ANAYASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN

Demokratik kitle örgütleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen anayasa teklifine tepki gösterdi. Milletvekillerine çağrıda bulunarak, anayasa teklifinin geri çekilmesini istediler.

ANAYASA TEKLİFİNİ GERİ ÇEKİN
15 Ocak 2017 Pazar 15:06

 
40’ a yakın sendika, oda, dernek ve vakıf yöneticisi bir araya gelerek, milletvekillerine ve vatandaşlara çağrıda bulundu. Yeni anayasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Demokratik kitle örgütleri adına açıklama yapan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Neşet Aykanat,  anayasaların toplumsal uzlaşma metinleri olduğunu hatırlatarak, şu anda yapılmak istenenin ise anayasa değişikliği değil, rejim değişikliği olduğunu savundu.  Aykanat, anayasa teklifi ile ilgili endişelerini şöyle sıraladı:
  • Bu yasa iki partili sistemi dayatacak, çıkar gruplarının iki partinin üzerinde etkisini artıracak, halkı kutuplaşmaya götürecektir.
  • Aynı kişi cumhurbaşkanı, başbakan, genelkurmay başkanı ve yargının başı olacak, yasama ve yürütme tek kişide toplanacaktır.
  • Bir kişi bu kadar yetkilendirilirken, işlevsiz hale getirilen TBMM vekil sayısı 600’e çıkarılmaktadır. İşlevsiz bir mecliste bu kadar vekile ihtiyaç var mıdır?
  • Devletin bütçesini düzenleme ve dağıtma yetkisi tek kişide toplanmakta, kamuda üst kademe yöneticilerine atama yetkisi verilmektedir.
  • Bir kişiye OHAL ilan etme yetkisi verilmekte, bu yetki ile kanun hükmünde kararname çıkarma, sıkıyönetim ilan etme, savaş kararı alma ve meclisi fesih etme yetkisi tanınmaktadır. Bu şekilde TBMM noter haline dönüşerek etkisiz hale gelmektedir.
  • Bir kişi, vekil seçilme yeterliliğine sahip kişilerden, başkan yardımcısı ve bakan atayabilecektir. Meclisin denetleme yetkisini kullanması zorlaştırılmaktadır.
  • Cumhurbaşkanı, iktidarın partisinden seçilmediği takdirde yaşanacak kaos ortamından nasıl çıkacağı belli değildir.
MİLLETVEKİLLERİNE SESLENDİ
Milletvekillerine seslenen Aykanat, kanun teklifini Meclis’ten çekin çağrısı yaptı. Aykanat, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye kendi demokrasi tarihine ve birikimine sırtını dönemez. Çoktandır tarihe gömülmüş bir mutlakiyet rejiminin yeni bir versiyonu olan otokrasiye ‘yüzyıllık parantezi kapatma’ demogojileri eşliğinde evet diyemez. Halkın beraberliğini, birlikte yaşam iradesini ve ülkenin bütünlüğünü tehlikeye atamaz. Hangi partiye oy vermiş olduğuna, etnik kimliğine, inancına bakmaksızın tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sesleniyoruz. Anayasa değişikliği sürecinin durdurulması ve değişiklik paketinin geri çekilerek iptal edilmesi için ses verin.”
ÇAĞRIDA BULUNAN KURUMLAR
DİSK Bölge Temsilciliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, Kristal –İş Sendikası, Birleşik Metal –İş Sendikası, Eğitim-Sen, Türkiye Yazarlar Sendikası, Hacı Bektaş Veli Derneği, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Eskişehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, Emekli-Sen, Genel-İş İl Temsilciliği, Genç-Sen, Sosyal –İş İl Temsilciliği, Haber-Sen İl Temsilciliği, Tarım Orkam-Sen İl Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Gıda Mühendisleri Odası, Türk Emekli Öğretmenler Derneği, Umudun  Çocukları Derneği, İşitme Engelliler Çocukları ve Aileleri Spor Kulübü Dayanışma, Yardımlaşma Derneği, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, EĞİT-DER, Halkevleri, Sende Ses Ver Platformu.
 
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.