GAZETECİLER SORDU ENGİN ÇAKMAK YANITLADI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Engin Çakmak, ES TV’de yayınlanan ‘Soruyoruz’ programına konuk olarak, gazeteci Murat Taşkın ve Cihan Yıldırım’ın sorularını yanıtladı.

GAZETECİLER SORDU ENGİN ÇAKMAK YANITLADI
09 Kasım 2016 Çarşamba 09:18


Çakmak, trafik sorunu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm önerilerini paylaştı.  250 binin üzerinde aracı olan, imar planlaması gereği sokakları dar olan bir kentte yaşadığımızı aktaran Çakmak, “Bu şehrin trafik sorununu halledebilmek için birçok şeyi, bir anda yapmanız lazım. Eğitim, bunun başı. Yaptırımlar gerekiyor. Mühendisliği kullanmanız gerekiyor. Bu üçünü birbirinden ayıramazsınız. Bu üçünden biri eksik olduğu zaman sorunu halledemezsiniz. Vatandaşımızın kurallara uymasını bekleyeceksiniz, bunun yanında denetimlerinizi yapacaksınız ama her şeyi de vatandaşa ve denetim yapana yüklemeyeceksiniz. Bu arada belediye ne yapacak? Belediye park yerleri yapacak” ifadelerini kullandı.
Bir ayağımız topal kaldı
Büyükşehir Belediyesi’nin şehir trafiğini rahatlatmak için devreye sokacağı ancak mecliste ret edilen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) hakkında da bilgi veren Çakmak, “Bu sadece hız sınırını geçenlere ceza yazan bir sistem değil. Aynı zamanda ışık ve park ihlali yapan sürücülerimizi de uyaran, gerektiğinde cezai müeyyide de uygulayan yani caydırıcı tedbirler getiren bir sistem. Bu sistemin yap-işlet- devret modeliyle yapılması için meclisimize başvurduk. Komisyonda oy birliği ile kabul geldi. Mecliste ret edildi. Biz TEDES’i yapamadık. Bu projemizin önemli bir ayağıydı. Bir ayağımız topal kaldı” ifadelerini kullandı.
1700 araçlı 3 otopark yapılıyor
Eskişehir’e 1700 araçlı üç yeni otopark kazandıracaklarını söyleyen Çakmak, “2015’in Ağustos ayında 3 tane otopark ihalesi yaptık. Yaklaşık 1700 araçlı, 3 tane otopark yapılıyor. Bir tanesi tarihi Odunpazarı Bölgesi’ndeki Abacı Otel’in hemen arkasında, bir tanesi Adliye’nin, diğeri de Kanatlı Alışveriş Merkezi’nin arkasında. Bunlar bittiğinde ciddi bir park yeri ortaya çıkacak” dedi.
Modern otoparklar geliyor
Eskişehir’e modern ve teknolojik otopark kazandırmak için çalışmaların devam ettiğini bu kapsamda 4 yeni otoparkın yapım işi için ihaleye çıkacaklarını açıklayan Çakmak, “Otoparkları artırmamız gerekiyor. Onun için meclisten yine yap-işlet-devret modeli iznini aldık. Onlar betonarme olmayacak. Bu otoparklar çelik konstrüksiyon, asansörlü, kayak sistemli. Arabayı getiriyorsunuz, asansör alıyor, yerleştiriyor, geri indiriyor. İsterseniz cep telefonunuzla 10 dakika önce komut veriyorsunuz, ‘ben geliyorum’ diye. Aracınızı indirip, hazır hale getiriyor” diye konuştu.
Tramvay hattı uzatılacak
Büyükşehir’in tramvayların taşıma kapasitesini artırmak amacıyla aldığı 14 yeni tramvayı önümüzdeki yıl Mayıs ya da Haziran ayında teslim alacaklarını söyleyen Çakmak, “Gelen yeni tramvayların hepsi merkeze girmeyecek. Yeni hatlar yapılacak. 71 Evler’e yapılan yeni şehir hastanesi, TEKSAN ve Organize Sanayi bölgesine raylı sistemi götürmemiz gerekiyor. Çevre yolu oradaki trafik yükünü kaldırmıyor.  Toplam 40 kilometre rayımız var. Bunu belki yüzde 50 daha artırmamız lazım. Bunu da çok kısa bir sürede yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
100 değil 82 otobüs alınacak
Uzun süre Büyükşehir Meclisi gündeminde kalan ve AK Partililerin önce ret ettiği sonrasında ise onayladığı 100 otobüs alımı ile ilgili de konuşan Çakmak, “Zorda olsa otobüsleri aldık. Ama otobüslerin bir kısmı gitti. Altı ay içinde Dolar ve Euro’daki artış nedeniyle 100 tane otobüsü alamıyoruz. Şuanda 82 tane otobüsün temini olacak” dedi.
O soruna çözüm bulunacak
Çakmak, ‘halk otobüslerinin sefer saatlerine uymadığı’ yönündeki şikâyetlerle ilgili, “Yaklaşık bir yıldır bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şuan veriler toplanmak üzere. Eskişehir’in belli duraklarına yerleştireceğimiz ekranlarda, yolcular o duraktan geçecek otobüsleri, otobüslerin geliş zamanını görebilecek” diye konuştu.
 
Uzun süreli sular kesilmeyecek (ESKİ SU KESİNTİSİ)
Arıtma tesisi ve vanalardaki yenileme çalışmaları nedeniyle kentte yaşanan su kesintisiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Çakmak, “Eskişehir’de bir daha bu kadar uzun süreli bir su kesintisi yaşanmayacak. Bu uzun zamandır planlanan bir modernizasyon çalışması. Eskişehir halkına daha kaliteli ve daha sağlıklı su sağlamak ve bir daha böyle kesintilere yol açmayacak yapısal bir değişiklik yapıldı” dedi.
 
İnsanlar makamdan güç almamalı (SUAT ADER’İN İSTİFASI)
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suat Ader’in istifasıyla ilgili soruya da yanıt veren Çakmak, “Olay başka yerlere çekildi. Üst üste yazılar yazıldı. Yanlış yazıldı. Ya bilgi eksikliğinden ya da yanlış bilgilendirmeden kaynaklı.  4 tane genel sekreter yardımcısı var. Bir iş bölümü yapılıyor. Suat bey de belli bir iş bölümünün içinde. Hayatım boyunca şunun üzerinde çok durdum. Bireysel çalışmayı hiç sevmiyorum. Bireysel çalışmak demek hata yapmak demek. Önemli olan takım çalışması. Takım birlikte hareket eder ve geri kalmaz, ileri gitmez ve sadece hizmet etmeyi düşünür. Ama sonraki tepkilerden anlıyorum ki Suat arkadaşımız kendini biraz ESKİ Genel Müdürlüğü’ne fazla angaje etmiş, böyle bir beklentinin içine girmiş. Çok gereksiz bir tepkinin içine girdi. ‘Ben ayrılıyorum, gidiyorum’ dedikten sonra yapacak bir şey yok. Kurulan koordinasyonun dışına çıkarsanız ve farklı davranış içerisine girerseniz, kendi mesai arkadaşlarınıza haksızlık etmiş olursunuz. Bizim amacımız hep makam peşinde koşmak olmamalı. İnsanlar makamdan güç almamalı. İnsanlar bulundukları makamlara verebildiklerini verebilmeli. Bir makama oturup oradan güç alırsanız, o gücü yanlış kullanmaya başlarsanız, uyarılara rağmen de devam ederseniz bir şekilde yolları ayırmak gerekir. Öyle de olmuştur. Olmasaydı keşke. Bu takım eksilmeden devam etseydi. Ama bazı şeyleri yapmak zorunda kalıyorsunuz. Zorda olsa kendi kararıdır. Biz de o kararı değiştirmedik.
 
BIRAKIN İŞİMİZİ YAPALIM
Çakmak, ‘siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?’ sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Siyasetle ilgili bir ön hazırlığım yok. Türkiye’de siyasi ortamın ne kadar daraldığını görüyoruz. Başkanlık tartışmaları var. Siyasi yapının yönetim yapısının nasıl oluşacağı belli değil. Bana müsaade etsinler, ekibimle birlikte elimden geleni yapayım. Herkes rahat olsun, bırakın işimizi yapalım biz. Siyaset fırsat olursa, ihtiyaç olursa, görev düşerse yaparız. Biz olmazsak yapan arkadaşlarımıza destek oluruz. Siyasette bir hizmet alanıdır. Ülkemiz neler yaşıyor. Raydan çıkan tramvayı raya sokmak lazım. Bunları düşünmek şuan da hiç uygun değil. Çok bencilce olur.  ‘Siyaset için bunları yapıyor’ demek hem bana, hem de çalışma arkadaşlarıma haksızlık olur.” 
 
BAHARA AÇILACAK (HAYVANAT BAHÇESİ)
Sazova’daki Hayvanat Bahçesiyle ilgili çalışmanın detaylarını da paylaşan Çakmak, “Nisan ayına yetiştirmeye çalışıyoruz. Alınan hayvanlar doğal hayatlarından kopartılıp getirilmiyor. Bu amaçla kurulmuş çiftlikler var. Zaten doğal hayatı bilmeyen hayvanlar. Alıp da bunları doğal yaşama koyarsanız, yaşayamazlar. Bir olay yaşadık. Biliyorsunuz. Hayvanat Bahçesindeki ceylanlar, doğal hayatın içindeki diğer bir hayvan tarafından öldürüldü. Bu çok canımızı sıktı. Çok üzüldük. İhmal var maalesef. Olmasaydı keşke. Soruşturmada.  Arkadaşlarımız gereken uyarıları da aldılar” ifadelerini kullandı.
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.