İhraç edilen akademisyenlere destek

Kanun Hükmünde Kararname ile üniversitelerdeki görevlerinden ihraç edilen akademisyenlere destek için Adalar Porsuk Bulvarı’nda eylem yapıldı.

İhraç edilen akademisyenlere destek
09 Şubat 2017 Perşembe 15:52

KESK öncülüğünde gerçekleşen eyleme CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ihraç edilen akademisyenler ile emek ve demokrasi güçleri katıldı.  İhraç edilen akademisyenlerden  Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, eylemde yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi: “Biz akademisyenler olarak bugüne kadar fakültelerde, üniversitelerde bilim insanlığı yapmaya çalıştık. Bilim insanı olmanın gerekliliğini yerine getirmeye çalıştık. Bunun içinde hiçbir zaman gözümüzü budaktan sakınmadık. Biz akademisyenler olarak görevlerimizi yerine getiriyorduk, yapıyorduk. Bu görevlerin en önemlilerinden birisi tanıklık yapmaktı. Hukuk sosyolojisi alanında çalışıyordum. Hala çalışıyorum. Bu alanın, sosyolojinin, hukukun öncelikle yerine getirilmesi gereken tanıklık işlevini yerine getirmeye çalıştık. Bu ülkede yıllarca çalıştık. Ama özel olarak ülke gündeminin çok sıkıştığı bir dönemde çok özel bir işlevi yerine getirdik. İşin aslına bakacak olursanız, kendimizde farkında değildik, bu kadar özel bir işlevi yerine getirdiğimizin. Ama ne mutlu bize ki, bu dönemde böyle bir görevi farkında olmadan üstlenmişiz.  Üniversite aslında bir kurum değildir. Üniversite bir potansiyeldir. Üniversite bir iddiadır. Şunu da itiraf edelim. Biz üniversitedeyken de çok matah bir yer değildi. Şimdi biz oradan ayrılıyoruz diye çok özel bir kayba uğruyoruz. Çünkü üniversite bir fikirdir. Bir potansiyeldir. Bir imkândır. Üniversite bizim zihinlerimizde olan bir imkandır. Bugüne kadar üniversitenin içerisinde, bilimle üniversite mücadelesi içerisinde bu imkânı gerçekleştirmek için uğraşmıştık. Şimdi üniversitenin dışında yine bu imkanı gerçekleştirmek için uğraşmaya devam edeceğiz. Dolayısıyla herhangi bir imkan kaybolmuş değil. Biz bu imkanı zaten zihinlerimizde taşıyoruz. Üniversite herhangi bir şey kaybetmiş değil. Yeter ki biz bu bilinci, bu fikri, bu ideali taşımaya devam edelim.  Daha önce ilk imzayı attığımızda ve o zamanda kadre uğradığımızda sanki yaptığımız etik bir tercihmiş gibi tartışılmıştı. Aslında bizler üniversitedeki işlevlerimizi yerine getirirken, topluma karşı sorumluluğumuzu yerine getirirken etik bir tercihte bulunmadık. Yaptığımız şeyler bizim açımızdan ahlaki bir tercih değildir. Bizim yaptığımız, verdiğimiz mücadele bu ülkede barışa sunulacak her katkı ahlaki değil. Ontolojik. Varlıksal. Varlık sebebimize ilişkin bir katkıdır. Biz bunları yerine getirirken ahlaki davrandığımızı düşünmüyoruz. Varlığımızın gereğini yerine getirdik. Bu gereği yerine getirmeye de devam edeceğiz. Biz bu süreci göğüsleriz. Hiçbir sıkıntımız, kaygımız yok.   Hiç kimsenin bu süreci göğüsleyemeyeceğiz gibi bir fikri yok. Biz bu süreci göğüslemeye hazırız. Sonuna kadar gideriz. Yeni bir akademi, yeni bir üniversite kurarız. Yeni bir ülke kurarız. O ülkenin yurttaşları da hep birlikte olur.”
YAPILAN ASLINDA TÜRKİYE’YE ZARARDIR
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, ihraçlara tepki göstererek, bu yanlıştan dönülmesini istedi. Üniversitenin sadece güzel binalar, binlerce öğrenci olmadığını anlatan Çakırözer, “Üniversiteyi anlamlı ve önemli kılan içinde üretilen bilim ve bilgidir. Ülkeyi daha yeni ufuklara götürecek olan yeni buluşlardır. Bu da hür düşünce ile tartışılarak, farklı görüşleri tartıştırarak yapılabilecek bir olgudur. Bugün karşı karşıya kaldığımız olay ilk defa yaşanmıyor. Türkiye’de her darbe döneminin hedefi her zaman üniversiteler olmuştur. 12 Mart, 12 Eylül’e bakın. Bugün üzücü olan darbe ile mücadele adı altında akademisyenlerin, kurumlarından ihraç edilmesidir. Bu düpedüz kendisi bir darbedir. Ben bu arkadaşların kurumlarına bir gün yeniden döneceklerine inanıyorum. Bu mücadelenin mutlak süratle ülkemizi demokrasiye, hukuk devletine götüreceğine inanıyorum. Umut ediyorum ki bu yanlışlıktan bir an önce dönülür. Çünkü sadece Eskişehir’de değil, Türkiye’nin tamamında 330 akademisyen ama değişik kararnamelerle binleri bulan akademisyen görevinden uzaklaştırıldı. Yapılan aslında Türkiye’ye zarardır. Üniversiteye, bilime, özgür düşünceye, öğrencilere ve geleceğimize zarardır” ifadelerini kullandı.   
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.