Çakırözer: “Basın özgürlüğü olmadan yolsuzlukla mücadele olmaz”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kamu İhaleleri, Yolsuzluk ve Parlamentoların Rolü başlıklı toplantıya katıldı. Toplantıda konuşan Çakırözer basın özgürlüğü ve gazetecilere özgürlük çağrısı yaptı.

Çakırözer: “Basın özgürlüğü olmadan yolsuzlukla mücadele olmaz”
03 Mayıs 2017 Çarşamba 14:08

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kamu İhaleleri, Yolsuzluk ve Parlamentoların Rolü başlıklı toplantıda konuşan CHP’li Çakırözer, “ Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Buradaki ana toplanma amacımız olan yolsuzlukla mücadelede, özgür ve araştırmacı gazeteciliğin büyük önemi var. Özgür basın demek, halkın bilgilenmesi, kamuoyunun aydınlatılması demektir. Basın bu görevini yapamaz hale gelirse ülkeler bütün demokratik kriterler açısından geriye giderler. Maalesef hem Türkiye’de hem de dünyanın birçok ülkesinde gazeteciler demir parmaklıklar arkasında. Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda geriledikçe şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele konusunda da gerilemekte. Yolsuzlukla mücadelenin en önemli unsurlarından biri basın özgürlüğüdür. Özgürce düşünebilen, araştırabilen ve yazabilen gazetecilerdir. Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde hem kendi ülkemiz Türkiye’de hem de tüm dünyada düşündükleri, yazdıkları ve çizdikleri için cezaevinde tutulan gazetecilere özgürlük diliyoruz” dedi.
Çakırözer, şeffaf bir toplum için olmazsa olmaz bir diğer kriterin ise güçler ayrılığı ve yargının bağımsızlığı olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Maalesef Türkiye’de denge ve denetleme mekanizmaları olmaksızın tüm gücün yürütmede toplanması, yasamanın, yargının, sivil toplumun ve medyanın baskı altında olması şeffaf, hesap verebilir bir demokrasi olmamızı engellemekte. Yolsuzlukla etkili mücadele için mutlaka ama mutlaka bağımsız yargıya, kuvvetler ayrılığına ihtiyaç vardır” dedi.
TUTUKLU GAZETECİLERDEN AVRUPA’YA MESAJ
Öte yandanAvrupa Parlamentosu’nun bir başka salonunda da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle ‘Türkiye ve Basın Özgürlüğü’ konulu panel düzenlendi. Panele Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart’ın eşi Sevinç Kart ve yurtdışı çıkış yasağı bulunduğu için Brüksel'e gidemeyen yazar Aslı Erdoğan internet aracılığıyla katıldı. Katılımcılar, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklu gazetecilere özgürlük ve demokrasi çağrısı yaptılar. Panele çok sayıda Avrupalı parlamenter de katılırken, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Şafak Pavey ve Selina Doğan ile Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki Editörü Turhan Günay’ın kızı Elif Günay paneli birlikte izlediler.
 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.