BALIK VE SÜTÜN BİRLİKTE TÜKETİLMESİNDE SAKINCA YOKTUR

Balık zehirlenmeleri ile ilgili açıklama yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı  Prof.Dr. İlhan Özgüneş ,'' balık ve sütün birlikte tüketilmesinde sakınca yoktur, ikisinden biri ya da ikisi birden bozulmuş gıdalar olduğu için zehirlenmeler meydana gelmektedir'' şeklinde konuştu.

BALIK VE SÜTÜN BİRLİKTE TÜKETİLMESİNDE SAKINCA YOKTUR
26 Nisan 2017 Çarşamba 13:44

Balık ve sütün art arda tüketilmesi sonucu  gelen peş peşe ölüm haberleri üzerine  açıklama yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı  Prof.Dr. İlhan Özgüneş , balıkla birlikte süt yada yoğurt tüketmekte bir sakınca yoktur. Kişilerin alerjileri ile ilgili durumlar ya da sindirim eksiklikleri sonucunda  şikayetler oluşabilir.  Enfeksiyon Hastalıkları açısından baktığımızda mikroplara bağlı olarak besin zehirlenmelerinin ortaya çıkması etkendir. Besin üretim aşamasından itibaren çeşitli mikroplar gıdalar üzerinde üreyebiliyor, bir diğer etken de gıdanın depolanma aşamasında mikropların üremesidir. Evde yapılan konservelerde de bu risk vardır, gıda içinde mikroorganizma  ürüyor , mikroorganizma hastalandırıcı maddesini gıda üzerinde salgılıyor ve direk hazır toksin vücuda girer girmez etkisini olumsuz anlamda hissettiriyor. Balık zehirlenmesine biz buna scombroid diyoruz, bir tür besin zehirlenmesi çeşididir,besin zehirlenmesinde histamin denen alejik  reaksiyona yol açan bir madde neden oluyor. Deniz ürünü tutulduğu anda 4 derecenin altına alınması gerekir,1 saatten az bile 20 derecede kalır ise deniz ürünleri üzerinde mikroorganizma üreyebilir''açıklamalarında bulundu. Hastalık ve hastalığın sonlanması da kişiden kişiye farklılık gösterebilir bu da büyük etkendir'' açıklamalarında bulundu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İlhan Özgüneş - 7 yıl önce
Öncelikle ESGÜNDEM26’ya teşekkür ediyorum. Konunun daha iyi anlaşılması için kısa bir not paylaşmak istiyorum.
1. Balık ve sütün birlikte tüketiminde sakınca yoktur. Bazı kişilerde alerjik veya sindirim enzim eksikliğine bağlı sorunlar yaşanabilir., bunun da birlikte tüketim ile ilişkisi yoktur.
2. Önemli olan gıda güvenliğidir. Her aşamada mikrobik kirlenme ve bozulma olabilir.
3. Su ürünleri özellikle balık avlanma anından itibaren tüketilene kadar uygun koşullarda saklanmalı ve sunulmalıdır. +4oC altı bu anlamda önemlidir.
4. Balıkta hızla mikrobik üreme olabilir. Saatler içinde gerçekleşen bu durum histamin birikimine neden olur.
5. Scombroid zehirlenmesi bu gıdanın tüketilmesi ile çok hızlı gelişir. Yanlışlıkla allerji tanısı konabilir, belirtileri alerjik reaksiyona benzer. Genellikle uygun tedavi ile iyileşir ancak kalp ve akciğer (astım gibi) hastalarında ağır seyredebilir.
Sonuç olarak gıda güvenliği önemli olup bunun üzerinde durulmalıdır.