BAĞIMSIZ OLMASI YETMEZ TARAFSIZ DA OLACAK

AK Partili İsmail Hakkı Civelekler, yapılacak değişiklikle yargının bağımsız ve tarafsız bir yapıya kavuşacağını söyledi.

BAĞIMSIZ OLMASI YETMEZ TARAFSIZ DA OLACAK
29 Mart 2017 Çarşamba 01:58

Hazırlayan: Ayşe Kaytan Uçak
1.MADDE

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Dair Kanun Teklifi'nin birinci maddesine göre, Anayasa'nın "Yargı yetkisi" başlığında değişikliğe gidilecek. Buna göre, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "Bağımsız ve tarafsız" mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek. (Mevcut halinde Anayasanın 9. Maddesi: Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.)
Avukat İsmail Hakkı Civelekler:
Yargının bağımsızlığı ifadesine, ‘tarafsızlığı’ da ekleniyor. Tarafsızlık ibaresi çok önemli. Çünkü yargının bağımsız olması yetmez aynı zaman da tarafsız da olması gerekli. Yapılacak değişiklikle yargı tarafsız olacak. Kimden taraf olacak? Anayasadan, devletten yana taraf olacak. Yargının bir kişi, zümre ve gruptan yana olmaması gerekiyor.  Özellikle hakim ve savcılık mesleğinin siyasi parti, dini görüş ve inanç üzerine değil liyakat üzerine kurulması gerekiyor. Yargının taraf olacağı nokta anayasa, kanunlar, devletin ana yapısı olması gerekiyor. Kişiden, partiden ya da bir gruptan yana değil. Bu maddede herhangi bir diktatörlük ya da tek adamlık var mı? Yok.
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.