FAİZSİZ TAKSİTLE KURBAN ALMANIN DA, VEKALETEN KURBANI GÖRMEDEN KESTİRMENİN DE BİR MAHZURU YOK

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Abdullah Acar, Müslümanların önemli günlerinden biri olan Kurban Bayramı ve kesilecek kurbanlıkla ilgili dini konular hakkında bilgiler verdi.

FAİZSİZ TAKSİTLE KURBAN ALMANIN DA, VEKALETEN KURBANI GÖRMEDEN KESTİRMENİN DE BİR MAHZURU YOK
26 Ağustos 2017 Cumartesi 12:48


Yar. Doç. Dr. Abdullah Acar, Kurban Bayramına sayılı günler kala yaptığı açıklamada, kimlerin kurban kesebileceğine değinerek, “İslam’a göre zengin olan zekât verir. Zengin olan kurban keser. Fakat zekât vermek için 1 yıl zengin olma şartı aranırken, kurban kesmek için ise kurban günlerinde yani zilhicce ayı içerisinde bir kişi kurban kesecek nisaba, miktara, fazla bir mala sahip olursa kurban keser. Kurban öncesinde kişinin önce 'Ya Rabbi, bana imkân ver ben de kurban keseyim' diye biz niyet etmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.

Faizsiz taksitle kurban kesilmesinde dinen bir sakınca yok”

Faizsiz taksitle veya arkadaşlardan borç alarak kurban kesiminde dini bir sorun olmadığını ifade eden Yar. Doç. Dr. Abdullah Acar, “Bir kişinin kurban kesmeye gücü yetmiyorsa, kendisini zorlamamalı Allah’a dua etmeli. Bir sonraki yıl için hazırlıklarına şimdiden başlamalı. Borçlanarak, taksitle, faize bulaşamadan ya da arkadaşından alacağı ödünç bir parayla kurban kesmesinde dinen bir sakınca yok. Kredi kartına taksit de ise kurban kesilmesini zaten Diyanet İşleri Başkanlığı caiz olduğunu ilan etti” ifadelerini kullandı.

“Kurbanlığı görmeden kurban kestirmek caizdir”

Vekalet ile kurban kestirmenin caiz olduğunu belirten Yar. Doç. Dr. Abdullah Acar, “Kişi vekâlet ile kurban kestirebilir. Kurbanımın başında bulunuyorum, kasabı çağırıyorum. Bizzat kurbanımın yanında durarak kestirmekte vekalettir. Kurbanı görmeden yurt dışında, yurt içinde de kurban kestirmek dinimizce sahihtir. Hiç bir sıkıntısı yoktur ve caizdir” diye konuştu.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.