVİ
“Gazetelerle Milli Mücadele Odası”nda, 1919-1923 yılları arasında İstanbul’da ve Anadolu’da yayınlanan gazetelerden örnekler verilmiş. Savaşın askeri özelliğinin yanı sıra ekonomik ve toplumsal haberlere de yer veren bu gazeteler günümüz alfabesine çevrilerek ziyaretçilerin kullanımına sunulmuş. Bu bölüm lisans ve lisansüstü öğrencileri için de bir arşiv niteliği taşıyor.
STRATEJİ ODASI
“Strateji Odası”nda 6 Ocak 1921’de Yunan Ordusunun saldırısıyla başlayan 1.İnönü Savaşı ve bu savaşla eş zamanlı olarak gelişen Ethem İsyanı harita üzerinde animasyonla anlatılmış. Bu odada ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı, Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan İsmet İnönü, Fahrettin Altay ve Mehmetçik balmumu heykelleri de bulunuyor.



GÖSTERİM ODASI
“Gösterim Odası” ise Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nin amacını yansıtan Kurtuluş Savaşı’nı kronolojik olarak görselleştiren bölüm. Bu odadaki gösterimler ziyaretçilere belli saatlerde sunulmakta.
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.