Emek var, dayanışma var, kardeşlik var…

Türk-İş’e bağlı Belediye –İş Sendikası üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü büyük bir coşkuyla kutladı.

Emek var, dayanışma var, kardeşlik var…
01 Mayıs 2017 Pazartesi 17:04

BELEDİYE İŞÇİLERİNİN 1 MAYIS COŞKUSU
İlgili Galeriye Git


Sabahın erken saatlerinde sendika binası önünde toplanan işçiler hep birlikte kahvaltı yapıp, Sıhhıye Meydanı’nda gerçekleşecek kutlamalar için hazırlıklarını tamamladılar.
Genel başkan işçileri yalnız bırakmadı
İşçileri Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, CHP Parti Meclis Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESKİ Genel Müdürü Suat Balci, Türk-İş İl Temsilcisi Nejat Kılıç, Belediye İş-Sendikası Şube Başkanı Güney Demirdaş, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel ile CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Deniz Demirbilek yalnız bırakmadı.

Başkanlar sloganlarla karşılandılar
Davul ve zurnalar eşliğinde halay çeken işçiler, Büyükerşen’i ‘Canımız, kanımız Yılmaz Hocamız’, Kurt’u ise ‘Halkçı başkan, Kazım başkan’ sloganları ile karşıladı.
İşçi sınıfına birleşin çağrısı
İşçilere seslenen Belediye İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul, işçi sınıfına birlik çağrısı yaptı. İşçi sınıfından sömürüye karşı birleşmesini isteyen Yurdakul, “İnsanların ırkına, mezhebine, bölgesine, rengine ve dinine bakmadan birleşin” vurgusunda bulundu.
“Alın terinden yana olanı destekleyin”
Yurdakul, “Doğru olanın, emekten yana olanın, alın terinden yana olanın, alın terine saygısı olanı destekleyin, alkışlayın ve oy verin. Partizanlığı bir tarafa bırakın. Ülkemize demokrasi ve özgürlüğü ancak böyle getiririz. Çocuklarımıza, barış ve kardeşçe yaşayabilecekleri demokratik ve laik bir hukuk devletini ancak böyle bırakabiliriz. Bizler bu ülkede 80 milyonun barış içinde yaşabileceği, kardeşçe yaşabileceği, demokratik haklarını özgürce kullanabileceği bir iklimin yaratılması için uğraşıyoruz.  Ama işçi sınıfı elbirliği ile taşın altına elini sokmazsa,  ‘yanlışa yanlış, doğruya doğru demezse’ yanlış yapanların karşısında , doğru yapanların yanında olmazsa eğer bu kötü mirası maalesef torunlarımıza, çocuklarımıza bırakırız. İnşallah bu 1 Mayıs, kırılma 1 Mayıs’ı olur. Bir dahaki 1 Mayıs’ta bugünleri aramayız.
“Sizin çocuklarınıza sahip çıkanları, sahip çıkın”
Burada bir hakkı da teslim etmek gerekli. Bizim anlayışımızda olanlar çok mütevazi oluyorlar. Bende öyleyim. Ama bundan vazgeçtim. Birileri pireyi deve yapıyor. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Öncelikle, emek dediğiniz ve emeğin hakkını zamanında verdiğiniz için. Kazım Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Bu ceberut iktidar, bir taşeron cehennemi yarattı bu ülkede. Bir kölelik düzeni getirdi. Bunlarla işçi sınıfı mücadele ediyor. Bu düzen ancak ağaların artığı ile yaşayacaksınız düzenidir. Bize onu reva görüyorlar. Ama siz Eskişehir’de bunu işçilere reva görmediniz. Türkiye’nin en iyi sözleşmesini yaptınız. Bunu beraber yaptık. Teşekkür ediyorum. Yolunuz açık olsun. Yüzü emeğe, işçiye dönük olan sizlerin çocuklarını da kendi çocukları gibi adam yerine koyanlara ne olur sahip çıkın. Size sahip çıkana, sizde sahip çıkın. Hırsızlarına sahip çıkıyorlar. Sizde, sizin çocuklarınıza sahip çıkanlara sahip çıkın” ifadelerini kullandı.
“Sizin sırtınızdan müttehitlerin para kazanmasına son vermek sizin elinizde”
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 1 Mayıs’ın Türkiye’de bayram gibi kutlaması gerektiğini vurguladı. Kurt, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İşçi sınıfının mücadelesi insanlığın mücadelesidir. İşçi sınıfının dayanışması, insanlığın dayanışmasıdır. Biz bunu gerçekleştiremezsek, insan olmakla ilgili görevlerimizi yerine getirmemiş sayılırız. Sosyal demokrat bir belediye başkanı olarak Türkiye’de iktidar olmasak bile taşeron işçiliği sona erdirme noktasında her türlü mücadeleyi sizlerle birlikte yapmaya hazırız. Türkiye’de şuanda kaç çeşit çalışma biçimi var dediğiniz zaman, sendika başkanları bile sayamaz. Taşeron işçilik var, geçici işçilik var, İŞKUR işçiliği var, 5620 var, sözleşmeli var, devlet memurluğu var… Biz birbirimizle ancak ve ancak sınıf kardeşliği içerisinde yan yana olabiliriz. Türkiye’de bir şey değişir, her şey değişir. Bunu iddia ile söylüyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Cumhuriyet Halk Partili bir arkadaşımız olsun, Türkiye’de taşeron işçilik ertesi gün biter. Türkiye’de işçi sömürüsü biter. Sendikasızlaşma ertesi gün biter. Bunu iddia ile söylüyorum. Denemenizi istiyorum. Denemezseniz bunun doğru olup olmadığını anlayamazsınız. Nasıl ki Odunpazarı Belediyesi’nde, Büyükşehir Belediyesi’nde, Tepebaşı Belediyesi’nde sendikasız işçi kalmamışsa,  Türkiye’de de sendikasız işçi kalmayıncaya kadar birlikte mücadele etmeliyiz. Odunpazarı’nda 1750 kişi çalışıyor. 350’si, 657 Sayılı Kanuna tabi memur. 120’si kadrolu işçi. Geri kalanı taşeron işçi. Demek ki taşeron işçilik esas çalışma biçimidir. O zaman sizin sırtınızdan müttehitlerin para kazanmasına son vermek sizin elinizdedir. Siz bilirsiniz. İsterseniz bu düzene devam edin. İsterseniz bu düzen ile sonsuza kadar gidin. Biz 15 gün önce Türkiye’de ciddi bir oylama yaptık. Demokrasiyi oyladık, insan haklarını oyladık. Ama ne yazık ki, bu düzen buna izin vermedi. Bunu dayanışma ile birlikte mücadele ederek almalıyız. 2019, Türkiye için önemli bir dönemeçtir. Bu nedenle ciddi bir örgütlenme gerekli. Bu da taşeron işçiden başlar. ‘Taşeron işçiliği kaldıracağım’ diyenler, taşeron işçiliği hala kaldırmadı. Ama ne yazık ki taşeron işçilerimiz hala onlara oy veriyor. Yapmayın arkadaşlar. Çoluğunuza çocuğunuza acıyın. Geleceğinize acıyın. Türkiye’nin insanlık tarihinde önemli bir noktaya gelmesi sizin elinizdedir. 
CHP iktidarında taşeron işçi olmayacak
CHP Milletvekili Gaye Usluer, işçilerin emek ve dayanışma gününü kutlayarak, “Onlar ki, emeğin düşmanı. Onlar ki örgütlenmenin düşmanı. Onlar ki emekten korkan. Onlar ki örgütlenmeden korkan. Hep birlikte 16 Nisan’da Eskişehir’de yüzde 57 oranında ‘hayır’ diyerek, Eskişehir’de emeğin gücünü, emeğin sesini ve emeğin duygularını dile getirdik. Eskişehir’de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sevgili Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanımız Sevgili Kazım Kurt, sosyal demokrat belediyecilik anlayışını Eskişehir’de bizlere gösterdiler. Taşerona, iktidarda değiliz ama son verdiler. Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olduğunda bilin ki taşeron işçi kalmayacak. Taşeron işçi demek güvencesiz çalışma demek. Taşeron işçi demek emeğin sömürülmesi demek. Taşeron işçi demek sendikalaşmanın önünün kesilmesi, emeğin korkutulması demek. Demokrasi emektir. Emek olmadan demokrasi olmaz. Bizler gelecekteki aydınlık günler için, çocuklarımız için, torunlarımız için hep birlikte ‘eşitlik, özgürlük, dayanışma’ diyerek birlikte demokrasiyi yeniden inşa edeceğiz” diye konuştu. 
“Sizin alın terinizle Eskişehir’in yüzü güldü”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, 1 Mayıs’ın gerçek bir bayram gibi kutlanmasının en büyük arzuları olduğunu ifade etti.  Büyükerşen, “Bayramda insanlar neden sevinç içerisinde olurlar. Niye coşku içerisinde olurlar. Çünkü çok mutlulardır. İşçinin mutlu olabilmesi de onun evine götürebildiği aş, onun güvenlik içerisinde emeğini, alın terini akıttığı bir düzenin olabilmesidir. Bugün bu var mı? Maalesef var diyemiyoruz. Mücadeleniz devam ediyor. Aradan geçen yıllara rağmen hala emek davasını zaferle sonuçlandıramamış bir ülkenin fertleriyiz. Bundan sonrası için daha fazla elbirliği ve güç birliği yapmalıyız. Sevgili Kazım çok iyi söyledi. ‘Hoca siyaset yapıyor’ demesinler diye tekrar söylemiyorum ama o benden daha cesur ve genç. Belli olmaz, bakarsınız bir gecede alıverirler içeriye. Yaş ilerledikçe de ihtiyatlı olmak zorunda kalıyorsunuz. Gerçekten hala işçilerimiz arasında bunlara, bu taşeronluğu patronun kazanması için marifet zannedenlere karşı hala sempati besleyen, oy verenleriniz var içlerinizde. Bunu biliyoruz. Ama buna rağmen toplu pazarlık söz konusu olduğu zaman imkanlarımızın azamini sizlere sunmaya çalışıyoruz. Eskişehir iki gündür turistten geçilmiyor. Eskişehir’e takla attırdınız. Biz belediye başkanlarıyız ama bizim emekçilerimiz sizlersiniz. Sizin alın terinizle Eskişehir’in yüzü güldü, başka bir şehir haline geldi. Eskişehir’de esnafın ve sanayicinin de gelirleri gittikçe artıyor. Ama gönül istiyor ki, onlardan sizin gerçek hakkınız olan payı alabilesiniz. Biz özel sektör patronu olmadığımız için ancak devletin bize verdiği para ile sınırlıyız. Gönül istiyor ki onun üstünde size çok büyük ücretler verelim. İkramiyeler verebilelim. Taşeron işçiliği muhakkak kaldırılmalı ve kadroya geçmeli” diye konuştu. 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.